Protest zbog potpisivanja ugovora za „Beograd na vodi“

Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat “Beograd na void” potpisali su danas u Beogradu predstavnici Vlade Srbije, kompanije “Igl hils” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i preduzeće „Beograd na vodi“.

IMG_2688

Prema podacima dostavljenim medijima, ugovorom je predviđeno da “Igl Hils” obezbedi 300 miliona evra za finansiranje projekta, i to pola u formi kapitala, a pola kroz zajam u formi pozajmice osnivača. Srbija će, kako je objašnjeno, u preduzeću “Beograd na vodi” biti vlasnik 32 odsto kapitala, a partner iz UAE preostalih 68 odsto. Tokom ceremonije potpisivanja ugovora, ispred zgrade “Geozavoda” okupilo se nekoliko stotina građana koji su u organizaciji Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd” protestovali zbog ovog događaja. Transparentima “Ne da(vi)mo Beograd”, “Beograd neće buržujski kvart na vodi”, kao i velikom figurom žute patke, protivnici projekta “Beogad na vodi” pokazali su svoje nezadovoljstvo. „Ovde se menjaju zakoni, urbanistički planovi, a sve zbog interesa stranog investitora. Nastavićemo sa organizovanjem ovakvih akcija – možda i do referenduma”, rekao je Dobrica Veselinović iz Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“.

IMG_2559

Protest su podržali i radijski voditelj Igor Brakus, profesorka Srbijanka Turajlić, pozorišni kritičar Ivan Medenica, predsednik Nove Stranke Zoran Živković i drugi. Istovremeno, ispred zgrade “Geozavoda” okupilo se i stotinak građana koji podržavaju realizaciju projekta “Beograd na vodi”. Neki od tih građana su ekipi Istinomera kazali da su “došli spontano kako bi pružili podršku premijeru Vučiću”. Nekoliko minuta pre nego što će delegacije početi da izlaze iz zgrade “Geozavoda”, na kružnom toku su parkirana dva tramvaja koja su zaklonila demonstrante. Prema pisanju Blica, to je potvrdio i vozač jednog od tramvaja, koji je rekao da mu je „naređeno da tu stane“.

IMG_2749

 

“Beograd na vodi” gradiće se 30 godina! Inače, u dokumentaciji dostavljenoj medijima navodi se da je predviđeno da projekat “Beograd na vodi” traje maksimalno 30 godina, a da polovina mora biti završena u prvih 20 godina. Na pitanje novinara kada će biti objavljen ugovor, gradonačelnik Siniša Mali je rekao da će to biti učinjeno “čim ugovor bude pravosnažan”. “Potrebno je da ugovor vidi i Komisija za zaštitu konkurencije, ali sigurno je da Vlada Srbije i grad Beograd ništa ne kriju i da nema tajnih ugovora”, rekao je gradonačelnik Mali. Kako se navodi u dokumentaciji, predviđeno je i da arapski partneri odobre Srbiji zajam od 90 milona evra za preseljenje železničkih objekata iz Savskog amfiteatra, kao i 40 miliona evra za završetak eksproprijacije zemljišta. A Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta, u današnjem intervjuu Istinomeru izjavio je da javne finansije Srbije ne mogu da podnesu ovolike troškove eksproprijacije, kao i da Srbija trenutno za ovaj projekat može da podnese trošak od najviše nekoliko stotina miliona dinara.

 

Podsetimo, početkom aprila u Skupštini Srbije usvojen je leks specijalis o utvrđivanju javnog interesa kako bi se omogućila eksproprijacija privatnog zemljišta za potrebe izgradnje projekta “Beograd na vodi”. U javnosti su se mogle čuti kritike da se ovim predlogom zakona krši i Zakon o eksproprijaciji, ali i Ustav, kao i da se leks specijalis donosi isključivo za investitora, o čemu je Istinomer već pisao.  
Hvala vam na interesovanju za naše sadržaje.

Verujemo da istina nema cenu i da svaki građanin ima pravo da bude informisan na temelju činjenica i zaštićen od uticaja lažnih vesti, dezinformacija i manipulacija koje sprovode politički i drugi centri moći.

Da se ne lažemo, nije lako opstati kao nekomercijalni i nezavisni medij u Srbiji.

Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad. Svaka donacija, makar i u simboličnom iznosu, za nas je veliko ohrabrenje.