Dragoslav Petrović

Datum rodjenja: 1. 5. 1949.
Stranka: Demokratska stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 1. 5. 1949.
Stranka: Demokratska stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen je 1949. godine u Kovilju. U Novom Sadu je završio Gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj“ i osnovne studije na grupi Fizika na Prirodno-matematičkom fakultetu. Poslediplomske studije završio je na beogradskom Prirodno-matematičkom fakultetu. Magistarsku tezu radio je na Institutu za mineralogiju i geologiju u Bernu u Švajcarskoj. Magistrirao je 1977, a doktorirao 1980. godine na PMF-u u Novom Sadu.

Od 1991. redovan je profesor Univerziteta u Novom Sadu. Šef je Katedre za eksperimentalnu fiziku kondenzovane materije i do sada je rukovodio sa pet naučno – istraživačkih projekata. Autor je šest knjiga tipa udžbenika i priručnika i preko 250 naučnih radova i stručnih saopštenja i visoko je citiran u svetskoj literaturi.

Više godina je bio direktor Instituta za fiziku na PMF-u, v.d. direktora Instituta za nuklearne nauke Vinča, sekretar Fonda za nauku Vojvodine, predsednik Veća za razvoj i prorektor Univerziteta u Novom Sadu, predsednik Saveza naučnih fondova Jugoslavije i član Predsedništva Jugoslovenskog društva za fiziku kondenzovane materije, potpredsednik Udruženja profesora i istraživača SCG i predsednik Astronomskog društva „Novi Sad“.

Bio je potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj do novembra 2014. godine kada je smenjen usled rekonstrukcije Vlade. U periodu od 2004. do 2012. takođe je obavljao funkciju pokrajinskog sekretara za nauku i tehnološki razvoj u Vladi Vojvodine. Član je Političkog saveta Demokratske stranke i visoki funkcioner pokrajinskog odbora Demokratske stranke.