Nije bilo protesta u Sarajevu i Mostaru

Predsednik Izvršnog odbora SNS-a o protestima zbog cene goriva. (TV Kraljevo, 19. 6. 2018.)
“Vi kad pogledate, recimo oko protesta benzina, pa desilo se, eto, u Srbiji da bude nešto od tog protesta i samo u Republici Srpskoj, ne u celoj Bosni i Hercegovini, iako je ta cena ista i za jedne i za druge, al se baš samo Dodiku u Banjaluci desilo, al se nije desilo ni u Mostaru kod Čovića, ni u Sarajevu kod Izetbegovića. Desilo u Srbiji, ali se nije desilo u zemljama u okruženju, iako u mnogim od tih zemalja jeste benzin skuplji ili je u istom iznosu kao i u Srbiji, razlike su minimalne.”

Predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić je, komentarišući nedavne proteste zbog visoke cene goriva, koji su organizovani širom zemlje, rekao da su takvi protesti održavani samo u Srbiji i Republici Srpskoj, ali ne u Mostaru ili u Sarajevu. Rekao je i da je u mnogim zemljama u okruženju benzin skuplji od onog u Srbiji ili da su razlike u ceni minimalne.

Već kod prvog dela svoje izjave, Glišić je zanemario činjenicu da je, od početka juna, organizovano nekoliko protesta u gradovima BiH, pri čemu su u više navrata blokirane neke od glavnih saobraćajnica u zemlji, ali i delovi Sarajeva, Mostara i Tuzle. Kako su preneli mediji, reč je o trećem poskupljenju goriva u BiH od početka godine. 
*
Blokada saobraćaja u Sarajevu / Foto: N1/Printscreen

Drugi deo Glišićeve izjave, takođe, nije potkrepljen činjenicama, budući da je rekao kako je gorivo u drugim okolnim zemljama u okruženju skuplje u odnosu na Srbiju. Dovoljno je bilo da na sajtu AMSS-a (Auto-moto saveza Srbije) pogledamo trenutne cene goriva u Evropi.
*
Foto: AMSS/Printscrean (kliknuti za uvećanje)

Određeni tipovi goriva skuplji su u Hrvatskoj i Crnoj Gori, nego u Srbiji. Ali se takođe, uvidom u tabelu, jasno vidi da je gorivo u Srbiji skuplje od goriva u Makedoniji i Bosni i Hercegovini i to nimalo zanemarljivo. Gorivo koje se sipa na pumpama u Srbiji skuplje je i od onog u koje se može kupiti u susednim zemljama, članicama EU: Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Sloveniji. I ne samo to, gorivo u Srbiji skuplje je, gotovo duplo, od onog u Rusiji i Ukrajini, a nije nimalo beznačajna ni razlika u ceni između goriva u Srbiji i Turskoj.
Da sumiramo, protesti su osim u više gradova Srbije i RS, organizovani i u drugim mestima u Bosni i Hercegovini, uključujući Sarajevo i Mostar. Pored toga, utvrdili smo da je gorivo u Srbiji skuplje nego u pojedinim zemljama u okruženju, zbog čega direktor Izvršnog odbora SNS Darko Glišić dobija ocenu “kratke noge”.
Inače, demonstranti u Srbiji tražili su da se usvoji nova cena – ne viša od 110 dinara po litru za dizel i 120 dinara za bezolovni benzin, kao i promenu u obračunu akciza, koja, prema zahtevima, ne bi trebalo da bude viša od 50 odsto osnovne cene benzina. Vozači, takođe, zahtevaju da cena plina ne bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.
Kako je Istinomer pisao u jednom ranijem tekstu, glavni “krivac” za cenu goriva jeste država, iako njeni predstavnici govore drugačije. Ona je zbir dve komponente. Prva je posledica tržišta, proizvodnje, transporta i sličnih troškova, dok je druga onaj deo koji država “nakači na prvi”. Tako dolazimo do rezultata u kome od svakog litra goriva više od pola ide državi, a prema aktuelnoj zakonskoj regulativi država bi mogla da smanji iznos akciza za 20 odsto, ukoliko donese takvu odluku.   

Naslovna fotografija: Youtube/SNS/PrintScreen