Građani u borbi za zdravu vodu

Zrenjanin

Jedan od protesta Zrenjaninaca, organizovanih ove godine, sa zahtevom da se građanima u tom gradu obezbedi ispravna pijaća voda, podržali su i pevač „Partibrejkersa“ Zoran Kostić Cane i književnik Uglješa Šajtinac. Oni su u video prilogu pozvali građane Zrenjanina da svojim agnažmanom utiču na rešavanje ovog ozbiljnog problema.
*
U više do sada održanih protesta sa elementima performansa građani Zrenjanina “vakcinisani” su protiv arsena, simbolično sahranili zrenjaninsku vodu polaganjem venaca i paljenjem sveća na Trgu Slobode, iskušavali se koliko metala u zrenjaninskoj vodi mogu da izdrže tako što su u improvizovanoj teretani na otvorenom na šipke postavili balone vode…

Operska pevačica Dragana Popović iz Zrenjanina ovog leta je danima sedela na Trgu Slobode i nemo posmatrala zgradu Gradske kuće. Kasnije je objasnila da je to bio odraz nezadovoljstva zbog nerešavanja problema sa pijaćom vodom iz gradskog vodovoda. Tim povodom je rekla:

„Poruka performansa je da svi ćute. Prvu grupu onih koji ćute čine političari. Pre tri meseca građani su im poslali peticiju sa skoro 6.000 potpisa, ali na nju niko nije odgovorio, mada im je to zakonska obaveza. Drugu grupu ćutača predstavljaju mediji, a treću sami građani – objasnila je Dragana Popović.“

Početkom avgusta, građani Zrenjanina prosipali su vodu iz gradskog vodovoda na zgradu Gradske kuće kao znak protesta zbog toga što u tom gradu već deset godina nema vode za piće.

*
Foto: www.rtv.rs       
“Razočaranost u politiku i politikante, apatija i borba za goli život su doprineli da protesti nisu bili masovni – od 300- 700 ljudi. Razlog za to je što iza protesta stoji Udruženje građana Naš Grad Naša Stvar koje i nije imalo finansijskih mogućnosti da ovakav vid građanskog bunta najavi na većim medijima i da dopre do svih građana. Sad nakon šest meseci protesta većina građana zna za nas i proteste , ali i dalje nisu svesni koliku moć mogu imati građani. Nisu još upoznati sa tim da imaju pravo da odlučuju o svojoj sudbini i onda kad nisu izbori”, kaže Zdravko Vujasinović iz udruženja “Naš grad, naša stvar” koje je učestvovalo u organizaciji dosadašnjih protesta.

Evropska unija

U približno isto vreme, krajem prošle i početkom ove godine, građani širom Evropske unije angažovali su se kako bi na lidere Unije uticali da pravo na zdravu pijaću vodu bude efikasnije zaštićeno.
Evropska komisija dobila je u februaru potpise više od 1,8 miliona građana koji zahtevaju uvođenje zakonodavstva kojim se obezbeđuje univerzalna zaštita ljudskog prava na vodu i odgovarajuće higijenske uslove. Pozivajući se na norme Ujedinjenih nacija, građani traže da ovo pravo bude dostupno svim građanima i da snabdevanje vodom ne bude podložno tržišnim principima. 

Evropska komisija primila je predstavnike građana koji su obrazložili svoju inicijativu. Pozdravljajući građanski angažman, EU naglašava da će se zalagati za unapređenje prava na zdravu vodu za sve građane, i na njihovom osnaživanju za delovanje, kroz obezbeđivanje svih potrebnih informacija na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou. Između ostalog, Komisija je pokrenula debatu na ovu temu na nivou cele Unije i postavila onlajn upitnik gde građani mogu da odgovaraju na pitanja o problemima koje imaju sa vodom u svojim sredinama. 

Zrenjanin

Sa druge strane, na peticiju sa šest hiljada potpisa građana Zrenjanina u kojoj se traži hitno rešavanje problema sa pijaćom vodom u tom gradu, koja je predata Vladi i predsedniku krajem marta, još niko nije odgovorio.