Poslanica plebejcima

Ovoliko darivanje trenutno najdražeg gosta zar ne podseća na dolazak konkvistadora kome poglavica dovodi sve više i više ovaca, donosi sve više uštavljenih koža i mešina sa kokosovim vinom, pa ovaj ne može sve to da ukrca na brodove, nego ostavlja dvojicu mornara da čuvaju poklone i da rukovode ostrvom dok ovo ne bude upisano u katastar Imperije.
Bio sam uveren da će dvonedeljni službeni muk nakon gromoglasnihoj opužbi da doktor Stefanović Nebojša nije završio fakultet – posle kojeg se odao zlosrećnim postdiplomskim studijama – prekinuti lično predsednik Republike, tako što će u Hepi televiziju, ili u Pink doneti diplomu, overenu kod notara i prepisanu rukom vodećeg partijskog kaligrafa, da će njome zapušiti usta klevetnicima, ili će svojeručno prikopčati oklevetanoga na detektor laži (koji bi se, aparat, doduše našao u sukobu interesa, jer pripada ustanovi kojim testirani rukovodi), i da će onim drhturavim grafikonom poligrafa staviti, ako tako može da se kaže, tačku na nemio događaj, ali ne, Predsednik je i ovaj skandal doveo u blisku vezu sa sobom samim, jer sve što se pod kapom nebeskom događa, sve proističe iz žitija i bitija predsedničkog, ili se dovrhunjuje i ispunjava u savršenstvu i punoći Njegove božanske istine.
 

Najbolji student Pravnog fakulteta radosno nas je podsetio na svoje odlične ocene, njima se, reče, ponosi, ali i da nije položio dva ispita, ne bi zbog toga bio manje obrazovan. Naveo je imena pokojnih novinara, i drugoplasiranog srpskog književnika, koji je bio i akademik, a nije završio fakultet; o žurnalistima je rekao da zbog pomanjkanja VSS nisu bili manje pismeni… – Ali, niko od pomenutih nije tvrdio da ima završen fakultet, niko nije na brzu ruku doktorirao, i niko nije bio ministar policije!       

Predsednikovo umovanje o beznačajnosti diplome vrvi od logičkih grešaka, od pojmova koji mu unatoč tome što je diplomirao sa odlikom nisu jasni, ne zna šta je njihov sadržaj. Bi li Predsednik bio (još) manje obrazovan da zbog obaveza prema Delijama i prema četnicima, na čelu sa Vojvodom, nije položio dva ispita? Šef države ne razlikuje opšte obrazovanje od određenog broja ispita koji su uslov da se završi fakultet: da niste položili dva ispita, gospodine predsedniče, ne biste diplomirali, a pitanje vaše lične naobrazbe sa tim jedva da ima neke veze. Neko ko zbirku pesama savlada za trideset pet godina obrazovan je u okviru svojih mogućnosti, kao i bilo ko drugi uostalom.
NAJNOVIJI RETROVIZOR LJUBOMIRA ŽIVKOVA SLUŠAJTE I NA ISTINOMER PODCASTU
Drugo, braneći doktora Nebojšu, zar ne dovodite u neravnopravan položaj njegovog kolegu Vulina koji se, ako dobro pamtim, sam branio od dušmanskih optužbi da mu je s neba palo četvrt miliona ili koliko evra, treće, zar nije niko iz tolike Vaše partije mogao da kaže: “Priština taksom izgladnjuje preostale Srbe na Kosovu, a vi tražite da čeprkamo po arhivi Megatrenda i Sava-centra, gde je ministar Stefanović slušao predavanja, išao na vežbe, pisao seminarske radove, odlazio na kolokvijume i polagao ispit za ispitom, o čemu svedoče desetine njegovih kolega sa godine, nastavno osoblje koje je, slava Bogu, živo i zdravo, orno da opovrgne sve sumnje koje su se okrutno sručile na našeg takoreći Fušea! Kleveta ne može doći na dnevni red kad čekamo da nam dođe naš trenutno najbliži prijatelj Makron! Nećemo reč reći o diplomi sve dok Gondola ne donese Gradu Beogradu prvu milijardu evra od turista! Čekaćemo da rasipnici iz Kine u našoj zemlji potroše stotinu milijardi evra, što ipak iziskuje vreme, jer troše po hiljadu evra dnevno, drugo, ne ostaju ovde po godinu dana, nego odu kući posle dve nedelje: tek kad te planove, donesene i za dobro onih koji nikad neće sesti u Gondolu, budemo ispunili i premašili, kad po dužini i kvalitetu asfalta budemo nadmašili vajnu Hrvatsku, tek onda ćemo izaći sa diplomom doktora Stefanovića, kome dobro da i svedočanstva iz srednje škole i osmoljetke neko nije doveo u pitanje! opozicija u svom beznađu i bespuću verovatno istražuje i da li je g. Stefanović završio obdanište i jaslice!” 
*
Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Predsednik neprekidno govori, mislim da se to može naučno i nenaučno dokazati, ali mu ni zvuk glasa koji ga toliko veseli i uzrujava ga nije više dovoljan, nego mora da se okuša i u pisanoj reči, kojom je počastio naš najstariji dnevni list, starofrajlinsko, čaršijsko i malograđansko glasilo, koje je za ljubav Predsedniku privremeno odustalo od svoje rukoljubgospođimajci finoće, i dozvolilo gorepomenutom da stane otvoreno na stranu plebsa, a da preziru, poruzi i mržnji izloži samozvanu i takozvanu elitu. 

Kao tipičnom, dodatno u poslednje vreme pauperizovanom pripadniku plebsa, puno mi je srce što sam u milosti tako plemenitog čoveka, koji je, kraj sveg obilja u kojem hteo ne hteo obitava, sebe proglasio zaštitnikom ne samo krezubih, nego i same krezubosti, pa i ljudskog prava na krezubost, dok implante i skupocene mostove onih koji su opljačkali Srbiju ne može očima da vidi, mrski su mu čak i prirodno zdravi, očuvani zubi oni koji su nauštrb krezubih od detinjstva imali pravilnu ishranu i stalni zubarski nadzor! 
Svi govore o autorskom tesktu predsednikovom u “Politici”, autorski tekst je em pleonazam, em važi i za domaće zadatke koje piše na primer moja neznatnost. 
Ovo Predsednikovo moralo je poneti naziv Poslanica plebejcima. Zbrka pojmova ni ovde ne zaostaje nimalo za zbrkom o diplomi i opštoj kulturi, oličenoj najvećma u visokoj pismenosti: plebsu u “Politici” nisu suprotstavljeni patriciji, što bi u našem slučaju bili svi članovi SNS, SPS, i svi državni činovnici na čelu sa najvišim državinim činovnikom, nego je suprotnost plebsu elita, a ona mu dođe kao pljačkaška udruga bez skrupula, a za koju se još nije rodio srpski Eliot Nes, da je malo omete u njenoj osionosti i zulumćarenju, ali našto se prepirati oko pojmova, sad kad nam je došao voljeni Makron! 
*
Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Toliko je reklamiran dolazak francuskog predsednika, da mi je na trenutak došlo žao i “Ikee” i “Lidla”, čiji je isto tako svečani i uzvišeni dolazak danas pomalo već zaboravljen, drugo, ne znam kako će na ovoliku srdačnost prema Makronu gledati voljeni Kremlj, koji naravno ne propisuje nama kome ćemo da se divimo, ali koji ipak, kao Svevišnji, sve vidi, na televiziji su reklame sustizale i prestizale jedna drugu, prenos iz Vimblodona počinje u petnaest časova, susret Vučića i Makrona u četrnaest i trideset, uživo iz Surčina!

Čudo te nisu radnici, đaci i omladina dovedeni da stoje pored autoputa i da mašu našim i francuskim trobojnicama kad svečana kolona bude prošišala pored njih, da, čitam šta će sve Makron imati da tegli u Pariz od poklona koji ga ovde čekaju, svi pisani tragovi o ljubavi Francuske i Srbije, kompletna ljubavna dvojezična prepiska biće predata Makronu, tomovi i tomovi arhivske građe, koju visoki gost jedva čeka da pročita u trenucima predsedničke dokolice, a teret će pretpostavljam poneti naši migovi koji će gosta ispratiti do francuske zračne luke, takođe će visoki gost dobiti katalog o slavnom porculanskom posuđu, o servisu za dvanaest kraljevskih osoba, možda i za više, iz našeg Belog dvora, a koji je takođe ponikao, porculan, i veleobrađen je u Sevru, pa zašto ne damo gostu original, a nama neka ostane katalog, i zašto ne bismo dali još jedan milion evra da ga msje Makron odnese starešini crkve Notr Dam, posle požara smo poslali samo jedan milion, a u međuvremenu je stalni blagosloveni višak u našem budžetu još narastao, i naspelo mu je da se pošto-poto ovaploti u udvostručenom međunarodnom dobročinstvu; predsednik Makron dobiće sablju, dobiće pirotski ćilim, možda i nešto što je mojoj nepouzdanoj pažnji i promaklo, ovoliko darivanje zar ne podseća na dolazak konkvistadora kome poglavica dovodi sve više i više ovaca, donosi sve više uštavljenih koža i mešina sa kokosovim vinom, pa ovaj ne može sve to da ukrca na brodove, nego ostavlja dvojicu mornara da čuvaju poklone i da rukovode ostrvom dok ovo ne bude upisano u katastar Imperije. 
Tako nekako i mi sa Makronom, ali šta ćemo kad su veze i istorijske i savremene, pre sto godina pomogli su nam u ratu, sad nam pomažu oko Aerodroma, sve u svoje vreme.  
 
Naslovna fotografija: FoNet/Aleksandar Levajković