Milan Radoičić

Datum rodjenja: 21. 2. 1978.
Stranka: Srpska lista | Svi akteri
Datum rodjenja: 21. 2. 1978.
Stranka: Srpska lista | Svi akteri

Rođen je 21. februara 1978. godine u Đakovici.

U medijima njegovo ime prvi put se pojavljuje 2013. godine kada je, zajedno sa Zvonkom Veselinovićem optužen za pomaganje u zloupotrebi, dok su u istoj javnoj tužbi zbog zloupotrebe javnog položaja optuženi Goran Makragić i Ivan Stamenović, objavile su tada „Večerenje novosti“. U optužnici se navodi da su četvorica optuženih na deonici Dimitrovgrad – Pirot, koji je deo Koridora 10, “bez odgovarajućih saglasnosti Ministarstva rudarstva i prirodnih resursa, kao i bez plaćanja naknade lokalnim vlastima, kopali šljunak i isporučivali ga neimarima na trasi nove saobraćajnice”.

Kako piše Balkanska istraživačka mreža (BIRN), Radoičić je zajedno sa svojim kumom, kako ga sam u izjavama naziva, Zvonkom Veselinovićem 2012. optužen da je Dragana Đuričića, koji je bio odgovorno lice firme “Euro cop”, nagovarao da nakon isteka ugovora o lizingu zadrži 32 kamiona i da ih preda njima. Obojica su 2015. godine oslobođeni optužbi, dok je Đuričić osuđen na tri i po godine zatvora. Glavni razlog zbog čega je Radoičić oslobođen je to što je u periodu od septembra 2009. do februara 2011. godine bio u pritvoru, ali se u presudi ne navodi za šta je bio optužen.

Prema podacima Agencije za privredne registre poseduje 40 odsto vlasništva u kompaniji Inkop koja, kako piše BIRN, jedan od izvođača radova na Koridoru 11. Ostalih 40 odsto poseduje Zvonko Veselinović, a 20 odsto njegov brat Žarko Veselinović. 

Zastupnik je Fudbalskog kluba “Trepča”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 12. septembra 2017. godine Radoičića spomenuo kao jednog od “čuvara Srbije na Kosovu i Metohiji“, prenosi „Insajder“. „Hvala im što čuvaju Srbiju na Kosovu i Metohiji, jer je čuvaju oni i njihova deca. I Rakićeva, i Jeftićeva i svakog od njih. I Radoičićeva i Stojanovićeva. I Kostićeva i ne znam čija još“, naveo je „Insajder“. 

U delu intervjua koji je dao BIRN-u, a koji je posthumno objavljen, Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative “Sloboda demokratija pravda”, označio je Radoičića kao jednog od glavnih centara moći na severu Kosova i izrazio zabrinutost što ga predsednik Vučić pominje kao čuvara Srbije. “Predsednik je pomenuo Milana Radoičića što mene zabrinjava iskreno rečeno, strašno me zabrinjava da on uzima njega kao primer borca za opstanak srpstva na Kosovu”, rekao je Ivanović.

Mesec dana nakon ubistva Ivanovića i pet meseci nakon što je rekao da Radoičić “čuva srpstvo”, predsednik Vučić je tvrdio da ga ne poznaje. „Postojao je sukob između njega (Olivera Ivanovića) i gospodine Radoičića. Da, je l’ to neka tajna nekome? Uzgred, gospodina Radoičića… Nikada sa njim nisam razgovarao, možda je on bio na nekom sastanku gde sam ja bio, nikad telefonom, nikada uživo, da znam da sa njim razgovaram. Možda je bio na nekom sastanku na Kosovu na kom sam ja bio”, rekao je Vučić u emsiji “Ćirilica” na televiziji “Hepi”.

Predsednik je zatim dodao da je Radoičić bio svestan da će svi uperiti prst u njega nakon ubistva Ivanovića zato što je sukob između njih dvojice postojao od 2000. godine.

U oktobru 2017. je, nakon pobede Srpske liste na Kosovu i Metohiji, zajedno sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem i predsednikom Srpske liste i gradonačelnikom Kosovske Mitrovice Goranom Rakićem Radoičić otvarao šampanjac i proslavljao uspeh.

U junu 2018. godine postavljen je za potpredsednika Srpske liste. 

Učestvovao je na sastanku predsednika Vučića i Srba sa Kosova u Klubu poslanika u Beogradu 22. novembra 2018. godine. Kako mediji pišu, sedeo je u prvom redu, odmah pored predsednika Srpske liste Gorana Rakića. Dan kasnije, specijalna kosovska jedinica ROSU je 23. novembra uhapsila četiri osobe na severu Kosova u vezi sa ubistvom Ivanovića, a, kako mediji prenose, tragalo se i za Radoičićem koga nisu pronašli u njegovom stanu.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj potvrdio je da je Radoičić jedna od osoba koje su bile cilj akcije. “Gospodin Radoičić nije bio kod kuće, tako je izjavila policija, ali se znalo da je on u Beogradu, pošto se videlo na televiziji, i kod vas je bio sinoć na televiziji na sastanku. I onda policija nije imala informaciju da se on vratio“, rekao je Haradinaj. 

Dva dana nakon akcije, 25. novembra oglasio se saopštenjem na Fejsbuk stranici Srpske liste u kome je naveo da se neće predati kosovskoj policiji i da nema veze sa ubistvom Ivanovića. Sledećeg dana saslušan je u srpskoj policiji, preneli su mediji.

Predsednik Vučić je 26. novembra 2018. za RTS rekao da Radoičić sigurno nije ubio Ivanovića i da “nije učestvovao u organizaciji, logistici, podstrekavanju” na ubistvo. Dodao je da je Radoičić “uvek bio prvi na braniku Severne Mitrovice”. U julu 2019. kosovski tužilac Sulj Hodža izjavio je da je za Radoičićem izdat međunarodni nalog za hapšenje i istakao da se on sumnjiči da je pomogao i organizovao grupu za ubistvo Olivera Ivanovića, ali i da se sumnjiči za organizovani kriminal i trgovinu drogom. S druge strane, predsednik Vučić je kazao da Radoičić “nije cvećka”, ali da on “ni na koji način nije učestvovao u ubistvu Ivanovića”.

Početkom jula 2019. Apelacioni sud u Nišu potvrdio je prvostepenu presudu Višeg suda u Pirotu kojom je Radoičić oslobođen optužbi za nelegalno iskopavanje šljunka. Tom prilikom optužbi su oslobođeni i Zvonko Veselinović i još dvojica optuženih koji su bili osuđeni na po dve godine zatvora.