Vučić: Ugovor o „Beogradu na vodi“ za dve nedelje

Na pitanje Istinomera kada će biti objavljen Ugovor o zajedničkom ulaganju za projekat „Beograd na vodi“, premijer Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je danas da će se to dogoditi za manje od dve nedelje. Ovo je najnoviji rok, nakon što je od potpisivanja ugovora, 26. aprila, nekoliko funkcionera davalo obećanja o objavljivanju tog dokumenta.

Naime, prvo je gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio da će ugovor biti objavljen “čim bude potpisan”. To se ipak, nije dogodilo, a iz njegovog kabineta Istinomeru je odgovoreno da će javnost ugovor videti odmah posle završetka „dve-tri pravne radnje“.
10. 6. 2015. godine
„Prvi korak je bio dobijanje odobrenje koncentracije koje je dala Komisija za zaštitu konkurencije. Nakon toga čeka se odluka Komisije za kontrolu državne pomoći, pa donošenje Odluke o dokapitalizaciji i na kraju potpisivanje ugovora preduzeća Beograd na vodi i Direkcije za građevinsko zemljište. Važno da je da se ispoštuje sva procedura i nakon toga će ugovor biti pravosnažan i objavljen“, navodi se u odgovoru koji smo dobili iz kabineta gradonačelnika.”

Komisija za kontrolu državne pomoći donela je svoje rešenje krajem jula, a ako se pod dokapitalizacijom misli na preuzimanje 68 odsto kapitala u preduzeću “Beograd na vodi doo”, i ta radnja je završena nedavno i to tako što su arapski partneri za taj procenat udela u kapitalu uplatili 22.000 evra.

*
Projekat „Beograd na vodi“ / Foto: Fonet

Zbog šturih informacija od zvaničnika, javnost je ostala uskraćena za odgovor na pitanje zbog čega ugovor još nije objavljen. Nedavno je u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu Nemanja Nenadić iz “Transparentnosti Srbija” rekao je da je ta organizacija u vezi sa ovim projektom od Komisije za zaštitu konkurencije dobila zanimljivu informaciju.

Radio Slobodna Evropa, 14. 8. 2015. godine
“To je informacija da se državni pravobranilac obraćao Komisiji za zaštitu konkurencije zahtevom da se odredi poverljivost svih podataka koji se tiču ugovora o ‘Beogradu na vodi’ i još nekih aranžmana koji su zaključivani u poslednje vreme. Mi smo do te informacije došli tražeći nešto sasvim drugo, tražeći, naime, ugovor o upravljanju smederevskom Železarom…”, rekao je između ostalog Nenadić.

Javnost je čekala i odgovor Komisije za kontrolu državne pomoći koja je trebalo da utvrdi da li u Ugovoru o zajedničkom ulaganju, koji su potpisali Vlada Srbije, „Beograd na vodi doo“ i arapski partneri, ima elemenata državne pomoći. To telo odluku je donelo 22. jula sa zaključkom da se taj ugovor ne odnosi na državnu pomoć.

*
Potpisivanje ugovora za „Beograd na vodi“ / Foto: Fonet

U odluci se navodi da su najvažnije obaveze Srbije koje proizilaze iz ovog ugovora, između ostalih, i izvršenje eksproprijacije odnosno sticanje prava svojine nad zemljištem u Savskom amfiteatru, zatim fizičko raščišćavanje zemljišta kao i davanje građevinskog zemljišta u zakup investitoru na 99 godina. Obaveza Srbije, za koju stručnjaci kažu da će najviše koštati poreske obveznike, jeste i izgradnja komunalne infstratrukture na prostoru predviđenom za izgradnju kompleksa.

Da li postoji državna pomoć u Ugovoru o zajedničkom ulaganju, komisija je razmatrala kroz obavezu Srbije da u zakup na 99 godina da 100 hektara savskog priobalja. U obrazloženju stoji da je kao naknadu za to Srbija dobila učešće od 32 odsto udela u vlasništvu u preduzeću ”Beograd na vodi” što za Komisiju predstavlja realan odnos, a na osnovu čega se zaključuje da se to ne može smatrati državnom pomoći.

“Rešenje Komisije sadrži niz zanimljivih procena i ocena – “da je uobičajeni rang u udelu vrednosti lokacije u bruto razvojnoj vrednosti projekta između 15 odsto i 25 odsto” zbog čega je 32 odsto koje Srbija dobija u zajedničkom ulaganju “realan iznos”, da je “projekat izrazito nelikvidan, odnosno da je mogućnost utrženja Projekta na otvorenom tržištu zanemarljiva” i da se “prilikom zaključenja ugovora Republika Srbija ponašala kao privatni investitor, realno i racionalno”, stoji u saopštenju organizacije “Transparentnost Srbija”.

U rešenju Komisije za kontrolu državne pomoći navodi se da je preduzeće “Beograd na vodi” tek 16. jula uputilo Komisiji za kontrolu državne pomoći ugovor na razmatranje.