Različite projekcije Beograda na vodi

Predstavljanje makete projekta “Beograd na vodi” bila je prilika da domaća javnost čuje direktno od investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata šta nas očekuje u narednom periodu u vezi sa najvećim najavljenim urbanističkim poduhvatom u Srbiji danas.
FoNet-BEOGRAD-PROJEKAT
Tako je Muhamed el Abar, izvršni direktor novoosnovane kompanije Igl hils (Eagle Hills) rekao da se kompletan završetak projekata može očekivati tek za 10 godina.

“Rekao bih da će kompletna prva faza trajati tri ili tri i po godine. Što se tiče celog projekta, to će zavisiti od lokalnih tržišnih, ali i vremenskih uslova, ali moja procena je za jedno deset godina.
(Blic 28.6.2014. godine)

Podsetimo, ranije su naši zvaničnici, a među njima i premijer Vlade Aleksandar Vučić, davali drugačije rokove.

“Do marta 2017. godine ovaj toranj, koji će predstavljati novo najznačajnije mesto za Beograd biće izgrađen, kao i većina projekata Beograda na vodi, koji bi trebalo da bude gotov do 2019. godine”. (TV Pink 16.2.2014. godine)

aleksandar-vucic
Sledeće razmimoilažnje odnosilo se na prodaju stanova. Dok su tadašnji predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali i premijer Srbije tvrdili proletos da će već prvog dana biti prodato najmanje dve hiljade apartmana, el Abar je bio oprezniji u pogledu dinamike realizacije projekta.

“Teško je predvideti poslove sa nekretninama. Važno je da počnete i da neprekidno radite prateći tržište, zahteve kupaca…Može da traje pet, sedam ili osam godina, ali ako ste počeli, radite, održavate nivo kvaliteta i razuman nivo cena, neće biti problema.”
(RTS, 27.6. 2014. godine)

Ostalo je nejasno koliko će radnika biti angažovano na ovom velikom projektu.
Dok je Siniša Mali u februaru ove godine rekao da će na projektu biti angažovano oko 200.000 radnika, tadašnji ministar građevine Velimir Ilić je za to prognozirao deset puta manju brojku. Muhamed el Abar zadržao se na brojki od oko 50.000 radnika.