Početna Izjave Obećanja Ikea do kraja 2016.
Zorana Mihajlović

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović o izgradnji "Ikee".

Ikea do kraja 2016.

"Prvu robnu kuću 'Ikee' imaćemo izgrađenu najkasnije do kraja 2016. godine."

Tanjug 3. 10. 2014. godine

Komentar Istinomera
U jeku predizborne kampanje, u aprilu 2016, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović zajedno sa premijerom Aleksandrom Vučićem i gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim učestvovala je u svečanom polaganju kamena temeljca za prvu robnu kuću “Ikee” u Srbiji. Ona je pre dve godina obećala da će izgradnja biti gotova najkasnije do kraja 2016. Danas se, ipak, završetak radova najavljuje za leto 2017. godine i pored toga što, kako kažu iz “Ikee” izgradnja ide ispred roka. S obzirom na to da rok koji je Zorana Mihajlović dala nije realizovan, njena izjava dobija ocenu neispunjeno.

*
Postavljanje temelja za robnu kuću "Ikea"/ FoNet - Božidar Petrović

Iz kabineta ministarke objašnjavaju da se radi o privatnoj firmi te da ona sama određuje rokove, a da je od strane države sve ispunjeno na vreme. Na sajtu „Ikee“ čak navode da su u junu 2015. dobili građevinsku dozvolu za samo dva dana. Međutim, nije jasno zbog čega je Mihajlović onda uopšte najavljivala i obećavala rokove koji ne zavise od njenog ministarstva.

U pisanom odgovoru „Ikee“ koju je Istinomer dobio, oni navode da je do kašnjenja došlo najviše zbog administrativnih problema, ali da se poslednjih godina značajno poboljšala situacija.
„Činjenica da se dugo čekalo na dolazak robne kuće IKEA posledica je više internih i ekternih faktora, pre svega nemogućnosti da za potrebe izgradnje nađemo dovoljno veliku parcelu koja je bila dostupna za kupovinu i različitih birokratsko-administrativnih izazova sa kojima smo se susreli. Situacija se značajno promenila poslednjih nekoliko godina kada su radovi intezivirani i biće završeni do leta, kada očekujemo otvaranje objekta“, piše u odgovoru.
„Ikea“ je do sada raspisala tri konkursa za 50 radnih mesta za koje se prijavilo više od 7.000 ljudi, a novi konkurs za 250 ljudi najavljuju za period nakon Nove godine, kažu u pisanom odgovoru za Istinomer iz ove kompanije. Tako bi, do otvaranja, ova kompanija trebalo da zaposli 300 radnika.

Iako je na postavljanju temelja robne kuće bilo reči o tome da je plan da se izgradi ukupno pet objekata u Srbiji, u odgovoru „Ikee“ kažu da to zavisi od rada prodavnice u Beogradu i ekonomskog stanja u državi i da će na osnovu toga donositi sledeće odluke.

Dolazak robne kuće „Ikea“ najavljuje se već najmanje deset godina unazad. Rokovi su stalno pomerani, pa je tako bivši premijer Mirko Cvetković najavljivao prvu robnu kuću za 2011, a sadašnji Aleksandar Vučić za proleće 2014. godine, o čemu je Istinomer već pisao. Ipak nijedno obećanje u vezi sa rokovima nije ispunjeno, pa tako ni ovo Zorane Mihajlović.