Gradite školu, ministarstvo plaća

Bivši ministar prosvete o pomoći leskovačkoj Medicinskoj školi nakon požara. (TV Leskovac, 9. 5. 2005. godine)
„Ministarstvo prosvete i sporta će u najkraćem, hitnom, roku obnoviti zgradu Srednje medicinske škole u Leskovcu… Ministarstvo će obezbediti dobar deo sredstava za novi objekat.“

https://youtube.com/watch?v=LoPGWeIQ5rg%3Frel%3D0

Nakon susreta sa tadašnjim predsednikom opštine Leskovac, Gojkom Veličkovićem, ministar je precizirao da će „ministarstvo u izgradnji škole učestvovati sa 80 odsto finansijskih sredstava“ (B92, 11. 5. 2005. godine), dok je preostali iznos trebalo da obezbedi lokalna samouprava.

Građevinsko preduzeće „Novogradnja“ je 2005. godine sagradilo novi školski objekat na mestu starog, izgorelog u požaru. Lokalna samouprava je uplatila svoj deo sredstava, a ministarstvo prosvete ostalo je dužno Novogradnji 42,5 miliona dinara. Dug se tokom godina dodatno uvećao za kamate i sudske troškove i sada iznosi 84 miliona dinara.

Da priča bude još tragičnija zvanični naručilac poslova je sama Medicinska škola, a ne ministarstvo i opština. Pošto škola nema sredstava da izmiri dug, preduzeće „Novogradnja“ će joj najverovatnije zapleniti pokretnu imovinu jer ima izvršno rešenje Višeg suda u Beogradu.

Nema dileme da će zbog svog obećanja Slobodan Vuksanović dobiti ocenu „neispunjeno“, ali je još važnije naglasiti da zbog takvih neodgovornih reči dovedeno u pitanje dalje obrazovanje učenika, zaposlenje profesora i opstanak Medicinske škole.

Ne treba, takođe, smetnuti sa uma da Vuksanovićevih naslednici na funkciji, Zoran Lončar i Žarko Obradović, nisu učinili ništa da spasu školu i isprave ono što je njihov prethodnik zabrljao.