Tehnološki giganti i demokratski košmar

Ugrožava li tehnologija demokratiju i fundamentalne institucije demokratskog poretka? Dr Šošana Zubof, profesorka Harvard univerziteta i autorka knjige „Doba nadzirućeg kapitalizma“, nema sumnje da je odgovor na to pitanje – da!

„Ovogodišnja istraživanja pokazuju da 60 odsto Amerikanaca misli da Internet kompanije više doprinose podelama nego jedinstvu u društvu. 77 odsto njih misli da najveće tehnološke kompanije poput Google-a imaju previše moći. I, najzad, 60 odsto ljudi u SAD je zabrinuto da zakonodavci ne čine dovoljno kako bi ta moć bila kontrolisana“, rekla je dr Zubof u jučerašnjoj online debati „Nadzor u doba pandemije i protesta“, koju je organizovao The Intercept, a moderirala Naomi Klajn, autorka čuvenih knjiga „No logo“ i „Doktrina šoka“.

Šošana Zubof kaže da je zabrinutost dobar znak, jer pokazuje da se osvešćujemo kako je reč o političkoj borbi sa tech kompanijama, koje jureći za profitom ugrožavaju temelje društva.  Ona skreće pažnju na to da su od početka pandemije tehnološki giganti višestruko uvećali svoje profite iako je američki BDP u nezapamćenom padu od čak 9,5 procenata. Naomi Klajn, pak, upozorava da se upravo u trenucima poput današnjeg, u vremenima ekstremnog šoka, pravila najlakše menjaju u korist najmoćnijih. 

Dr Šošana Zubof pojavljuje se i u dokumentarnom filmu „Društvena dilema“ (The Social Dilemma), koji poslednjih nedelja privlači ogromnu pažnju širom sveta kao distopijska slika savremenog društva u kojem algoritmi preuzimaju kontrolu nad životima ljudi. O tom filmu koji „morate videti“ Istinomer sutra objavljuje recenziju dr Ane Martinoli sa Fakulteta dramskih umetnosti. 

 

Naslovna fotografija: Netfilx / Essential millennial