Dejan Backović

Datum rodjenja: 30. 11. 1974.
Stranka: Socijalistička partija Srbije | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 30. 11. 1974.
Stranka: Socijalistička partija Srbije | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen je 1975. godine u Nikšiću.

Završio Fakultet političkih nauka u Beogradu.

Od 1999. do 2002. godine bio je, kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, savetnik „u više privrednih subjekata“. Bio je član Upravnog odbora Privredne banke AD Pančevo. Bio je predsednik Upravnog odbora „Galenike“. Želeći da demantuje pisanje medija da je kao predsednik Upravnog odbora „Galenike“ odgovoran za pljačku ove farmaceutske kuće, izjavio je: „Pozivam gospodu iz ‘Blica’ i njihove izvore iz policije i tužilaštva da hitno dokažu da sam odgovoran za krađu sedam milijardi dinara. Ako dokažu i milioniti deo svojih optužbi, ja ću se javno obesiti, a njih ću pozvati da mi izmaknu hoklicu.“
Informer, 24. 1. 2014. godine

U maju 2014. godine Dejan Backović je uhapšen i priveden u Tužilaštvo za organizovani kriminal. Osumnjičen je da je kao predsednik Upravnog odbora „Galenike”, od novembra 2008. do 31. decembra 2012. godine, počinio krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica. Sumnja se da je po dogovoru sa Nenadom Ognjanovićem, generalnim direktorom „Galenike”, i Dragoljubom Vučićevićem, suvlasnikom „Velefarm holdinga”, sklopio niz štetnih kupoprodajnih ugovora o lekovima i drugoj farmaceutskoj robi. U septembru 2014, nakon četiri meseca provedenih u pritvoru, Dejan Backović je pušten da se brani sa slobode.

Backović, i pored veoma ozbiljnih optužbi za učešće u organizovanom kriminalu, već duži niz godina obavlja funkciju direktora Socijalističke partije Srbije.