Naučnici traže komisiju za proveru Stefanovićevog doktorata

Više od 1.800 naučnika iz zemlje i inostranstva zatražilo je od nadležnih institucija u Srbiji formiranje nezavisne akademske komisije za proveru doktorske disertacije ministra policije Nebojše Stefanovića kao i preispitivanje akreditacije univerziteta Megatrend.

stefanovic-fonet

U Peticiji o zaštiti akademske čestitosti, koja je dostavljena Istinomeru, potpisnici traže između ostalog i da se sve master i doktorske disertacije stečene na univerzitetima u Srbiji objavljuju javno u elektronskoj formi.

Potpisnici posebno ističu podršku kolegama koji su kroz tekstove na Peščaniku ukazali na “neetičke radnje u delu univerzitetske zajednice Srbije” i “pokrenuli debatu o ključnim pitanjima koja se tiču dugogodišnjeg urušavanja obrazovnog sistema Srbije i njene akademske zajednice”.

Tekst peticije je u ime potpisnika na adrese Ministarstva prosvete, Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, Konferencije univerziteta Srbije  i Komisije za sticanje naučnih zvanja, poslao  profesor Dušan Bjelić sa Unvierziteta Južni Mejn u SAD.

Među potpisnicima su redovni i vanredni profesori univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, kao i sa drugih univerziteta u Srbiji i inostranstvu, dodaje se u saopštenju koje je dostavljeno Istinomeru.