Tužbom na tužbu

Predsednik Srbije o mogućnosti da se podigne kontratužba za genocid protiv Hrvatske. (Tanjug, 24. 12. 2009. godine)
„Ne treba žuriti s podnošenjem kontratužbe nego raditi postepeno i mudro jer se tako može ostvariti uspeh. Imamo još vremena da razmislimo o potencijalnoj kontratužbi Hrvatske, ali generalni princip koji imam jeste da bi bilo dobro da ni Hrvatska nije pokrenula tužbu protiv Srbije i da Srbija ne mora da odgovara kontratužbom.“

Miroljubivi stav i ton Tadića isčezao je za manje od nedelju dana. Posle konsultacija predsednika sa premijerom Cvetkovićem Vlada je odlučila da Srbija uzvrati Hrvatskoj istom merom i tuži je pred Međunarodnim sudom pravde za genocid tokom sukoba 1991-1995.

Srbija je smatrala i u prethodnim godinama, a smatra i dalje, da je uvek bolje da se svi konflikti iz ratova 90-ih godina rešavaju vansudskim procesima, mirnim putem, međutim, za takav pristup Srbije potrebni su i partneri sa druge strane. Odlučeno je da nadležne institucije države Srbije pokrenu kontratužbu protiv Hrvatske za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, u Hagu, kao i odgovor na tužbu Republike Hrvatske.

RTS, 31. 12. 2009. godine  

Hrvatska je još jula 1999. godine podnela tužbu protiv Srbije i nijednog momenta nije pominjala mogućnost da povuče tužbu. S obzirom da je predsednik Tadić i pored toga zagovarao mirno rešavanje spora, a potom potpuno promenio svoju priču Istinomer ga smatra nedoslednim po tom pitanju.