Branislav Trifunović

Datum rodjenja: 16. 1. 1978.
Stranka: vanstranačka "ličnost" | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 16. 1. 1978.
Stranka: vanstranačka "ličnost" | Svi akteri
Mesto:
Rođen je 16. januara 1978. godine u Kruševcu.
Osnovnu i srednju školu zavšio je u Užicu. Akademiju umetnosti, smer gluma, upisuje u Novom Sadu, u klasi profesora Petra Banićevića. Stalni je član ansambla Pozorišta Atelje 212 od 2010. godine. 
Neke od najznačajnijih uloga odigrao je u filmskim ostvarenjima „Jesen stiže dunjo moja“ (2004), “Pogled sa Ajfelovog tornja” (2005), “Tamo i ovde” (2009), “Čekaj me, ja sigurno neću doći” (2009), “Stado” (2016). Glumio je u brojnim pozorišnim predstavama, među kojima su: “Posetilac”, “Bog pakla” “Kosa”, “Gospoda Glembajevi”, “Otac na službenom putu”, “Hamlet”, “Derviš i smrt”, “Dundo Maroje”, “Majstor i Margarita”.
U novembru 2016. Trifunović je potpisao apel 100 javnih ličnosti, upućen tadašnjem zaštitniku građana Saši Jankoviću, da se na predstojećim predsedničkim izborima 2017. kandiduje za predsednika Srbije kao nestranački kandidat. Apel su pored Trifunovića potpisali i mnogi književnici, novinari, glumci i profesori i pozvali demokratski orijentisane građane i stranke da podrže tu inicijativu. Janković je 7. februrara 2017. podneo ostavku na funkciju zaštitnika građana, nakon 10 godina obavljanja te funkcije, kako bi mogao da se kandiduje za predsednika.
Tokom predizborne kampanje za predsedničke izbore 2017. godine, Trifunović je javno podržao Jankovića.
Međutim, nedugo nakon održanih predsedničkih izbora 2017, Trifunović ulazi u  sukobe sa tadašnjim liderom Pokreta slobodnih građana Sašom Jankovićem, i “upućuje mu niz optužbi na račun zloupotrebe njegovog položaja za samopromociju njega i njegove supruge Slavice Janković”.
Za vreme održavanja protesta “Protiv diktature”, koji su bili organizovani u nekoliko većih gradova u Srbiji tokom proleća 2017. godine, Branislav Trifunović je uputio svoju podršku demonstrantima i izjavio da “koliko god da ih ima, ta vrsta oživljavanja i pokazivanja šta misle je dobar znak za ozdravljenje ove zemlje.”
Govoreći o mogućnosti da opozicija i vlast „ukradu šou“ mladim ljudima koji protestuju, Trifunović je rekao da se nada da to neće biti slučaj.
„Nadam se da nisu glupi da preuzimaju proteste. Ne bi me iznenadilo da neki pokušaju da se infiltriraju, ali se nadam da su naučili lekciju i shvatili da je ovo delimično protest i protiv njih koji su sve ovo dozvoljavali godinama i što nisu menjali neke stvari na vreme. Ne verujem da bi bili dobrodošli“, zaključio je Trifunović.
U decembru 2018. godine zauzeo je ulogu jednog od organizatora protesta “1 od 5 miliona”, koji su počeli nakon prebijanja lidera Levice Borka Stefanovića u Kruševcu.
Kao jedan od organizatora protesta, zajedno sa Jelenom Anasonović, potpisao je krajem decembra 2018. godine saopštenje u kojem se od RTS-a traži „objavljivanje istinitih podataka o broju okupljenih nezadovoljnih građana, emitovanje verodostojnih snimaka sa protesta, kao i objavljivanje zahteva demonstranata“.
U saopštenju je navedeno da je “zakonska obaveza Javnog servisa da se u svakoj informativnoj emisiji omogući opoziciji da iznese svoje stavove i da se na taj način omogući sagledavanje i druge političke opcije”. Dodaje se i da su zahtevi protesta otkrivanje javnosti nalogodavca ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, nalogodavaca napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, kao i ko je „pokušao da ubije novinara portala “Žig info” Milana Jovanovića i ko je to naredio“.
Nakon što su se u januaru 2019. političari iz koalicije Dragana Đilasa pojavili na protestima “1 od 5 miliona”, Trifunović je izjavio “da bi svaki političar koji bi se pojavio na kamionu kao govornik na protestu bio izviždan”. Ovu izjavu su advokat Vladimir Gajić  i članica Saveza za Srbiju Sandra Rašković okarakterisali kao zabranu opoziciji da govori. Rašković je navela da “se pita kako to Bane u ime naroda ne da opoziciji da na šetnjama kaže par reči, a od diktatorskog režima traži medijski prostor za opoziciju”.
Nakon nesuglasica sa opozicijom, Trifunović je rešio da se povuče sa čela protesta “1 od 5 miliona”, ali je istakao da je “kako prolazi vreme sve odlučniji da ostane na ulici”. Kada je u oktobru 2019. predsednik Sindikata zaposlenih policije Dejan Đukić protiv njega podneo krivičnu prijavu „za povredu ugleda Srbije“, optužujući ga da je u toku predstave pocepao srpsku zastavu, Trifunović je kazao: „U svim tim aferama koje kreiraju moraju nešto da zabašure, i da drže te svoje pod kontrolom sa informacijama da tamo postoje neki neprijatelji, izdajnici, lopovi, Đilasi, Šolaci, Trifunovići. Predstava vlasti uspela je jer su zbog potpune kontrole medija morali da smisle nešto da zabašure sliku sa jahte Radoičića, Rakića i Pacolija i da je on bio idealan da pokrije tu sliku.“ (Istinomer, 16. 10. 2019. godine)