Početna Akteri Petar Škundrić

Petar Škundrić

Zanimanje: profesor
Obrazovanje: doktor tehnologije
Stranka: Socijalistička partija Srbije
Funkcija u stranci: član Glavnog odbora
Mesto: Beograd
Datum rođenja: 21.02.1947.
Biografija
Rođen je 1947. godine Gradačcu (BiH). Detinjstvo je proveo u Slavoniji, a sa porodicom se 1962. godine doselio u Beograd. 

Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Redovni je profesor ovog fakulteta na katedri za tekstilno inžinjerstvo i počasni profesor Tehnološkog fakulteta u Sankt Peterburgu, najstarijeg tehnološkog instituta i univerziteta u Rusiji. Objavio je više od 200 naučnih i stručnih radova.

Bio je koordinator Studentskog protesta 1968. na Tehnološko-metalurškom fakultetu. Redovni je profesor TMF-a na katedri za tekstilno inženjerstvo i počasni profesor Tehnološkog univerziteta u Sankt Peterburgu.

U trećoj godini gimnazije postao je član Saveza komunista. Bio je predsedavajući poslednjeg 15. Kongresa Saveza komunista Jugoslavije, sekretar Predsedništva SKJ i predsednik Univerzitetskog komiteta SK Beograda. Jedan je od osnivača i prvi generalni sekretar SPS-a. Posle izbora 1990. godine odbio je predlog predsednika SPS-a Slobodana Miloševića da bude premijer. Napustio je stranačke funkcije u oktobru 1992. godine, a na političku scenu se vratio 2006. godine kada se pojavio kao kandidat za predsednika SPS-a. Predsedničko mesto izgubio je od Ivice Dačića. Sada je član Glavnog odbora stranke.

Bio je savezni poslanik u Skupštini državne zajednice SCG. Iako je tvrdio da SPS ne treba da prihvati koaliciju sa Demokratskom strankom "partija nikako ne sme da ide u vlast sa žutima", promenio je mišljenje i jula 2008. godine postao ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije. Učestvovao je u pisanju Deklaracije o pomirenju između SPS i DS. Sa ministarske funkcije je razrešen početkom marta 2011. godine.

Za Škundrića važi da pripada takozvanoj "tvrdoj" struji SPS-a.
"Slobodan Milošević će zauvek ostati simbol borbe protiv neokolonijalizma, simbol borbe za slobodu malih naroda i država." (2006).

U septembru 2010. godine izabran je za predsednika Sportskog društva "Crvena zvezda". Takođe je i član Veća Saveta kluba FK "Crvena Zvezda".

Član je Upravnog odbora Privredne Komore Zelene Srbije.
Najčitanije