Slobodan Vuksanović

Datum rodjenja: 2. 5. 1965.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 2. 5. 1965.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Mesto:

Rođen je 1965. u Beogradu.

Diplomirao je na beogradskom Filološkom fakultetu na odseku za opštu i jugoslovensku književnost, a na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu je magistrirao (1993) i doktorirao (1998).

Od 1987. do 1992. godine bio je urednik časopisa „Vidici“, zatim godinu dana glavni urednik lista „Student“, kada je smenjen. Radio je kao profesor književnosti u osnovnoj školi „Sveti Sava“ i muzičkoj školi „Mokranjac“. Član je Udruženja književnika Srbije, ističe da je objavio 27 knjiga i prevodilac nekoliko stranih dela. Predavao je metodiku nastave književnosti i književnost za decu na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, a od 2014. docent je na Fakultetu za primenjeni menadžment, ekonomiju i finansije u Beogradu, na kome predaje komunikologiju, sociologiju i poslovni menadžment.  Šef je katedre društvenih nauka na tom fakultetu. 

Bio je član Demokratske stranke od osnivanja i tri godine njen portparol. Od 1992. dva puta je biran za odbornika Skupštine opštine Vračar, a pet godina bio je republički poslanik. Posle neuspele kandidature za predsednika DS, februara 2000. godine, izašao je iz stranke. Narodnom pokretu Otpor pristupio juna 2000, a novembra iste godine prelazi u Pokret za demokratsku Srbiju, gde je imenovan za potpredsednika. Zbog neslaganja razrešen je funkcije u partiji, pa u novembru 2001. osniva Narodnu demokratsku stranku. Na lokalnim izborima u septembru 2004. kandidovao se za gradonačelnika Beograda, ali je završio na poslednjem mestu. Njegova stranka se potom sjedinila sa DSS-om.

Nasledio je Ljiljanu Čolić na mestu ministra prosvete i sporta u Vladi Srbije Vojislava Koštunice i tom mestu bio je od 2004 – 2007. godine.

Demokratsku stranku Srbije napustio je u aprilu 2013. godine. Po sopstvenom priznanju član je Srpske napredne stranke od 2012. godine. “Pa, ja sam član SNS, studenti su me upisali pre pet godina. U komšiluku, kad su bili lokalni izbori, pomogao sam i drago mi je zbog toga. Svi su mi govorili da je to ispod mog nivoa – da ja osmislim čišćenje parkova u kraju i onda sa omladincima rukama kupim đubre, papiriće, opuške … Ne stidim se toga. I ispao je super marketing”. (Kurir, 25. 1. 2017. godine)

Dnevni list „Kurir“ objavio je 23. januara 2017. šokantnu informaciju da su ga „lekari našli kao beskućnika“, osiromašenog, zapuštenog, dodajući da nije želeo da bude smešten u prihvatilište za odrasle u Kumodraškoj ulici. Ubrzo se javio Vuksanović demantujući takve navode i u slušaonici na fakultetu, uz svoje studente, izjavio: „Profesionalno i stambeno potpuno sam situiran. Stanujem na Crvenom krstu gde sam odrastao od kratkih pantalona. Moja merila nisu vezana za vile na Dedinju i Beverli Hilsu.“ (Kurir, 23. 1. 2017. godine) Dva dana kasnije, u intervjuu za „Kurir“, zahvalio se tom listu, jer su mu se posle tog teksta javili mnogi prijatelji: „Nisam očekivao takav epilog teksta, koji liči na filmski scenario. Nedovršen. Ali dao mi je inspiraciju da dovršim kraj i biće srećan kraj. U tom smislu hvala Kuriru. Svako bi se naljutio na Kurir, ali iz nekog čudnog razloga, ili sam ja čudan čovek, ne ljutim se na Kurir, zaista.“ Kazao je da bi prihvatio da bude „nekakav saradnik-savetnik“ ministra prosvete, a na pitanje da li bi voleo da se politički angažuje, odgovorio je: „Ne bi mi bio izazov da budem poslanik, bio sam ministar, ali voleo bih nešto konkretno da radim. Voleo bih da radim nešto i u svojoj opštini.“ (Kurir, 25. 1. 2017. godine)