Meni je Bus Plus veliki poraz
“Stari vlasnik “Bus Plusa” pod novim imenom na starom poslu sa novim vlastima”, naslov je teksta koji je danas objavio portal Pištaljka, a iz kojeg saznajemo da je na otvaranju ponuda za posao naplate karata u beogradskom javnom prevozu već posle sedam minuta bilo jasno da uslove tendera može da zadovolji samo jedan ponuđač – […]
Kina i Rusija u medijskom plusu
U izveštavanju o globalnim silama tokom prošle godine, najuticajniji mediji u Srbiji su u pozitivnom tonalitetu češće predstavljali Rusiju i Kinu nego EU i SAD – pokazuju rezultati monitoringa medija koji je sprovodila Crta.
Vakcinacija kineskom vakcinom nije stopirana
Nakon što je sadržaj imejla Instituta za javno zdravlje “Batut", o navodnom prekidu vakcinacije kineskom vakcinom Sinofarm, misteriozno dospeo u javnost, društvene mreže su ovu poruku brže-bolje smestile u apokaliptični scenario. Istog dana, pak, stižu i pozdravi od kineskog predsednika Si Đinpinga, u vrednosti od 500.000 novih doza.
Čak i neka politička razmišljanja
Foto: FoNet
Šrafovi, intelektualci, aktivisti…
Foto: Beta/Saša Đorđević
Otkad to Šapić nije „lopov“ koji „juriša na gradsku kasu“?
Aleksandar Šapić je „sve istaknutiji glasnogovornik lopovsko tajkunske koalicije“, „produžena ruka Dragana Đilasa“, jedan od „osvedočenih lažova i prevaranata“, koji je sa „Šutanovcem, Jankovićem, Jeremićem opljačkao građane, a sada juriša na punu gradsku kasu“... Ovako (i ne samo tako) su pre svega tri godine o predsedniku Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandru Šapiću, tadašnjem i sadašnjem predsedniku opštine Novi Beograd, gotovo horski govorili funkcioneri Srpske napredne stranke. Bilo je to pred izbore za Skupštinu grada Beograda, održane u martu 2018, kada su naprednjaci tvrdili da „nikakve šarene, tajkunske laže i obmane osvedočenih lažova i prevaranata Đilasa, Šapića, Jeremića i Jankovića, koji su uništili sve što su dotakli, ne mogu naterati građane Beograda da zaborave na svu štetu koju su oni ostavili za sobom i dug od 1,2 milijarde evra“.
Mit je da vakcina protiv gripa izaziva Alchajmera
Citat dr Fudenberga iz 1997. godine poslužio je kao povod da se na društvenim mrežama piše o uticaju vakcina protiv gripa na pojavu Alchajmerove bolesti kod ljudi. “Optužbe” na račun vakcina pokazale su se neistinitim - novija istraživanja pokazala su da vakcina protiv gripa zapravo smanjuje rizik od pojave Alchajmera.
Nijedna zemlja ne priča o cenama vakcina
Od najsmešnijeg do najsurovijeg virusa, od besmislenih do obaveznih zaštitnih maski, od upitnih brojeva zaraženih i umrlih, nepodudarajućih statistika i kontradiktornih poruka koje dolaze iz istih tela, preko teorija zavera i lažnih vesti – sve to nije bila dovoljna pouka da konačno podaci o korona virusu postanu transparentiji. Poslednja u nizu zagonetki jeste cena vakcina. […]
Višak stida
Foto: FoNet/Ognjen Stevanović
Popović: Ko je medijima dao informaciju o prijavi protiv rektorke?
Da li je revizija poslovanja Univerziteta u Beogradu, u kojoj je DRI našla da su bez pravnog osnova blizu tri miliona dinara 2019. godine potrošena nenamenski, jer za njihovu preraspodelu nije tražena saglasnost vlade, prvi potez vlasti tri meseca pre izbora novog rektora? Da li se krivična prijava protiv rektorke Ivanke Popović, kojoj mandat ističe u maju, može razumeti kao osveta za proglašenje doktorata Siniše Malog plagijatom? Kako je moguće da vest o krivičnoj prijavi saznaju mediji, ali ne i nadležna tela Univerziteta? Da li je Savet Univerziteta, u kome su i članovi koje bira vlada, kao organ upravljanja bio upoznat sa načinom raspodele sredstava i u kojoj meri je spreman da stane iza rektorke Ivanke Popović? U podkastu Istinomera „U mikrofon“ predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu, profesor Hemijskog fakulteta Aleksandar Popović konstatovao je da do trenutka snimanja „niko u Rektoratu Univerziteta nije dobio bilo kakvo zvanično obaveštenje da je podneta krivična prijava“.