Ima li rešenja za zrenjaninsku vodu?

Najnoviji tender za rešavanje problema pijaće vode u Zrenjaninu, koji bi trebalo da bude raspisan u drugoj polovini avgusta, biće još jedan u nizu pokušaja da Zrenjaninci posle punih deset godina budu u mogućnosti da piju vodu sa česme.
*
Foto: Twitter       
“Novi tender za vodu je pripremljen i biće objavljen u roku od dve nedelje, a ovoga puta tražiće se kompanija koja će Zrenjaninu pružati samo uslugu prečišćavanja vode”, saopšteno je iz Gradske kuće u Zrenjaninu. Opštinske vlasti takođe su najavile: “Ne ulazimo u to koja će tehnologija biti primenjena, hemijski tretman, separacija ili nešto drugo, to je stvar te kompanije koja prihvati posao. Nas zanima samo usluga i najniža cena. Takvih mobilnih postrojenja za preradu vode ima u Italiji, Nemačkoj, Slovačkoj i Češkoj, u regijama koje su geomorfološki slične našem.” (Danas, 6.8.2014. godine)

Prema najavama, građani Zrenjanina trebalo bi da ispravnu vodu za piće dobiju 2015. godine.

Skupština grada Zrenjanina dala je 28. marta 2014. godine saglasnost za raskid ugovora za gradnju fabrike vode, potpisanog u aprilu 2012. sa nemačkom kompanijom “Vasertehnik” (WTE Wassertechnik) zbog čega je ova kompanija najavila podizanje tužbe protiv zrenjaninskog JKP “Vodovod i kanalizacija”.
*
Foto: Istinomer       
Zdravko Vujasinović, predstavnik udruženja “Naš grad, naša stvar”, koje je organizovalo više građanskih okupljanja u nastojanju da skrene pažnju na neophodnost rešavanja problema pijaće vode u Zrenjaninu, kaže za Istinomer:

“U trenutku kada je raskinut ugovor o izgradnji fabrike vode sa Vasertehnikom mi nismo ni znali da li taj projekat izvodljiv i da li se može ostvariti i finansijska konstrukcija zaokružiti . Tu je nedostajala transparentnost celog ugovora i izostala je dobra volja da se razgovor sa nemačkom kompanijom nastavi. Nikada nismo saznali ko je od stručnih lica učestvovao u odluci da ova kompanija nije povoljna za nas ili su to opet odradili političari koji nemaju iskustva u hidrogeologiji, fizici, hemiji, biologiji….Sadašnja vlast pravi istu grešku kao i prethodne vlasti u ovom gradu. Pokušavajući da ih korigujemo i budemo konstruktivni organizovali smo naučnu javnu tribinu gde su stručna lica iz ove oblasti iznosili svoje stavove o problemu koji nas muči proteklih deset godina i eventualne pravce rešavanja istog.”

U aprilu 2014. godine, Grad Zrenjanin usvojio je Elaborat o utvrđivanju sprovođenja nabavke u postupku obezbeđenja pijaće vode u Gradu Zrenjaninu.

Elaborat utvrđuje da su neki od razloga za iscrpljivanje vodnog resursa na teritoriji Zrenjanina:
*
Foto: Elaborat Grada Zrenjanina       
Zrenjaninsko javno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ još od 1975. godine pokušava da na pilot postrojenjima testira rešenje koje bi bilo optimalno za prečišćavanje zrenjaninske vode. Od tada je svoja rešenja ponudilo 12 kompanija ili konzorcijuma iz više zemalja. Radilo se na ovome 1975, 1981, 2002, 2003, 2004, 2006, 2012. Rešenje, međutim, još nije nađeno.
Radna grupa koja je napisala Elaborat saopštila je da je došla do nove koncepcije rešavanja problema pijaće vode u Zrenjaninu. Ona se, kako je navedeno, više ne bi bazirala na pronalaženju tehnološkog rešenja koje bi se primenilo da bi se prerađivala voda u ovom gradu, već na kvalitetu pijaće vode koja se distribuira korisnicima.

Autori ovog dokumenta tvrde da je finasiranje izgradnje postrojenja za preradu vode, po prethodnoj koncepciji uvek podrazumevalo ulaganje iz budžeta, a da su uslovi bili „čvrsto povezani sa uslovima koji vladaju na svetskom tržištu kapitala“. Rizik je, po njima, što se ne zna unapred kakvi će normativi važiti za preradu vode. Tako se kaže da, kad se „pogleda 25 godina unazad, videćemo da je voda za piće uvek bila istih karakteristika, a da je njena „neispravnost nastala onog trenutka kada su se pooštravali dozvoljeni parametri, odnosno kada su uvođeni neki novi kojih do tada nije bilo.“

Nastaviće se…