Pobednička trakalica

I zaista je do juče nepoznati i uveliko penzionisani profesor postao šampion, pa je kao više biće ušao u vidokrug predsednikov, koji se šampionstvom malo je reći ushićuje i koji hita da ga iz državne kase što bogatije nagradi, pa bio to tekvondo, pikado, frikando, ili Rimanova teorema!
Benzin nash, idei vashi! Ovako je slavni poslovni slogan Ostapa Bendera izokrenuo naš predsednik očinski divaneć sa najvećim matematičarom kojeg Srbija u ovom nepravednom i odvratnom stoleću ima: profesor je objavljivao radove u stručnim časopisima i doneo je Otadžbini silesiju bodova, pa se naprasno prihvatio da objavljuje kao arabljanski mudrac, ali napustiće čim uzmogne svog trenutnog poslodavca, Saudijsku Arabiju, i zaigraće ponovo u dresu Srbije, koja će njegov dobrovoljni i radosni povratak iz virtuelne pečalbe nagraditi u okv. sv. najboljih mogućnosti. 

Nema jake Srbije bez visokog njenog plasmana na Šangajskoj listi, a mesto u međunarodnoj akademskoj zajednici (koje proističe iz broja objavljenih radova u časopisima, takođe precizno rangiranim, i iz zbira citata sa sviju meridijana); tu se naš profesor Radenović Stojan oseća kao riba u vodi, pa kakav bi matematičar i bio kad ne bi umeo da stvori model poželjnog naučnog rada i kad ne bi u njega utkao dovoljan broj mamaca za druge poslenike nauke koji će ga citirati! I kakav bi gorki nezahvalnik bio kad ne bi i sam uredno citirao imena svojih saradnika i drugih poslenika matematike, dobro čini i dobru se nadaj! I zaista je do juče nepoznati i uveliko penzionisani profesor postao šampion, pa je kao više biće ušao u vidokrug predsednikov, koji se šampionstvom malo je reći ushićuje i koji hita da ga iz državne kase što bogatije nagradi, pa bio to tekvondo, pikado, frikando, ili Rimanova teorema! 
Naši su vlastelini vazda opsednuti slikom koja o nama odlazi u svet, njima je svima važno jedino kako nešto na prvi pogled izgleda, a posve im je svejedno kako stvari zaista stoje, otuda njihovo rasipništvo kad su u pitanju sportske medalje, jer svako olimpijsko odličje dokazuje da je prvak ponikao u zemlji sportskog i svakog drugog blagostanja, zato se od sirotinje stalno otima i daje vrhunskim sportistima, a sad nam je sudba poklonila i šampionskog račundžiju tj. matematičara, koga je na divan pozvao glavom sultan, i ne u tajnu, neozvučenu odaju koju čuvaju lepojke iz novoobezbeđenja, nego je pozvao vladar mudraca da mudruju zajedno pred kamerama, i da naočigled čovečanstva skuju plan kako da trajno, ili što duže, varaju svetsku akademsku zajednicu: da Stojan verolomno otkaže Arabljanima svoje usluge i da bodove koji kuljaju odasvud na njegov teoretičarski konto preusmeri sada u Srbiju, da Stojan bude prva plaćena lasta koja bi svim drugim Srbima, biserima rasutim po celom svetu, pokazala kako od napuštene domaje mogu da dobiju hiljadu ili hiljadu i po evra za svaki rad koji objave pod zastavom Beogradskog univerziteta, iako su zaposleni u drugim državama, na tamošnjim univerzitetima, gde predaju i gde o trošku poslodavca istražuju i gde se razvijaju, otvoreno je rečeno da niko ne treba da se ovamo doseli ili zaposli, treba samo da promeni adresu sa koje tobože šalje rad, da udene negde BU ili RS, pa će i Srbiji pripasti njihovi bodovi i njima će pripasti srpske pare, a prema njihovim stvarnim poslodavcima ne treba da imaju nikakvog obzira, milosti niti stida! 
NAJNOVIJI RETROVIZOR LJUBOMIRA ŽIVKOVA SLUŠAJTE I NA ISTINOMER PODCASTU
Predsednik se pred nama obratio vezirima naloživši da smesta otvore jednu malu budžetsku liniju iz koje bi bio nagrađivan novi naučni patriotizam, malu budžetsku liniju, Stojančetu bi neprijatno da ga predsednik preplati, na šta Nesebični reče da je to novac mali za državu, a znatan za mislioce, iskušenike matematike kojima ne treba ni kabinet da štancuju svoja naučna delca (pažljivo isparcelisana tako da dve glave jednog rada, ako je to moguće, odu u dva različita časopisa, gde će izazvati dve lavine citata; ovo ja kažem). 
Ne možeš sve vreme varati sve ljude, to bi moglo biti poznato i predsedniku i matematičaru Stojanu, ali ako podvala uspe, i ako potraje barem koliko traju piramidalne banke, ako pripomogne da predsednik osvoji još koji mandat, a penzionisani publicista da skupi pare za još jedan stan, i to je vajdica. 
Pretpostavljam da će novi junak našeg doba dobiti krila, jer ga u Saudijskoj Arabiji niko nije ovoliko tetošio i tepao mu, kad ga je predsednik lično pozvao iz lično Njujorka našao se na sedmom nebu, nebu na sedmi stepen, sad će tek, nacionalno iznova osvešćen i osveštan, nadmašiti sebe i odvesti nas na prvo mesto Šangajske liste, koja je jedan čardak ni na nebu ni na zemlji, mala budžetska linija možda neće biti dovoljna za sve što nauku i nas čeka od g. Radenovića, ali može predsednik da mu dodeli naslednu titulu Vrhovnog Bodovnika i leno, raspolaže naš vladar i drugim dobrima koja se ne očituju sva u maloj budžetskoj liniji; ostali naučnici koji su u kletom rasejanju i koje sada nagovaramo da krivotvore svoje stvaralačke adrese, da navode – namerno i podlo – pogrešno mesto na kojem umno toliko napreduju, neće nam biti uopšte potrebni: hiperprodukcija pojedinca biće dovoljna da svet počne o Srbiji misliti kao o zemlji u kojoj je nauka sve i svja. Iz sedmorice Srba koji su poslali tuđina na Mesec izvukli smo sve što se izvući može, Teslu nećemo nikad teslimiti ni Hrvatima ni Amerikancima, a Stojan nam se sada vraća, njega nisu braća prodala Arabljanima, sam je prigrlio njihovu dušekorisnu adresu, i uspešan je tamo gotovo kao Josif u Egiptu, ali samo ovde je i zvezda, i faraonov miljenik.