Srđan Ilić: Istinomer pričao da je Beograd na vodi “laž i obmana”

Novinari „Istinomera“ su manipulativna lica u prekršaju, koja pričaju protiv projekta „Beograd na vodi“. Tako bi, iz ugla Srđana Ilića, šefa područione organizacione jedinice beogradske Komunalne policije, mogao da se opiše incident iz septembra 2015. Tada su komunalni policajci udaljili ekipu „Istinomera“ sa Savskog šetališta, kada smo snimali intervju sa aktivistom Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”. Tom prilikom, napisane su nam i prekršajne prijave zbog ometanja službenog lica “ulaskom na gradilište”.

U izjašnjenju načelniku beogradske Komunalne policije, Srđan Ilić kaže da su primedbe „Istinomera“ o primeni fizičke sile „slobodno tumačenje“ i „bez osnova“ mada je „Istinomer“ istog dana objavio fotografiju na kojoj se jasno vide modrice na rukama fotografa Dragana Kujundžića, nastale kada ga je komununalni policajac povukao. Ilić, međutim, zaključuje da „povrede nastale na ruci sugrađanina mogle su nastati pre, nakon ali ne i u toku postupanja“. Dodaje i da se prema Zakonu o policiji fizička snaga kvalifikuje tek upotrebom različitih zahvata borilačkih veština.

*
Srđan Ilić udaljava novinare Istinomera sa mesta snimanja, 25.9.2015. / Foto: Istinomer

Mada Ilić dalje navodi da je novinare „upoznao sa informacijom da su svojim postupanjem neovlašćeno ušli na gradilište čime ugrožavaju svoju bezbednost i vrše narušavanje komunalnog reda i zamolio da napuste lokaciju“, postavlja se pitanje zbog čega su komunalni policajci došli na mesto postupanja bez odgovarajuće opreme kao i zbog čega niko nije odgovarao zbog tog propusta?

Srđan Ilić takođe kaže i da je sve prisutne zamolio da „svoje aktivnosti nastave van gradilišta, kako ne bi ugrozili svoju bezbednost ili oštetili tehničke uređaje koje su nosili sa sobom“. Ilić je verovatno pritom zaboravio da je upravo on pomerao kameru „Istinomera“ i poručio snimatelju: „Pašće Vam stalak, osećam da će ovako da padne. Pogledajte! Verujte mi, osećam. Ovde je nestabilno, gradilište je!“. Ovaj događaj je, inače, Zaštitnik građana u svom izveštaju ocenio kao pretnju službenog lica da će oštetiti opremu za snimanje ukoliko se snimanje ne prekine.
Uprkos tome, Ilić navodi: „Napominjem da ni u jednom trenutku ja niti bilo koji prisutan komunalni policajac nije izdao naređenje ili upozorenje da se snimanje prekine.“
O tome da li je novinarska ekipa „zamoljena“ da ode sa „gradilišta“(iako ono ničim nije bilo obeleženo!), čitaoci mogu i sami da procene iz video-snimka, jer je ceo događaj zabeležila kamera „Istinomera“.
Za to vreme, iz kancelarije Zaštitnika građana ocenjuju da je „takvo postupanje komunalnih policajaca bilo neprofesionalno i ponižavajuće“.
Verovatno najzanimljivija izjava iz Ilićevog izjašnjenja jeste da smo verbalno provociralni pričajući da je projekat „Beograd na vodi“ „laž i obmana“. 

„Lica u prekršaju su grupno počela da provociraju i skretanjem teme sa njihovog nanavodne prekršaje u ulici Strahinjića bana koja je u „haosu“, da gradilište na kojem su se nalazili nema građevinsku tablu, te da je projekat „Beograd na vodi“ laž i obmana, pozivajući se pritom da su novinari“, naveo je Ilić.

To da su novinari, lako su dokazali press-legitimacijama, a niko od ekipe „Istinomera“, ni jednom rečju nije spomenuo projekat „Beograd na vodi“, što se jasno vidi i čuje na snimku. 

„Manipulativno tumačenje da lica nisu upoznata sa razlozima utvrđivanja identiteta takođe je neosnovana jer je pre mog dolaska na lice mesta patrola Komunalne policije već upozorila prekršioce na dela koja čine što sam učinio i lično“, navodi još Ilić.

Ipak, kako se na snimku čuje, sagovornik „Istinomera“ Dobrica Veselinović kao i članovi redakcije, nekoliko puta su bezuspešno pokušavali da od Komunalne policije dobiju pravni osnov za proveru identiteta i za udaljavanje sa mesta snimanja.

_____________________________________________________________________
#GotovaPriča #PostupanjePočelo
Ne smemo da ćutimo i zatvaramo oči pred nasiljem i onima koji misle da uz upotrebu sile mogu da sprovode politiku koja nije u skladu sa onom zbog koje je Komunalna policija i nastala. Mi želimo komunalnu policiju koja radi u interesu ljudi. Želimo komunalnu policiju koja pomaže da naš Beograd bude bolje mesto za život. Koja će biti čvrsti oslonac u zaštiti prava i sprovođenju zakona. Želimo da komunalni policajac rešava sve one probleme koji muče mnoge Beograđane – nepropisno parkirana vozila, uništavanje zelenih površina, prljanje grada, uništavanje zajedničke imovine itd.
Napad na medije, bespravna upotreba sile, zloupotreba službenog položaja ne smeju da postanu uobičajeni način ponašanja bilo koga, pa ni pripadnika Komunalne policije. Oni koji nisu spremni da rade u interesu svih građana, koji su privatan interes stavili iznad opšteg – moraju da podnesu ostavku ili da budu smenjeni, jer im nije mesto u javnoj službi. Oni od kojih se očekuje da štite pravo i da sprovode zakon, ne smeju da krše zakon. Zato, moraju da odu.
Tražimo smenu načelnika beogradske Komunalne policije Nikole Ristića, zamenika načelnika Darka Vujisića i komandira područne organizacione jedinice Srđana Ilića.
Za neodgovorne je GOTOVA PRIČA, a za Srbiju je POSTUPANJE POČELO!