Studentske muke sa ministrom (2. deo)

Prvi deo teksta.

Dok se afera vezana za upis u srednje škole ne stišava, u Srbiji su u toku počeli prijemni ispiti za upis na fakultete. Podsećamo na događaje koji su u prethodnih nekoliko godina, u vreme dok je ministar prosvete Žarko Obradović, obeležili visokoškolsko obrazovanje u Srbiji.

Protesti studenata zbog upisnih kvota, povećavanje školarina, smanjivanja broja ispitnih rokova, spore i neadekvatne primene Bolonjskog procesa studiranja, preskupo i presporo nostrifikovanje diploma već su godinama aktuelne teme u srpskom prosvetno-obrazovnom sistemu.

Žarko Obradović
Skupa i spora nostrifikacija diploma

Iako je, makar verbalno, želja svih da se domaći stručnjaci vraćaju u Srbiju zakon koji bi omogućio brzo i jeftino nostrifikovanje diploma i dalje ne postoji. Kako stvari stoje, tog akta neće biti još najmanje godinu dana.

Trenutno se na nostrifikaciju čeka od četiri do šest meseci, a postoje slučajevi kada se čekalo i neverovatnih 10 godina. Osim roka, sporne su i cene, naročito privatnih fakuletata koje se kreću od 173.000 za akademsko do 288.000 dinara za profesionalno priznavanje, koliko košta na univerzitetima Megatrend i Singidunum. Na državnim fakultetima troškovi su niži i kreću se od 10.000 do 20.000 dinara za akademsko priznavanje radi nastavka školovanja i od 24.000 do 111.000 dinara za profesionalno priznavanje, odnosno radi zaposlenja.

„Na osnovu iskustva naših članova, povratnici se dele na tri grupe: oni koji su pokušali da nostrifikuju dokumenta i posle mnogo vremena i stresa odustali, one koji su to uradili za 1.500 evra na privatnom fakultetu i oni koji su sve završili preko veze, bez stresa i veoma brzo“, objašnjava postdiplomka Jovana Ružičić, koja je po povratku iz Amerike osnovala grupu „Povratnici“ koju čini 700, uglavnom magistara i doktora nauka.

Primera radi, u Austriji proces priznavanja traje 2-8 nedelja i košta 150 evra. U Rusiji priznavanje traje 1-4 meseca i košta 4.000 rubalja (oko 100 evra). U Nemačkoj – do mesec dana i do 100 evra, u Belgiji – do tri meseca a priznavanje je besplatno. 

Naplaćivanje besplatnog

Dinari

Iako je visina cene administrativnih usluga u nadležnosti svakog fakulteta posebno, Ministarstvo prosvete, osim verbalno, nije reagovalo ni jednom slučaju kada je naplaćivano i ono što bi načelno trebalo da je besplatno. Tako ima slučajeva kada se za razna uverenja ili za izdavanje diploma traženo više od zakonskih 5.000 dinara.

Takođe ministarstvo nije učinilo ništa kako bi uravnotežili troškovi. Jer prijavljivanje ispita se kreće od 100 do 1.500 dinara, overa semestra može da bude besplatna, ali i da košta do 3.500 dinara. Za uverenje o položenim ispitima treba platiti od 200 do 4.000 dinara. Cena diplome je od 5.000 do 12.000 dinara, a ispisnica sa fakulteta od 1.000 do 5.000 dinara.

Neuplaćivanje sredstava za doktorante

Da vrednoća i uspeh nisu na ceni u Ministarstvu prosvete osetili su ove godine i doktoranti drugih godina studija koji, i pored toga što su svojim uspehom zakonski stekli pravo da pređu na budžet, to ne mogu da urade. Razlog je taj što Ministarstvo prosvete nije odobrilo budžet za drugu godinu doktorskih studija! A da li će to dogoditi nije poznato ni ljudima u Ministarstvu!

„Kontaktirao sam Ministarstvo prosvete. Oni su mi odgovorili da ‘ne znaju da li će odobriti budžet’. Mislim da je sramota da se ljudima koji su vredni, radni i ambiciozni i pri tome su stekli pravo da se finansiraju iz budžeta to isto pravo oduzme sa nejasnim obrazloženjem – ‘mi ne znamo’. A posle se pitaju u zašto mladi školovani i obrazovani ljudi odlaze iz zemlje“, napominje doktorant na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu.

Ono što je poznato jeste da je ministar Obradović od ove godine uveo novinu, a to je da umesto dosadašnjim 8,50 za dobijanje studentske stipendije potreban prosek od najmanje 9.00. Ali kao što se vidi iz priloženog ni to ponekad nije dovoljno.