Trstenik čeka sneg da pokrije rupe

Tri i frtalj meseca je prošlo od majskih poplava koje su pogodile i opštinu Trstenik, napravivši potpunu konfuziju u  ionako konfuznoj lokalnoj koaliciji. Ukupna šteta u Trsteniku prema navodima predsednika opštine Miroslava Aleksića,  iznosi 545 miliona dinara, dok njegov zamenik i koalicioni partner Radomir Milunović iz SPS tvrdi da je samo u poljoprivredi šteta 590 miliona dinara. Da li je Trstenik jedna od opština na čiji račun je Marko Blagojević, direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima, izneo optužbe da dostavljaju uvek različite podatke jer zapravo i nemaju predstavu kolika je stvarna šteta? I Aleksić i Milunović se slažu u jednome, a to je da će bez ozbiljnije pomoći države Trstenik potpuno propasti.

Grabovac

Naseljeno mesto Grabovac najviše je stradalo u majskim poplavama, jer su se gotovo istovremeno izlile sve tri reke koje protiču kroz ovo prigradsko naselje. Poplavljeno je više od 100 domaćinstava, stradala je infrastruktura, poljoprivreda i izvorište „Zvezdan“, sa koga se Trstenik snabdeva vodom. Tri i po meseca nakon poplava, mnoge stvari u Grabovcu izgledaju isto onako kao što su izgledale onog minuta kada se voda povukla. Asfalt stoji u obližnjim parcelama, a tamo gde je predviđen asfalt nalaze se blato i rupe. Problem i ne bi bio toliko veliki da nije reč o jednoj od najprometnijih saobraćajnica naše opštine i da se ne radi o blatu i rupama na nekoliko stotina metara od same zgrade opštine Trstenik. Vozači prilikom ulaska u Grabovac smanjuju brzinu na 20 na sat, psuju dan kada su se rodili u ovoj zemlji i krivudaju levo ili desno obilazeći rupe na blatnjavom putu. „Kaljavu ulicu“, kako je sada već zovu žargonski, koriste stanovnici naseljenih mesta Grabovac, Ljubostinjski Prnjavor, Lozna, Ugljarevo, Planinica, Rajinac, Gornji i Donji Dubič i Loboder.

Maj

Vreme prolazi. Sezona građevinskih i infrastrukturnih radova se u drugim krajevima zemlje privodi kraju. U Grabovcu nije ni počela. Aktuelni predsednik opštine Miroslav Aleksić celog leta, izgleda, imao je  daleko većih briga od poplava. Zajedno sa bivšim kolegama iz Ujedinjenih regiona Srbije formira novu stranku pod nazivom Narodna stranka Srbije, a mediji ga predstavljaju kao jednog od „najuticajnijih članova“ Inicijativnog odbora.

MIroslav Aleksic

Postpoplavna neaktivnost političkog vrha opštine rezultirala je time da je na dinarskom namenskom računu opštine za poplave prikupljeno svega nešto više od tri miliona dinara. Ili to građani nemaju poverenje u korisnike donacije? Matematički gledano time je moguće podmiriti 0,55 odsto štete nanete objektima, infrastukturi i poljoprivredi opštine Trstenik. U imovinsko-pravnoj službi Opštine Trstenik ističu da je do sada pozitivno rešeno 90 zahteva za dodelu državne pomoći i prosleđeno Kancelariji, a 15 zahteva je odbijeno na šta ovi građani imaju pravo žalbe. Rešenja se, naglašavaju, izdaju još uvek, jer postoje slučajevi nerešenih imovinsko-pravnih odnosa.

Građanima Trstenika ostaje da sa nestrpljenjem očekuju sneg koji će sakriti njihove ulice, kanale i rečna korita, makar do proleća.

Autor je saradnik Istinomera iz Trstenika.

 

 

Reagovanje Službe za odnose s javnošću opštine Trstenik:

Na vašem sajtu iznete su nepotpune informacije o delovanju opštine Trstenik nakon majskih poplava. Smatramo da ste na ovaj način dezavuisali vaše čitaoce, ali i građane Trstenika. Molimo vaš uređivački tim da reaguje povodom napisa iz ovog bloga i da ne dozvoli da se njihov sajt koristi za iznošenje nepotpunih informacija kojima se neosnovano ruši kredibilitet opštinske uprave Trstenik. Uređivački tim vašeg sajta mogao bi da ispita i motive vašeg saradnika Aleksandra Kandića za iznošenje tendencioznih informacija i da se takva praksa ne ponavlja u budućnosti. Kao dokaze u prilog pomenute tvrdnje dostavljamo vam fotografije nastale danas popodne (15.9.14) na istom mestu gde ih je napravio i autor vašeg teksta. U nastavku reagovanja možete se upoznati sa trenutnom situacijom i sa merama preduzetim na otklanjanju posledica poplava. Ove činjenice u svakom trenutku možete proveriti i pozivom na broj opštine Trstenik 037/714-333 lokal 137 ili slanjem pitanja na mail: [email protected]

Trstenik

– Opština Trstenik, kao i veliki deo Srbije, našla se na udaru poplava od 14. do 16. maja. Tom prilikom naneta je šteta u visini od 541.633.278 dinara.

– Poplavljeno je 130 domaćinstava i najviše štete voda je načinila u pomenutom selu Grabovac. U tom selu već 18. maja krenulo se sa rasčišćavanjem mulja i blata koje su reke nanele. Organizovana je akcija čišćenja gde se priključilo preko 300 volontera, a uvedena je petodnevna radna obaveza za sve radnike javnih preduzeća ( od 19. do 23. maja).

– Štab za vanredne situacije je odmah nakon poplava formirao tri komisije za procenu štete, koje su odmah izašle na teren. Njihove procene o pričinjenoj šteti na infrastrukturnim objektima kasnije je proverila i potvrdila verifikaciona komisija Vlade Republike Srbije.

– Opština Trstenik je iz sopstvenih sredstava odvojila 30 miliona dinara jer iz Republike uprkos brojnim apelima i zahtevima za pomoć nije dobila nikakva sredstva ni odgovor.

– Ljubostinjska ulica koja je pomenuta u tekstu pod nazivom „kaljava“, je najviše stradala jer je reka Zapadna Morava svom silinom prelazila preko jednog njenog dela. Na ulici je odmah nakon poplava izvršena neophodna sanacija, nasuta je šljunkom kako bi se saobraćaj odvijao nesmetano. Fotografije kojima je opremljen tekst tendenciozno su upotrebljene jer su načinjene neposredno posle poplava i ne predstavljaju realno stanje. Komisija je procenila da je za kompletnu sanaciju te ulice potrebno 3.895.000 dinara (sa trotoarima znatno više), ali to nije prva stvar na listi prioriteta. Zašto? Prioritet je saniranje izvorišta „Zvezdan“ koje je u majskim poplavama potpuno uništeno. To je izvorište sa koga se Trsteničani snabdevaju vodom i po procenama instituta „ Jaroslav Černi“ potrebno je 70 miliona dinara za njegovu sanaciju. Opština nema potrebna sredstva za sanaciju izvorišta i slala je brojne apele Kancelariji za pomoć i obnovu i nadležnim ministarstvima, ali nikakav odgovor do sada nije dobila.

Trstenik

– Bez odgovora i pomoći Republike, radnici lokalne samouprave angažovali su se na pridobijanju donacija kako bi iole pomogli građanima. Stigle su donacije različitih domaćih i stranih donatora Forme ideale, Organizacije Ujedinjenih Nacija FAO, nemačke organizacije Help kao i mnogih manjih donatora. Kompletan spisak donatora možete naći na sajtu opštine Trstenik.
– Pomenuta sredstva koja su građani uplaćivali na poseban račun biće iskorišćena upravo za saniranje infrastrukture, ali o tome nema zvaničnih informacija jer komisija mora da donese pravilnik o načinu trošenja sredstava.