Zrenjanin: Kako je celu deceniju biti bez vode za piće?

Kada je voda u Užicu prošle nedelje ponovo zabranjena za korišćenje zbog pojave algi, a voda u Inđiji zbog hemijske neispravnosti, još jednom se u fokusu javnosti našao problem pijaće vode sa kojim se suočavaju građani u brojnim mestima Srbije.

10 godina bez vodeJedan od najdugotrajnijih problema sa pijaćom vodom imaju građani Zrenjanina – sa ovim problemom suočavaju se već deset godina.

Na društvenim mrežama bilo je komentara da je problem Zrenjanina zapostavljen, da ga zaobilaze i zvaničnici, ali i mediji.

twitter voda zrenjanin 1

Beograd na vodi vs Zrenjanin

Zastupnik udruženja građana „Eko tok“ iz Zrenjanina Dejan Protić, ističe da se to udruženje od 2012. godine zalaže za čistu č6pijaću vodu u ovom gradu, dodaje da se problemima u nekim sredinama posvećuje veća pažnja nego Zrenjaninu.

Mislimo da se mnogo veća pažnja poklanja, u ovom slučaju Užicu. Bilo je i niz drugih gradova u poslednje dve godine koji su se susreli sa sličnim problemom. Takođe, bili su u udarnim vestima i reakcije nadležnih na problem u datoj „hitnoj“ situaciji, kao i način na koji će se problem dugotrajno rešiti. Mi ne možemo sa sigurnošću da kažemo zbog čega je Zrenjanin postao „zaboravljeni grad“ po tom pitanju, ali navešću par činjenica koje mogu biti uzrok.
Po istraživanjima, građani Zrenjanina, dnevno potroše oko 20.000 evra na kupovinu flaširane vode! Dodao bih da je to minimalna cifra, jer smo, takođe, sproveli istraživanje koje govori o većoj sumi, ali na malom uzorku ispitanika.
Druga stvar, rešenje problema vode na ovom području daleko je kompleksnija od Užica i zahteva veća sredstva. Toga smo svesni, ali ostaje nejasno kako je moguće da vlast za punih deset godina nije ponudila ni jednu alternativu građanima, osim jedne „eko česme“ koja se nalazi u naselju „Bagljaš“.

Zrenjaninska voda ima čitav niz karakteristika koje je čine neupotrebljivom:

Zrenjnaninska voda karakteristike

U praksi  to izgleda ovako:

voda u lavabou

Zvaničnici Zrenjanina najavili su krajem juna da će novi tender za rešavanje problema neispravne vode za piće u gradu biti raspisan uskoro. Biće to najnoviji pokušaj u višedecenijskom periodu traženja načina da se Zrenjanicima obezbedi zdrava pijaća voda.

Nastaviće se…