Darko Glišić

Datum rodjenja: 28. 5. 1973.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 28. 5. 1973.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen 1973. godine na Ubu. 

U zvaničnoj biografiji navodi da po završetku osnovne škole na Ubu, pohađa Srednju geodetsku školu u Beogradu. „Godine 1993. upisuje Višu građevinsko – geodetsku školu u Beogradu, čijim završetkom stiče zvanje inženjera geodezije“, ističe u biografiji. 

Aktivno učešće u politici započinje 1997. godine kada je izabran za potpredsednika Okružnog odbora Srpske radikalne stranke za Kolubarski okrug. Od 2000. godine nalazi se na funkciji predsednika Okružnog odbora Srpske radikalne stranke za Kolubarski okrug.

*Tradicionalne najave „provetravanja“ u SNS

*Nije bilo protesta u Sarajevu i Mostaru

Funkciju predsednika Skupštine opštine Ub obavljao je u periodu od 2005 – 2006. godine. Nakon izbora 2012. izabran je za predsednika opštine Ub.   

U Skupštini Srbije, kao narodni poslanik, proveo je dva mandata u periodu od 2003 – 2008. godine.

„Nakon cepanja Srpske radikalne stranke, 2008. godine, sa grupom tadašnjih stranačkih kolega, postaje jedan od osnivača Srpske napredne stranke. Iste godine postaje i predsednik Okružnog odbora Srpske napredne stranke za Kolubarski okrug“, navodi u zvaničnoj biografiji. 

Takođe, u biografiji dodaje: „U slobodno vreme voli da sluša stranu rok muziku. Aktivan je sportski radnik i trenutno je predsednik ženskog odbojkaškog kluba „Ub“ na čije uspehe je ponosan. Voli da kaže da je odbojkaški klub „Ub“ lepša strana života“.

Bio je potpredsednik Izvršnog odbora SNS, a na Skupštini SNS, održanoj 28. maja 2016, izabran je za predsednika Izvršnog odbora stranke.

„Za predsednika IO danas ću predložiti Darka Glišića, koji neće moći da bude predsednik opštine Ub – rekao je Vučić.“ (Blic, 28. 5. 2016. godine)

Za predsednika Izvršnog odbora ponovo je izabran na Skupštini SNS u novembru 2021, a zatim i 13. oktobra 2023. na sednici Glavnog odbora.

Inače, da je Glišić kum aktuelnog lidera SNS potvrdio je sam Aleksandar Vučić tokom jedne rasprave u Skupštini Srbije, kada je poslanik DSS Milan Dimitrijević govorio o kampanji SRS protiv DSS ističući da je Glišić „u sukobu sa svojom porodicom, sa svojim rođacima“. 

„Darko Glišić u sukobu sa porodicom? Sram vas bilo. Slučajno sam kum Darka Glišića pa mu znam i oca i majku, družim se sa njima, suprugu i sina. Vi ste zaslužili poverenje građana Srbije? (…) Ja sam mu bio sa ocem i majkom i to nedavno, svaki dan sam na Ubu. Ja sam spasao te revolveraše od batina, zato što sam rekao da hoću da bude mir na Ubu, a ne zato što ih se plašim. Treba da se stidite. (…) Ja sam član te porodice, vi niste, treba da vas je stid i sramota, a večeras će cela porodica Darka Glišića da se pojavi na mitingu i ceo Ub i ceo grad u osam sati, pa da vidite koga ćete da napadate.“ (Otvoreni parlament, 27. 9. 2006. godine)

U Vladi Srbije formiranoj u maju 2024. preuzeo je funkciju ministra za javna ulaganja. 

 

Poslednji put ažurirano: 7. 5. 2024.