I naučnici traže smenu ministra

Oko 700 naučnica i naučnika, okupljenih na protestu „Spasimo nauku“ održanom danas u Beogradu, potpisalo je peticiju Istinomera „Kec iz vladanja“ za smenu ministra prosvete Žarka Obradovića. Peticiju je do sada potpisalo i više od osam i po hiljada ljudi na Internetu.

Protest "Spasimo nauku"

Protest naučnih radnika, organizovan sa zahtevom za poboljšanjem položaja nauke i brižnijim odnosom države prema njoj, okupio je između tri i četiri hiljade ljudi. Predstavnica organizatora dr Ivana Veljković objašnjava sa kakvim se sve problemima suočavaju naučnici u Srbiji.

Jedan od sedam zahteva Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti je ostavka ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarka Obradovića zbog nestručnosti, neodgovnosti, nebrige prema nauci i nerešavanja problema u toj oblasti.

Predsednica Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti dr. Đurđica Jovović je istakla da nauka u Srbiji „polako tone“ i da se nebriga države vidi iz toga što naučni radnici u institutima od početka 2013. nisu dobili novac za materijalne troskove ranije ugovorenih istraživanja, pa su ostali bez osnovnih sredstava za naučno-istraživački rad i održavanje opreme.