“Šokantno priznanje” Fajzera pred Evropskim parlamentom stara vest

Holandski konzervativni političar i aktuelni evroposlanik Robert Ros isfabrikovao je dramu oko navodnog “šokantnog priznanja” kompanije Fajzer pred Evropskim parlamentom. Sposobnost Fajzerove vakcine protiv korona virusa da spreči transmisiju virusa, nikada nije bila primarna tačka istraživanja koja su prethodila njenom distribuiranju na tržište. Akcenat je bio na ispitivanju bezbednosti i učinkovitosti vakcine u sprečavanju bolesti kovid 19. Kada je američka Uprava za hranu i lekove u decembru 2020. godine odobrila Fajzer vakcinu za hitnu upotrebu, navela je da nema dostupnih podataka o tome da li ona sprečava prenošenje virusa. Pre nego što su se pojavile varijante delta i omikrona, studije su pokazale da su vakcine donekle efikasne u usporavanju transmisije. Ta je sposobnost, međutim, značajno oslabila u sudaru sa novim varijantama, a podaci o tome oduvek su bili transparentni.

U Evropskom parlamentu nedavno je održana debata o pandemiji korona virusa, a najveću pažnju privukla je diskusija o vakcinama.

Holandski političar Robert Ros, jedan od lidera političke partije desne orijentacije “JA21”, postavio je pitanje predstavništvu kompanije Fajzer o tome da li je njihova vakcina protiv kovida 19 testirana u pogledu sprečavanja transmisije virusa pre nego što je distribuirana na tržište.

Transkript dijaloga:

Robert Ros: “Da li je Fajzerova vakcina testirana na zaustavljanje transmisije virusa pre nego što je puštena na tržište? Ako nije, recite to jasno. A ako jeste, da li ste voljni da te podatke podelite s ovim odborom? Zaista želim pravi odgovor. Da ili ne. I radujem mu se unapred.

Džanin Smol: “U vezi sa pitanjem da li smo znali da vakcina sprečava širenje virusa među ljudima kada smo je pustili na tržište.. Nismo. Morali smo da se krećemo brzinom nauke da bismo stvarno razumeli šta se dešava na tržištu.”

Odgovor direktorke za međunarodna tržišta kompanije Fajzer Džanin Smol, Ros je manipulativno predstavio u videu koji je kasnije objavio na društvenim mrežama. Prema njegovoj interpretaciji, ovo “skandalozno priznanje” dokazuje da su nas čelnici javnog zdravlja sve vreme lagali da vakcinacijom štitimo jedni druge.

“Na saslušanju o COVID-u, direktor #Pfizer-a priznaje: #vakcina nikada nije testirana na sprečavanje prenošenja.

„Vakcinišite se za druge“ je uvek bila laž.

Jedina svrha #COVID pasoša: prisiljavanje ljudi da se vakcinišu.
Svet treba da zna. Podeli ovaj video!”

Video je ubrzo postao viralan i trenutno je jedan od najpregledanijih sadržaja na Fejsbuku u Srbiji.

Foto: Facebook/Screenshot
Foto: Facebook/Screenshot

Činjenice su, pak, u suprotnosti sa Rosovom pričom.

Kompanija Fajzer nikada nije tvrdila da je kliničko ispitivanje njene vakcine protiv kovida 19 testiralo njenu sposobnost da spreči prenošenje virusa između ljudi. Ispitivanja su se bavila procenom bezbednosti vakcine i njenom učinkovitošću u sprečavanju bolesti kovid 19.

Detalji kliničkog istraživanja Fajzerove vakcine dostupni su javnosti od novembra 2020. godine.

Kada je američka Uprava za hranu i lekove (FDA) objavila u decembru 2020. godine svoje odobrenje za hitnu upotrebu Fajzer vakcine, agencija je rekla da nema dostupnih podataka o tome da li je vakcina sprečila prenošenje virusa sa osobe na osobu.

Generalni direktor kompanije Fajzer Albert Burla takođe je rekao u intervjuu za “NBC News” u decembru 2020. godine da još uvek nije jasno da li vakcinisane osobe mogu da nose virus i da ga prenesu drugima.

Mislim da je to nešto što treba ispitati. Trenutno nismo sigurni u to”, naveo je Burla.

Stoga, odgovor direktorke za međunarodna tržišta kompanije Fajzer pred Evropskim parlamentom nije nikakvo otkrovenje. Navedene informacije dostupne su javnosti od početka pandemije.

Endrju Vidger, portparol kompanije Fajzer, potvrdio je za “PolitiFact” da su detalji kliničkog ispitivanja faze 3 dostupni javnosti od 2020. godine, kao i da istraživanje nikada nije bilo namenjeno proučavanju transmisije.

Kliničko ispitivanje faze 3 dizajnirano je i pokrenuto da proceni efikasnost vakcine protiv kovida 19 u prevenciji bolesti uzrokovanih virusom SARS-CoV2, uključujući teške bolesti”, objasnio je Vidger i istakao da “zaustavljanje prenosa nije bila poenta studije”.

FDA je u svom saopštenju o odobrenju za hitnu upotrebu Fajzerove vakcine 11. decembra 2020. godine saopštila da “još uvek nema dokaza da vakcina sprečava prenošenje SARS-CoV-2 sa osobe na osobu“. U saopštenju za štampu kompanije Fajzer tog istog dana, kao i u drugom saopštenju u kojem je najavljeno njeno odobrenje u Evropskoj uniji 21. decembra 2020. godine, nije se pominjao efekat vakcine na prenošenje.

Doktorka Monika Gandi, profesor medicine na Kalifornijskom univerzitetu u San Francisku, rekla je za “PolitiFact” da su rezultati mereni u originalnim ispitivanjima vakcine za Fajzer i Modernu uvek bili u vezi sa njihovom delotvornošću protiv simptomatskog kovida 19.

Dakle, prevencija prenosa i asimptomatski kovid 19 nisu bili primarna krajnja tačka ovih ispitivanja, niti su tokom razvoja vakcine farmaceutske kompanije to tvrdile“, rekla je Gandi i zaključila da ovo navodno otkriće “zaista nije ništa novo”.

Neki su možda bili iznenađeni odgovorom predstavnice Fajzera, s obzirom na komentare javnih zvaničnika o uticaju vakcina na transmisiju kovida 19, piše “PolitiFact”.

Naime, doktorka Rošel Valenski, direktorka Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, i doktor Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti, govorili su ranije da vakcinacija može pomoći u ublažavanju širenja kovida 19. No, njihove tvrdnje korespondirale su sa tadašnjim naučnim podacima.

Kada je Valenski rekla da vakcine smanjuju prenos i da je vakcinacijom šititimo druge, ona je američkoj javnosti davala tačne informacije na osnovu podataka u to vreme”, objasnila je doktorka Gandi.

Pre nego što su se pojavile varijante delta i omikrona, studije su pokazale da su vakcine donekle efikasne u usporavanju prenosa korona virusa.

U eri pre omikrona, i u izvesnoj meri delta varijante, vakcine su očigledno u visokom stepenu zaustavljale prenos”, rekao je za “PolitiFact” doktor Ameš Adalja, viši naučnik u Centru za zdravstvenu bezbednost Džon Hopkins.

Međutim, kada su varijante počele da izbegavaju imunitet na vakcinu, a prodorne infekcije postale češće, postalo je malo verovatno da će vakcine zaustaviti prenos, objasnio je Adalja.

I predsednik Sjedinjenih država Džo Bajden u više navrata netačno je tvrdio da vakcinisani protiv kovida 19 ne mogu da prenesu virus drugima.

Podaci najnovije studije orijentisane na omikron varijantu pokazali su da su vakcine, ili prethodna infekcija, smanjile transmisiju korona virusa za oko 20 odsto.

Povezan sadržaj

Naslovna fotografija: European Parliament/Screenshot