Početna Akteri Velibor Vukašinović

Velibor Vukašinović

Obrazovanje: pomoćni istraživač matematike
Javna funkcija:
Stranka: vanstranačka ličnost
Mesto: Beograd
Datum rođenja: 12.12.1951.
Biografija
Rođen je 12. decembra 1951. u Prokuplju.

Završio je Vazduhoplovnu vojnu akademiju u Zadru i Filozofski fakultet u Beogradu na Odeljenju za istoriju. Vukašinović je završio i specijalističko školovanje za diplomu menadžera za bezbednost vazduhoplovstva u okviru Svetskog udruženja avioprevozilaca - IATA i bio je pilot ratnog vazduhoplovstva - major u rezervi. Pripremio je doktorat "Modernizacija jugoslovenskog vazduhoplovstva 1953-1973" na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Vukašinović je bio probni pilot u vazduhoplovnoj industriji UTVA u Pančevu, savezni vazduhoplovni inspektor za letačko osoblje, komandant eskadrile teritorijalne odbrane Srbije, glavni savezni vazduhoplovni inspektor SR Jugoslavije, predsednik Saveta za vazduhoplovstvo Ministarstva saobraćaja, osnivač i član Upravnog odbora Udruženja vazduhoplovne industrije Srbije pri Privrednoj komori Srbije, predsednik Radne grupe za izradu Zakona o civilnom vazduhoplovstvu Srbije... Vukašinović je od 2004. do 2009. bio direktor Sektora za sigurnost i nadzor vazdušnog saobraćaja u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Srbije i rukovodilac tima za evropske integracije u Direktoratu. Član je menadžment borda Evropske agencije za bezbednost civilnog vazduhoplovstva - EASA, od 2012. regionalni koordinator Univerzitetskog konzorcijuma za svemirski inženjering (University Space Engineering Consortium - UNISEC) u okviru programa za mikro-nano satelitsku tehnologiju, koji se realizuje pod pokroviteljstvom vlade Japana. Od 2012. predstavnik je i Udruženja vazduhoplovne industrije Srbije u Međunarodnoj astronautičkoj federaciji - IAF.

Na funkciji v.d. generalnog direktora "Jat ervejza" nalazi se od maja 2013. godine, a sa ove funkcije smenjen je u septembru iste godine. 
Najnovije izjave