Šta se to desilo u Šapcu?

Dok se ovih dana intezivno raspravlja o tome da li bi posledice katastrofalnih poplava mogle biti manje da su preduzete sve neophodne mere, neizbežno je pitanje odgovornosti lokalnih samouprava. Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević smenjen je sa mesta šefa Gradskog štaba za vanredne situacije u tom gradu, zbog tog što je, kako se moglo čuti, “odbrana grada bila potpuno neorganizovana i nespremna za prihvat hiljada dobrovoljaca koji su iz Beograda i drugih gradova krenuli u spasavanje Šapca”.

Šabac, 17. 5. 2014.
Šabac, 17. 5. 2014.

 

Milošević je nakon toga podneo i ostavku na mesto gradonačelnika.

 

Milos Milosevic

„Da bih sprečio dalju politizaciju pitanja moje odgovornosti za rad na mestu komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije, sa kojeg sam smenjen odlukom Vlade Srbije u uslovima proglašene vanredne situacije za odbranu od poplavnog talasa na Savi, podnosim ostavku na mesto gradonačelnika.“
Tanjug, 18. 5. 2014. godine

O tome šta se dešavalo u Šapcu govoriće se, nesumnjivo, mnogo više kada se stabilizuje situacija u zemlji, a nedoumice dodatno podstiču oprečna mišljenja koja o ovoj temi iznese visoki funkcioneri.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić tvrdi da su nadležni u Šapcu loše organizovali odbranu od poplava.

Predrag Marić

“Uprkos našim upozorenjima, četiri dana pre porasta vodostaja u Šapcu ništa nije bilo urađeno. Stanovnici su sami počeli da se organizuju, ali ne i nadležni. Onda je usledio apel premijera i imali smo ne 1.500 nego 8.000 dobrovoljaca koji su otišli u Šabac. Neko je morao sve to da organizuje i da uspostavi kontrolu i odlučeno je da to bude general Ljubiša Diković. Odluka je doneta u interesu bezbednosti građana, a možemo naredne dve godine da raspravljamo da li je to bilo po zakonu ili ne. Meni je važno da u Šapcu nijedan ljudski život nije izgubljen.”
Politika, 22. 5. 2014. godine

Komandant štaba za vanredne situacije AP Vojvodine Goran Ješić negira da je gradonačelnik Šapca napravio propust.

Goran Ješić

“Gradonačelnik Šapca je podigao, ja znam, štab još u sredu, a u petak na noć je bilo podizanje nasipa. Vi kada dovedete u grad raznog sveta i dođe njih 10 hiljada, nema više odbrana od poplava.“
Istinomer, 22. 5. 2014. godine