Protest “Stojim uz Vranjske” kao pobuna savesti

Ispred zgrade Vlade Srbije održan je protest “Stojim uz Vranjske” zbog gašenja nedeljnika Vranjske i u znak solidarnosti sa direktorom ovih novina Vukašinom Obradovićem, koji je otpočeo štrajk glađu.

Spontano organizovanom skupu prisustvovali su brojni novinari nezavisnih beogradskih medija, univerzitetski profesori, aktivisti i predstavnici civilnog sektora, poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, kao i lideri Demokratske stranke i Levice Srbije, Dragan Šutanovac i Borko Stefanović.



Novinarka Vremena i članica Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamara Skrozza rekla je da još nema konkretnih zahteva, jer protest nije organizovan, ali da je reč o “pobuni savesti”, jer “nas bukvalno ubijaju, a mi smo pognuli glavu i čekamo da nam je stave na panj”.

“Ja lično ovaj protest doživljavam kao pobunu savesti, ništa manje i ništa više od toga, kao znak da smo živi, da nas nisu još pobili, kao znak da još nismo pocrkali. Ja vas molim da konačno sopstvenu sudbinu, sudbinu sopstvenih medija, sudbinu slobode govora u Srbiji uzmemo u svoje ruke, zato što je to jedna od najvažnijih stvari za građane i građanke ove države”, rekla je Skrozza.

Programski direktor fondacije “Slavko Ćuruvija”, koja je pokrenula inicijativu za održavanje protesta, Ilir Gaši rekao je da kolege pokušavaju da ubede Obradovića da prekine štrajk, kako ne bi ugrozio zdravlje.

Gaši je rekao da su se novinari okupili kako bi pokazali solidarnost sa Obradovićem, ali da on ne štajkuje samo zbog gašenja svojih novina, već zbog celokupne situacije u medijima u proteklih nekoliko godina.

“Vukašin danas ne stoji tamo i štrajkuje glađu u ime svoje i novinara Vranjskih, već ja verujem u ime Stevana Dojčinovića, novinara KRIK-a, svih drugih novinara koji su proteklih meseci i godina trpeli pritiske, na različite načine, pretnje, fizičke napade… Najgora stvar nije u stanju u kome se trenutno nalazimo, već u činjenici da to stanje ide na gore i da ako se ovako nastavi, za godinu, dve ili tri, ne da neće biti Vranjskih, nego neće biti nijednog slobodnog medija u ovoj zemlji. Pitanje je odgovornosti države i zato smo danas ovde”, rekao je Gaši.

*
Protest ispred Vlade Srbije / Foto:Istinomer

Novinar Vremena i BIRN-a Slobodan Georgiev rekao je da su Vranjske novine jedinstvena stvar u Srbiji i podsetio na to da su upravo ove novine donele priču o vladici Pahomiju, te da je malo beogradskih novina koje su napravile takvu priču u svojoj istoriji.

Georijev je rekao da bi inicijativu Insajdera da se ne izveštava sa događaja na kojima učestvuje ministar odbrane trebalo proširiti na celu vladu i događaje kojima prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić.

“Ja zaista ne vidim jedan valjan, profesionalni razlog da bilo ko prenosi bilo kakvu rečenicu koju kaže neko ispred ove vlade, zato što oni ne govore ništa, tu nema nikakvih vesti i vi to svi znate. I sa tim treba prosto da se prestane, kao i sa predsednikom. On ima svoje medije, ima svoje televizije, neka izađe, neka govori, sve je to u redu, to je njegovo pravo, mogućnost. Ali mi to ne moramo da radimo, mi treba da vidimo šta su naše priče, da ih jurimo, da nam odgovore na ona pitanja koja su zaista važna”, naglasio je Geogiev.

Redakcija lista Danas ponudila je pomoć Vranjskim tako što bi jednom nedeljno štampali Vranjske kao podslistak u okviru ovog dnevnog lista, dok se ne pronađe trajnije rešenje, jer, kako su naveli, gašenje ovog nedeljnika bilo bi udarac na već krhku slobodu štampe u zemlji.

“Novine Vranjske su odavno prevazišle lokalni karakter i postale simbol objektivnog informisanja, kao što je i Vukašin Obradović hrabro i časno predvodio Nezavisno udruženje novinara Srbije boreći se godinama za slobodu svih medija i novinara u Srbiji”, navodi Danas u saopštenju.

U pozivu za skup “Stojim uz Vranjske” navedeno je da je ovaj list godinama istraživao veze između političara, tajkuna i kriminalaca u Vranju i okolini, da je njihovim novinarima prećeno smrću nebrojeno puta, te da se kao razlozi za gašenje navode stalni finansijski i politički pritisci kojima Vranjske više nisu mogli da se odupiru.

*
Učesnici protesta ispred Vlade Srbije / Foto: Istinomer



Inače, juče je objavljena vest da su ugašene novine Vranjske, koje postoje više od 20 godina, a direktor ovog nedeljnika Vukašin Obradović izjavio je da je to posledica finansijskih i političkih pritisaka.

Obradović, bivši predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, danas se zatvorio u prostorije novina i počeo štrajk glađu, jer želi da skrenu pažnju novinara i javnosti na, kako je naveo, sav besmisao borbe za slobodu medija koju vodi u poslednjih tridesetak godina.

“Ne želim da budem patetičan, ali ovo jeste potez očajnika koji ne vidi drugi način da završi svoju novinarsku karijeru a da, u isto vreme, zadrži makar minimum ličnog poštovanja i dostojanstva neophodnog da bih se osećao kao čovek, kao ljudsko biće“, naveo je Obradović u saopštenju.

Presednica Vlade Ana Brnabić danas je boravila u Vranju, gde su je pitali o gašenju Vranjskih, na šta je ona odgovorila da nije upoznata sa slučajem, ali da država nema udela u medijima. Kako je neko na društvenim mrežama lepo primetio, tu vest preneo je i Tanjug. Verovatno će je preneti i Politika i Novosti.


Nekoliko novinarskih udruženja izdalo je saopštenje povodom gašenja Vranjskih, ali i zbog napada Pokreta socijalista na urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića, nakon objavljivanja istraživačnog teksta o stanu ministra Vulina, kao i zbog napada na novinarke RTS-a u listu Informer. U saopštenju se navodi da ovi slučajevi pokazuju da je da je “vlast u Srbiji ušla u novu, brutalnu fazu gušenja medijskih sloboda i zastrašivanja novinara, sa ciljem da u potpunosti onemogući kontrolnu ulogu medija i slomi bilo kakav slobodni kritički glas”.

Na protestu je najavljeno da će novinarska udruženja u narednim danima dogovoriti konkretne zahteve i nove akcije.