LSE: Jovanovićeva teza nije u skladu sa normama Univerziteta u Londonu

“Na internetu smo videli fotografiju koja je predstavljena kao naslovna strana teze gospodina Jovanovića, za koju tvrdi da ju je podneo u procesu sticanja doktorata. Naslovna strana te teze nije u skladu sa normama Univerziteta u Londonu u to vreme, koje su vrlo detaljne i precizne. Štaviše, suprotno onome što je prikazano na naslovnoj strani, LSE nikada nije imala sporazum o saradnji sa Politehničkim fakultetom u Plimutu (Plymouth Polytechnic)”, odgovoreno je Istinomeru u zajedničkom saopštenju Londonske škole ekonomije i političkih nauka (LSE) i Univerziteta u Londonu. Ističe se da ni jedna od ove dve institucije nije našla ni jedan dokument koji bi potvrdio doktorsku tezu Miće Jovanovića.

LSE

Na tvrdnju iz zvanične biografije rektora Univerziteta Megatrend Miće Jovanovića da je kao gostujući profesor 1983. predavao na LSE, ove dve visokoškolske ustanove odgovaraju:

“Mada je nemoguće zvanično proveriti da li je gospodin Jovanović, kako tvrdi, bio gostujući profesor na LSE 1983. godine, pošto dokumentacija na ovu temu ne pokriva taj period, bilo bi neobično da titulu ‘profesor’ ima osoba koja je iste godine podnela doktorat”.

Biografija

Inače, danas je Jovanović izjavio da podnosi ostavku na funkciju rektora Megatrenda, ali i na mesto predsednika Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), napominjući da trenutno boravi u Londonu i traži „izgubljeni“ doktorat.

“Ne zbog moralne obaveze, jer nemam mrlju na obrazu, već samo zato što ministar to traži, kazao je Jovanović za RTS“.

Ipak, za Blic je odgovorio da to ne čini zato što je to tražio ministar prosvete Srđan Verbić, “već zato što sumnju u moj doktorat imaju premijer Aleksandar Vučić i lider SPS Ivica Dačić“. On je kazao da pored kompletne dokumentacije koju poseduje o svom doktoratu koji je branjen u Londonu, ima i dokumentaciju u Beogradu na Univerzitetu.

„Hoću da imam sada sveži dokument koji to potvrđuje, tako da sam došao u London samo na dva – tri sata da bih ove gnusne laži pobio. Posle 38 godina moje uspešne karijere, ja sam došao sada dve godine pred penziju da se pravdam za doktorat jedan i drugi, i za sve – za moju uspešnu karijeru. Radi se o tome da je moj doktorat uredno predat pre 30 i nešto godina. Bio je prijavljen u okviru Britanskog saveta za nacionalna akademska zvanja i ja sam svoju doktorsku disertaciju prijavio i branio pred ovom institucijom. To je vladina institucija, koja je u to vreme bila iznad svih univerziteta, naglasio je Jovanović.”
RTS, 13. 6. 2014. godine

On kaže i da institucija u kojoj je branio svoj doktorat nije bio fakultet, već nešto u rangu našeg Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

„U odbrani doktorata angažovala je sve univerzitetske institucije. U mom slučaju to je bila LSE (London School of Economics), ova koju osporavaju, a druga je Politehnički fakultet u Portsmutu (Portsmouth Politechnic), a to je preraslo u univerzitet. Ja sam doktorirao na Britanskom savetu, to je u to vreme tako bilo jer sam imao jeftiniju školarinu i neke druge pogodnosti, ali mi je mentor bio Stiven Vulf i imao sam još dva člana komisije i to sve uredno postoji u Savetu za nacionalna akademska priznanja (CNAA), odnosno 1992. je britanska vlada ukinula ovu instituciju i kompletna arhiva je prešla na Londonski otvoreni univerzitet, kaže Jovanović“.
RTS, 13. 6. 2014. godine