Aleksandar Jerković

Datum rodjenja: 1. 1. 1972.
Mesto:
Datum rodjenja: 1. 1. 1972.
Mesto:

Rođen 1972. godine. 

Ističe da je po zanimanju diplomirani inženjer mašinstva, „smer naoružanje“, naglašavajući da je njegova „osnovna struka balistika“.

„Poslednih 20 godina se bavim izborima i kampanjama. Imao sam životnu priliku da obrazovanje iz te oblasti steknem u inostranstvu. Radio sam profesionalno dugo godina za mnoge stranke u Srbiji, neke su sada već bivše.“ (Youtube/ Dragan Petrović, 11. 3. 2021. godine) 

U medijima je predstavljan kao politički savetnik generala Božidara Delića.

Bio je potpredsednik pokreta „Nema nazad – iza je Srbija“, koji je Božidar Delić osnovao početkom 2022, nakon što je napustio pokret „Ljubav, vera, nada“, koji je u septembru 2020. osnovao sa bivšim funkcionerom Srpske radikalne stranke Nemanjom Šarovićem. 

„Božidar Delić u javnosti je najprepoznatljiviji kao komandant 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, koja se borila tokom rata na Kosovu, na prostoru Paštrika. Slogan ove brigade je naziv pokreta čiji je Delić osnivač – ‘Nema nazad – iza je Srbija’.“ (Danas, 31. 1. 2022. godine)  

U februaru 2022. saopšteno je da će na parlamentarnim izborima u aprilu te godine Delić biti nosilac liste NADA, koju čine DSS, POKS i 25 udruženja građana. Jerković je na tim izborima bio 23. na listi „dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju – Srpska koalicija NADA – Nacionalno demokratska alternativa – Demokratska stranka Srbije (DSS) – Za Kraljevinu Srbiju (Monarhisti) – Vojislav Mihailović“. Delić i Jerković bili su predstavnici stranke bunjevačke nacionalne manjine Bunjevci građani Srbije (BGS). Lista je osvojila 15 poslaničkih mandata. 

Nakon što je Božidar Delić preminuo u avgustu te godine, Jerković je kao naredni predstavnik BGS postao poslanik u Skupštini Srbije.

Krajem 2022. Jerković je izjavio da je rasformiran poslanički klub koalicije NADA i da je formiran novi u kome neće biti pokreta „Nema nazad, iza je Srbija“. NADA je saopštila da je Jerković isključen jer nije poštovao koaliciju.

„Jerković je rekao da je prilikom dolaska na jučerašnju sednicu parlamenta saznao da taj pokret nije više deo poslaničkog kluba. ‘Politika gospodina Miloša Jovanovića, predsednika Demokratske stranke Srbije, u poslednje vreme postaje izuzetno zbunjujuća, nedefinisana. Od kada je ušao u skupštinu, sve snažnije hvali, a sve tiše kritikuje režim Aleksandra Vučića’, rekao je Jerković. Naveo je da je pre nekoliko dana dobio ‘preteću poruku od Jovanovićevog najbližeg saradnika’ i ocenio da predsednik Nove DSS ‘duguje objašnjenje građanima koji su glasali za koaliciju NADA zbog generala Delića i obezbedili prelazak cenzusa’.“ (Beta, 6. 12. 2022. godine)

Jerković je tada postao samostalni poslanik, nije bio član nijedne poslaničke grupe.

U martu 2023. mediji su preneli da je napadnut u beogradskom Pionirskom gradu. 

„Pripadnici MUP identifikovali su, priveli i obavili razgovore sa svim učesnicima događaja u kome su učestvovali poslanik Jerković i još tri osobe. Policija je juče, odmah nakon prijave događaja u Pionirskom gradu, izašla na mesto događaja, nakon identifikacije učesnika sva lica su privedena i obavljen je razgovor sa njima u kojem su izneli međusobne optužbe, navedeno je u saopštenju MUP-a. Nakon svega Jerković je rekao da se i dalje oseća ugroženim, jer, po njegovoj priči, u napadu je učestvovalo sedam osoba, a privedene su tri. Javnost je o napadu obavestio preko video snimka, a takav način obraćanja svojstven je ovom poslaniku.“ (Danas, 16. 3. 2023. godine)

„Danas“ je naglasio da je Jerković poznat po objavama na društvenoj mreži.

„Sastavni deo njegovog poslaničkog aganžmana su TikTokovi, koje snima i u skupštinskim hodnicima, s obzirom da kao samostalan poslanik nije imao puno prostora da govori na sednicama. Viralan je bio TikTok video na kom se Jerković, tad još član koalicije NADA, raspravlja s pripadnicima Komunalne milicije u novembru prošle godine. Tada je navodno ‘razotkrio bahatost komunalaca’ i kako je rekao ‘reketiranje’ time što se isprva nije predstavio komunalcima koji su mu dali da potpiše svoj prekršaj na šalteru, a onda je rekao ‘Ja sam poslanik’. Ponavljao je često Jerković da je poslanik. I kad je nakon sretenjskog protesta hteo da prođe kroz kordon policije i uđe u stanicu u Majke Jevrosime, da bi video da li je tamo uhapšena trudnica. Da je poslanik govorio je i pre samog napada, misleći valjda da će ga poslanički imunitet štititi od batina. U pomenutom obraćanju nakon napada pokazao je i jednu ogrebotinu, a u Urgentnom su mu ustanovljene lakše telesne povrede.“ (Danas, 16. 3. 2023. godine)

Na beogradskim izborima održanim 17. decembra 2023. bio je nosilac liste „Mi, glas iz naroda, Aleksandar Jerković“, na kojoj je prvo mesto pripalo Branimiru Nestoroviću. Prema preliminarnim rezultatima, lista je osvojila 5,37 odsto glasova.  

Foto: FoNet/Milica Vučković