Objavljen ugovor za “Beograd na vodi”

Ovde možete preuzeti: ugovor (SRB), ugovor (ENG) i aneks ugovora (ENG). 

Ugovor o projektu “Beograd na vodi” objavljen je tačno u podne na sajtu Vlade Srbije, a kako je najavio gradonačelnik Beograda Siniša Mali, kamen temeljac za izgradnju projekta biće postavljen 27. septembra.

On je na konferenciji za novinare rekao da se ugovor danas objavljuje jer je postao pravosnažan, odnosno ispunjene su sve predviđene obaveze, očišćen je deo Savskog amfiteatra, a investitor je uplatio 20 miliona evra potrebnih za početak izgradnje prve faze projekta.

Na sajtu Vlade objavljen je Ugovor o zajedničkom ulaganju za projekat “Beograd na vodi”, kao i Aneks ugovora potpisan između Vlade Republike Srbije, preduzeća “Beograd na vodi” d.o.o i arapskih partnera, potpisan 27. jula 2015. godine.

*
Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat „Beograd na vodi“ / Printscreen

Ranije danas, gradonačelnik Beograda je najavljujući objavu ugovora rekao da ceo projekat vredi 3,5 milijardi evra i da će u izgradnji dve kule učestvovati i domaće firme. ”Zaposlićemo domaću građevinsku industriju i otvoriti nova radna mesta”, rekao je gradonačelnik (N1, 20.9.2015.).

Mali je obećao da će tokom naredne nedelje biti potpisan ugovor sa renomiranim lancem hotela, ne navodeći kojim, za izgradnju hotela sa pet zvezdica. Takođe, u narednih nekoliko meseci, očekuje se ugovor sa još jednim lancem hotela.
Gradonačelnik Beograda je podsetio da je obaveza naše strane da rašćisti Savski amfiteatar, oko 100 hektara, izvrši proces eksproprijacije, dok će investitor finansirati završetak projekta. Kako je rekao, postoje tri faze raščišćavanja, prva do sredine 2016. godine, druga do sredine 2017. i treća do kraja 2019. godine.
Inače, od potpisivanja ugovora, 26. aprila, više funkcionera je najavljivalo objavljivanje tog dokumenta. Prvi je o tome govorio gradonačelnik Beograda i kazao da će ugovor biti objavljen “čim bude potpisan”. To se ipak, nije dogodilo, a iz njegovog kabineta Istinomeru je odgovoreno da će javnost ugovor videti odmah posle završetka „dve-tri pravne radnje“.

„Prvi korak je bio dobijanje odobrenja koncentracije koje je dala Komisija za zaštitu konkurencije. Nakon toga čeka se odluka Komisije za kontrolu državne pomoći, pa donošenje Odluke o dokapitalizaciji i na kraju potpisivanje ugovora preduzeća Beograd na vodi i Direkcije za građevinsko zemljište. Važno je da se ispoštuje sva procedura i nakon toga će ugovor biti pravosnažan i objavljen“, navodi se u odgovoru koji je Istinomer dobio iz kabineta gradonačelnika.

U međuvremenu su svoja rešenja o ugovoru donele obe komisije, i za zaštitu konkurencije i za kontrolu državne pomoći, a izvršena je i dokapitalizacija od 22 hiljade evra. Ipak, javnost je morala da čeka skoro 5 meseci da pogleda ugovore koje smo potpisali sa arapskim partnerima.

U rešenju Komisije za kontrolu državne pomoći objavljenom 22. jula ove godine navodi se da u Ugovoru o zajedničkom ulaganju, koji su potpisali Vlada Srbije, „Beograd na vodi doo“ i arapski partneri, nema elemenata državne pomoći.