Sazvežđe grifona

Predsednik Nikolić nije mi čestitao Prvi maj. Svetli uzor mora da mu je Boris Tadić koji bi depešom, prvi, pre strica i roditelja pobednikovih, čestitao Đokoviću trijumf na turniru. Pre dve godine finale beše palo baš na Praznik rada, i odmah je poslat telegram, a nama koji nismo uživo videli nijedan teniski teren kad smo bili deca, nego su nam uzor bili paori i mehaničari u zemljoradničkoj zadruzi, prijatelj sporta nije hteo da čestita naš jedini praznik.

Bude mi drago kad naši vladari čestitaju svečarima Bajram, ali i nama koji se danas takođe smatramo manjinom tj. radnicima, seljacima i poštenoj inteligenciji – zar ne pripada ista takva, makar i samo šuplja, protokolarna pažnja?

Tadiću sam pre dve godine javno zapretio da ćemo, bude li i naredne godine tako osoran i uobražen, raditi demonstrativno u sve tri naše smene, nećemo dozvoliti da Prvi maj bude samo izgovor da hiljade parazita, mutikaša i lezilebovića ne odlaze ni reda radi na njihov takozvani posao. Nije upalilo. G. Nikolić inispirisao me je da sročim dva amandmana* koji stupaju na snagu danom objavljivanja u mojoj kolumneti.

Predsednik čestita sve verske praznike, sve vojne blagdane, ustaničke jubileje, Sveta matera je deo svog enormnog duga patrijarhovom ponajboljem civilnom jaranu odužila okitivši mu četnička prsa Ordenom Svetog Nikolaja. Laureat je, pak, odlikovao čitavu jednu akademiju (vojno-medicinsku) vlastoručno okačiv 42 ordena, od čega me podilaze žmarci: tolika vojna lica koja se ističu jamče da smo u punoj bojevo-medicinskoj gotovosti. Uostalom, svaki osmi građanin Srbije ima dozvolu za vatreno oružje, te ni kao CZ i ONO nismo za potcenjivanje. Šta je, omladina ne zna socijalističke skraćenice? Centralni zatvor postao je poznatiji nego Civilna zaštita (i Opštenarodna odbrana)? Ali zar ja znam čega je predsednik Vuk Jeremić? Predsednik CIRSD-a vratio se sa eskpedicije po Južnoj i Srednjoj Americi, ne znam zaista kako se zove ustanova, nadam se da nijedan moj dinar nije otišao na ovu turneju. Da, uskoro dobijamo novu skraćenicu, SOS, tako će se zvati stranka dramskog pisca, Srpska otadžbinska stranka (nije li to previše reči: za mene su Srbija i Otadžbina jedno te isto). Kovačević Siniša je svoje govorništvo i rodoljublje bio lakoverno stavio na raspolaganje Koštunici i rad je da izgubljeno vreme nadoknadi sad kao šef, a ne kao puki pripadnik umetničke čete DSS-a.

Zvezda Olivera Antića, negdašnjeg dekana Pravnog fakulteta i savetnika Predsednika Republike, počinje da tamni. Načuo sam da će mu se nekadašnji obožavalac i divitelj (koji se u međuvremenu i sam doškolovao i uznapredovao od večitog poslanika u šefa države) na toj usluzi uskoro zahvaliti. Nisam ljubitelj lika i dela prof. Antića, ali ako ni osobi priblizhennoi k imperatoru nije zajamčeni dugoročniji komfor, čemu tek mi da se nadamo.

Profesionalni ministar g. Ljajić i sam priznaje da je to što on radi jedan zanat, i kao što neki drugi zanatlija ostaje veran alatu na kojem je kao šegrt ulazio u tajne zanata, tako i prof. ministar nije svoje sekretarice zamenjivao savremenijim tj. mlađim, sam on o ovom ljudskom resursu govori u množini, ako ga dobro razumem on sve vreme ima više od jedne sekretarice, živi i radi u javnoj birokratskoj poligamiji?

Bivši premijer poklonio je sadašnjem premijeru grifona, figuru mitskog stvorenja koje ima telo lava, a glavu orla. Čitam da je grifon iz Ravanice (sa freske? ikone? ili ga je u kamenu od duga vremena izvajao neki kaluđer?), uglavnom, darodavac reče da grifona krase lavlja, lavovska snaga i mudrost orla, ovo poslednje nisam ni znao, verovao sam da je orao cenjen zbog svojih aeronautičkih performansi, zbog odličnog vida, te snažnih kandži i kljuna. Lično sam ga sve do danas knjižio kao teškog grabljivca pogubnog za perad, pa i za neko prevremeno rođeno jagnje. Nema veze, u Ruzveltovoj pre neki dan vidim dosta policije. Au, revolucionarno vrenje u Automoto savezu još traje, ne da se Nikač, video sam ga na televiziji, kaže prkosno da vozi službeni džip, zaboravio sam koji. Ne znam ni ko se setio da njega dovede na čelo AMSS-a, bio je glavni urednik lažne Devedesetdvojke, kad je Slobek utrnuo pravi B92, pa na istoj talasnoj dužini i pod istim nazivom počeo da šalje ono što su nikačevićevci u okv. sv. skrom. mogućnosti smišljali. Espeesovac Ružić proglašen je najevropljaninom godine, ta se ludost ponavlja iz godine, to sa titulom najevropljanina. Najpre nedostaje definicija Evropljanina i prideva evropski. Ne bih rekao da takav pridev podleže poređenju, a taj na silu boga skovani superlativ koji se piše malim slovom (jer ne možete posle onoga naj da pišete veliko E), najevropljanin je dakle jezički grifon, najevropljanin, ono što nije moguće u jeziku i u logici nije moguće ni u stvarnost (ovu ću misao da odnesem u SOKOJ i da je zaštitim). Mlađani Stefanović Nebojša proglašen je za najevropskijeg političara regiona, pri čemu je region verovatno geografski restl koji nikako da se pripoji cenj. porodici evropskih naroda koja obeduje u ureditoj blagovaoni doklen joj sa balkona povetarac donosi miris besomučno štucovane trave.

https://soundcloud.com/istinomer/sazvezde-grifona

Kad smo kod Evrope, Berluskoni će kaznu služiti tako što će godinu dana negovati stare i bolesne, sudija drži da će zhiizneradostnomu Silviju ovo razdoblje pomoći da svet vidi u njegovoj uzbudljivoj raznolikosti, jer je bogati političar godinama bio usredotočen samo na zdravu mladež jednog te istog pola. Šta je još bilo? Pljačkaš banke u Beogradu udaljio se sa lica mesta biciklom, tako da savesni građani i službenici banke nisu i pored najbolje volje mogli da mu zapišu registarski broj. Nepoznate osobe ukrale su i crkveno zvono sa hrama Božijeg u Vražegrncima, služeći se da li čekrkom, dizalicom, gurtnama ili nečim četvrtim. I za zvonom i za opljačk. novcem policija traga, i daj bože da počionioci koji su kao i svaki osmi građanin Srbije verovatno naoružani ne otvore na njih vatru. Sad je policijski sindikat u Novome Sadu zakukao da su panciri dodeljeni policajcima premali, video sam corpus delicti, sliku policajca kome fali pedalj i po da zakopča pancir, živi dokaz da su ili zaštitni prsluci odveć tesni ili da nam se narodna milicija raskrupnjala. Po mojoj nenaučnoj proceni MUP je mic po mic izgubio službenu vitkost, njime je donedavno rukovodila Partija debelih, koja i da je htela nije mogla da naredi sveobuhvatnu policijsku dijetu, pošćenje i pojačanu fiskulturu, ali u sveobuhvatnoj renesansi Srbije zašto ne bismo imali i policajce kadre da sustignu biciklistu ili lopove koji zamiču za ugao noseći crkveno zvono?

*Amandman br. 1: „Ako predsednik Republike svečarima ne čestita državni praznik, praznik se pretvara u radne dane kakvih je tokom godine tušta i tma.“
Amandman br. 2: „Ako šef države ne čestita stanovništvu državni praznik, državni tužilac će protiv počinioca tj. nepočinioca podići optužnicu za uvredu i omalovažavanje države. Zaprećena kazna za ovo kriv. delo je dve i po godine.“