Crveni krst Japana nije zabranio vakcinisanima protiv kovida 19 da daju krv

Dezinformacija je među srpske korisnike društvenih mreža stigla preko Mile Alečković, i to u trenutku kada je već bila demaskirana u svetu. Istina je da je na snazi bila samo suspenzija davanja krvi za vakcinisane mRNK vakcinom, koja se završila 14. maja. 

 

Pre nekoliko meseci na društvenim mrežama vrtela se objava da građani Srbije koji su primili vakcinu protiv kovida19 ne smeju da daju krv. 

Da je reč o dezinformaciji i da ne radi ni o kakvoj zabrani, već o eventualnom odlaganju davanja krvi, Istinomeru je tada potvrdio Institut za transfuziju krvi Srbije.

Povezan sadržaj

Početkom maja, na Tviter nebu je slične dezinformacije počela da deli Mila Alečković. Ovog puta, mesto radnje  je daleki Japan.

 

Foto: Twitter/Printscreen

Vrlo brzo se objava sa Tvitera u formi skrinšota našla i na Fejsbuku, naravno, uz “dramatične” propratne komentarime.

“Prosudite sami zasto Crveni krst Japana zabranjuje vakcinisanima da daju krv!!!!

A vi jurite za 3000....

Nekad su se eksperimenti plaćali mnogo više!!!” (Arhivirano)

“O da, veoma uskoro će doći dan kada će životi vakcinisanih zavisiti od krvi nevakcinisanih... Mislite malo o tome... 😷😎” (Arhivirano)

“Sto li im zabranjuju da daju krv

🤣🤣🤣🤣🤣” (Arhivirano)

“Ova info.nije za svakoga...Samo za one koji znaju čitati između redova❗❗❗🤷‍♀️

Posle zabrane vakcinisanom nastavnom osoblju da fizički prilazi đacima zbog ogromnog broja zaraženih među v@kcinisanima, stiže nova zabrana koja dosta govori o pravoj prirodi v@kcina svakom ko ume da misli…” (Arhivirano)

“Пазите од кога примате крв!” (Arhivirano)

Zanimljivo je da je ova obmana cirkulisala internetom još od kraja marta i da je već bila raskrinkana kada ju je Alečkovićeva podelila. 

Ne samo da Crveni krst Japana nije zabranio vakcinisanima protiv kovida 19 da daju krv, već ta organizacija to ne bi mogla da uradi i da je htela – jednostavno, nije nadležna. Takve odluke u Japanu, kao i u većini drugih država, donosi Ministarstvo zdravlja.

U saopštenju objavljenom 22. februara japanski Crveni krst je naveo da je država u procesu razmatranja pitanja doniranja krvi onih koji su vakcinisani protiv kovida 19 i da se zbog toga ono privremeno obustavlja.

Dakle, radilo se o suspenziji davanja krvi koja je trajala nekoliko nedelja. Od 14. maja stanovnici Japana koji su vakcinisani RNK (mRNK) vakcinom protiv kovida, ponovo mogu davati krv. 

Kao i u Srbiji, i u Japanu postoje i dodatna pravila. Oni koji su vakcinisani RNK vakcinom (a za sada je u Japanu odobrena Fajzer vakcina) smeju dati krv tek 48 sati nakon imunizacije, bilo da je reč o prvoj ili drugoj dozi vakcine. Kriterijumi za ostale vakcine protiv kovida 19 još su u fazi definisanja, pa je suspenzija za njih i dalje na snazi.

Sve to je za FactCheck.org potvrdio i Hitoši Hata, portparol japanske ambasade u Vašingtonu. On je objasnio da je odluka doneta zbog mogućih neželjenih nuspojava koje se mogu ispoljiti kod ljudi nakon vakcinacije, kao što je groznica, a ne zbog sumnje u sigurnost vakcina.

Čitajući između redova – lako je obmanuti ljude, čak i dezinformacijama koje se mogu raskrinkati u dva klika.

 

Naslovna fotografija: Facebook/Printscreen/Canva