Početna Akteri Aja Jung

Aja Jung

Zanimanje: odbornica u Skupštini grada
Obrazovanje: balerina
Stranka: vanstranačka ličnost
Mesto: Beograd
Datum rođenja: 1972.
Biografija
Rođena je 1972. godine u Beogradu.

Navodi da je završila osnovnu baletsku školu "Lujo Davičo”, u klasi Marije Janković. Ističe da je bila stipendistkinja “Joffrey Ballet School“ u Njujorku, a da je paralelno bila uključena u programe Univerziteta "Džulijard", Baletskog instituta "Njubert" pri "Karnegi Holu" i Brodvejskog centra za igru.

Karijeru slobodne igračice i koreografkinje započela je, navodi, početkom devedesetih u beogradskom pozorištu “Atelje 212“. Ističe da je od 2010. godine na poziciji potpredsednice evropskog odseka Svetske plesne alijanse – WDA Europe, sa sedištem u Rimu, da je bila zaposlena u Međunarodnom savetu za igru pri UNESCO, kao i da je u dva navrata bila imenovana za ambasadorku igre u ime ove organizacije. 

Osnivačica je i umetnička direktorka Beogradskog festivala igre, koji se od 2004. godine održava u Srbiji. Na zvaničnom sajtu festivala piše da je ga je UNESCO 2006. godine proglasio vodećim projektom u oblasti kulture u regionu Jugoistočne Evrope, a da je zatim usledio prijem u Svetsku alijansu umetničke igre (WDA – ITI UNESCO). 

Osnovala je 2010. godine i Nacionalnu Fondaciju za umetničku igru u Beogradu. Kroz ovu instituciju pokrenuta je, kako se napominje, Baletska škola u Srbiji. Pored projekata iz oblasti edukacije i promocije igre, fondacija je 2017. godine realizovala prvi Karavan igre.

Na lokalnim izborima u martu 2018. godine bila je kandidatkinja za odbornicu Skupštine grada Beograda, druga na listi “Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd“, kao nestranačka ličnost.

Od juna 2018. odbornica je u Skupštini grada Beograda.

Naslovna fotografija: FoNet/Zoran Mrđa
Najčitanije