KBC „Dragiša Mišović“ mora da radi sredinom 2018.

Ministar zdravlja o završetku radova u KBC “Dr Dragiša Mišović”. (RTS, 20. 12. 2017. godine)
“Do sredine sledeće (2018) godine ovde moraju da budu pacijenti, ova bolnica mora da funkcioniše, da rastereti zdravstveni sistem Beograda i cele Srbije.”

Osam godina posle požara u kom su izgoreli poslednji sprat i krov Klinike za hirurgiju i internu medicinu Kliničkog centra “Dr Dragiša Mišović”, sredinom novembra 2017. nastavljeno je njeno renoviranje. 

*
Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Obilazeći radove na objektu krajem 2017, ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je nefunkcionisanje “Mišovića” poremetilo ceo zdravstveni sistem i dodao da je obezbeđen sav novac potreban za rekonstrukciju zgrade od 10.000 kvadrata i novu medicinsku opremu. Direktor KBC-a profesor dr Radisav Šćepanović izjavio je da su u zgradi koja je izgorela bile smeštene klinike za hirurgiju i internu medicinu, pet operacionih sala sa intenzivnom negom, koronarna jedinica i pohvalio se da će u novoj zgradi imati i kardio-salu. Ministar Lončar naglasio je da obnovljena bolnica mora da počne da radi sredinom 2018. godine. 

“Do sredine sledeće godine ovde moraju da budu pacijenti, ova bolnica mora da funkcioniše, da rastereti zdravstveni sistem Beograda i cele Srbije”, obećao je Lončar. 
Međutim, iako je sredina godine prošla pre skoro dva meseca, u ovoj klinici još nema ni pacijenata ni lekara. Umesto njih, kako se Istinomer uverio na licu mesta, tamo su i dalje radnici, građevinske mašine i šut, a rok za završetak radova od 150 dana uveliko je probijen. Naime, kako piše na gradilišnoj tabli, radovi koji su počeli 14. novembra 2017. trebalo je da budu završeni u roku od 150 dana, što znači do 12. aprila ove godine. Istine radi, u nekim prostorijama videli smo medicinsku opremu, ali zgrada klinike i prostor oko nje više liče na gradilište, a manje na prostor koji je spreman za prijem pacijenata (videti fotografije u galeriji ispod).
Zbog čega je rok za završetak radova probijen za četiri meseca, šta je preostalo da se uradi i kada će obnova biti gotova, odnosno kada će klinika primiti pacijente i početi da radi, nismo uspeli da saznamo, pošto iz Ministarstva zdravlja nisu odgovorili na pitanja Istinomera. 
Međutim, najavljujući obnovu Kliničkog centra Srbije, koja treba da počne u septembru, ministar Lončar je 17. avgusta za TV Pink izjavio da će KBC “Dragiša Mišović” biti otvoren “za par nedelja”. 
“‘Dragiša Mišović’ ja mislim 1. oktobra će biti otvoren. U kompletu sa pacijentima, ne da se slikamo, da se otvori, pa da izađemo, pa da nema nikoga, nego da radi u punom kapacitetu sa svom opremom”, dao je novo obećanje ministar zdravlja. 

Dakle, posle prvobitnog obećanja da će bolnica početi da radi sredinom ove godine, u vreme kada bi trebalo da je već otvorena, ministar Lončar daje novo obećanje – klinika će biti otvorena 1. oktobra. Takođe, ne samo da “Dragiša Mišović” nije otvoren kada je bilo najavljeno, nego ni građevinski radovi nisu završeni na vreme. Podsećamo, rok za završetak radova bio je pet meseci, a probijen je za četiri meseca. Zato za obećanje da će sredinom ove godine bolnica morati da funkcioniše i primi pacijente, ministar Lončar dobija ocenu “neispunjeno”. 
Inače, kako je saopšteno u decembru prošle godine, rekonstrukcija KBC-a vredi oko 14 miliona evra. Od 2009, kada je zgrada oštećena u požaru, obnova je rađena i sredstvima grada Beograda, ali i zahvaljujući američkim i turskim donacijama. 
Policija je ubrzo nakon požara saopštila da su uzrok neispravne instalacije, ali da su neophodna dodatna veštačenja. Na četvrtom spratu, gde je izbio požar nije bilo pacijenata, jer taj deo bolnice još nije bio otvoren, zbog rekonstrukcije, koja je ranije počela. Ministar Zlatibor Lončar krajem prošle godine pozvao je državne organe da “odgovore kako je izbio požar”, jer, kako je rekao, postoje sumnje da je zgrada izgorela kako bi se „prikrile mahinacije koje su rađene“, ali MUP Srbije do danas nije saopštio da ima neka nova saznanja o tom slučaju. 

Naslovna fotografija: FoNet/Zoran Mrđa