Zaključka nema, a GUP se menja

(Ne)očekivano veliki broj zainteresovanih pojavio se juče na javnoj sednici Komisije za planove Skupštine grada Beograda, zakazanoj povodom izmena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Beograda (GUP). U promene GUP-a ušlo se kako bi se realizovao projekat Beograd na vodi, a Komisiji je do 9. jula stiglo više od 1.200 primedaba građana, stručnih udruženja i institucija. Veliki broj pojedinačnih pritužbi prikupila je organizacija „Ministarstvo prostora“. Najveći broj primedaba je odbačeno ili se Komisija za njih izjasnila nenadležnom. Nije bilo dozvoljeno audio i video snimanje sednice, već je jedino bilo dopušteno fotografisanje.

Pun sala zainteresovanih građana
Veliko interesovanje građana

 

Primedbe su se, uglavnom, odnosile na dodati član 5 (poglavlje 12.2.3.), odnosno odrednicu ukidanja obaveznog konkursa, ukoliko Vlada Srbije proceni da je neka od lokacija od značaja za Republiku Srbiju. Ovakva odluka, kako je navedeno u žalbama, narušava višedecenijski koncept, ali i proces transparentnosti i jednakih šansi za sve. Komisija je odgovorila da ipak postoji opcija da je konkurs moguće raspisati i da nije u potpunosti zabranjen, što nije zadovoljilo prisutne.

Članovi Komisije su kazali da nisu nadležni da pruže odgovor na pitanje zašto se menja GUP, već su kao odgovorne za celokupan pravni okvir naveli inicijatore izmena – sada nepostojeći Privremeni organ Beograda koji je doneo odluku o promeni plana. Isto obrazloženje čulo se za još nekoliko sličnih pitanja.

komisija GUP

Komisija se oglasila nenadležnom na žalbu Direkcije za vodene puteve na odluku da se gradi niski most preko Save, čime bi ova međunarodna plovna reka prestala da bude plovna, a država Srbija bi tako prekršila i međunarodni sporazum o plovidbi Savom. Isto je prošla i žalba da se sačuva izgled zgrade glavne Železničke stanice, dok se na žalbu na ukidanje rešavanja obe savske obale zajedno odgovoreno da se izmene plana ne odnose na Novi Beograd.

Transparentnost Srbija ukazala je na nepostojanje pratećih dokumenta, poput Zaključka Vlade o uređenju priobalja na koji se Urbanistički zavod pozvao u predlogu izmena. Naime, ovaj zaključak Vlade nije moguće naći ni u dokumentaciji, ali ni na sajtovima Vlade Srbije, Beograda ili Urbanističkog zavoda. Komisija je utvrdila da navedeni zaključak ne postoji i nastavila sa radom.

„Urbanistički zavod je davao apsurdne odgovore, a čitava javna sednica je samo demokratska forma na kojoj nije data šansa građanima da ostvare suštinsku raspravu“, izjavio je Nemanja Nenadić.“
Danas, 23. 7. 2014. godine

Konačna odluka o žalbama na Izmene GUP biće doneta na zatvorenoj sednici Komisije. Članovi Komisije naglasili su da ne postoji rok do kada se plan mora uputiti Skupštini grada na usvajanje, već to zavisi od formulisanja i usvajanja finalnih odgovora na primedbe, za koje je rečeno da su – „kompleksne“.