Novi front

Kao što ih je nekad objedinjavao san o granici Karlovac-Virovitica-Karlobag (ma bilo je još nešto naše, grešna mi duša, da: Ogulin!), tako sada nove radikale u novi rov okuplja borba za dostojanstvo ministra policije, čija je doktorska disertacija umnogome ismejana kako od stručne tako i od nestručne javnosti.

Stefanović i Vučić

„Peščanik“ koji je prvi zakukurikao da se radi o teškoj karabudževini tj. plagijatu, iščezao je bio sa izdajničkog interneta. Prvi hakerski juriš izgleda da je potekao sa oklevetanoga „Megatrenda“, da bi naredni, još žešći udar usledio sa hiljada adresa rasutih po međunarodnoj zajednici. Doktor nauka je doktorski mudro i dostojanstveno ćutao, branio ga je njegov mentor, rektor Mića (čiji će takozvani londonski doktorat takođe biti doveden u pitanje; kandidat je, according to mentor, intervjuisao ili anketirao više od stotinu duša, sve su to svedoci da je rad originalan i na razini propisanoj za doktorate: Mića je car, zatočenik nauke i zaljubljenik u nju; drži da se u ovakvim slučajevima traže očevici, ne razbira da se proverava autentičnost teksta i naučni domet).

U odbranu svog kandidata za ministra policije ustao je lično premijer – u životu, reče, nije pročitao obrazloženje gluplje od ovoga zbog kojeg je pao „Peščanik“! Pošto se sam ne bavi naukom niti ima ikakvo iskustvo na univerzitetu nakon završenih studija, g. Vučić se obratio sad već punoletnom vunderkindu iz slavne Petnice: „Verbiću, tako ti Vebera, znaš da sam zbog tebe nekoliko puta izgovorio ’Verber’, umesto da tebe oslovim koji put sa ’Veberiću’, jesi li ti pročitao u životu išta tako glupo kao ovaj pamflet iz ’Peščanika’? „Gospodaru, ako se neko načitao i naslušao gluposti, ja sam, ali nešto ovoliko glupo u svom vascelom naučnom i eksperimentalnom razvoju ne videh!“

Srđan Verbić

Ministar za muziku tj. za muzičku i drugu kulturu doveo je u pitanje i samo rušenje „Peščanikovog“ sajta: kad je dirigentskom palicom pritisnuo ENTER, „Peščanik“ se najnormalnije ukazao, kao i uvek. Što se, dakle, Tasovčevog ličnog uvida tiče, čitava fertutma oko oborenog sajta tek je neproverena glasina.

Ah, ne viđam više oglase u našem najstarijem dnevnom listu koji su nekoć bili kao dobar dan, odričem se svoje zakonite žene te i te koja me je samovoljno napustila tad i tad, i ne priznajem dugove koje učini na moj račun. Tako bi ministar policije mogao da objavi: „Odričem se svog doktorata na Megatrendu i ne priznajem štetu koju nanosi mom naučnom, ali i nenaučnom ugledu“.

Golman Stojković branio je protiv Brazila. Ne vidi se na njemu da ga je kroz maloletničke šake propustio premijerov sin (koga su dobre kobre vodile na splav gde je uoči prv. petlova izbila tuča), što će reći da je cela stvar izmišljena, da se premijer uzruja, možda i da ponudi ostavku, čime bi se usporilo naše ionako sporo priključenije porodici evropskih naroda.

Vulin je kao onaj japanski javor (imam ga i ja u bašti, premašio je visinu obećatu u prospektu, prija mu Banat), koji je u jedno godišnje doba zelen, u drugome kao limun žut, da bi mu u trećem dobu krošnja postala krvavo-crvena. E, nakon crne paravojne uniforme kojom je plašio naše sugrađane Arbanase, bio se vladin poverenik za lažnu državu priklonio konvencionalnom odelu sa kravatom. Sad se pojavio u radničkom kombinezonu, gde između julovskih tregera izviruje pokojni Če Gevara, kad je teško – Vulin.

Da, Nebojša Čović, u kome hiljade ljudi vide neke kvalitete koji meni jednako izmiču, izgleda da je izudarao novinara Anđusa. Meni kolega deluje kao gorostas naspram prvopomenutog sportskog radnika, ali ako je Nebojša vežbao na bokserskoj vreći napravljenoj prema merama trenera Vujoševića, onda je mogao da nadvlada nespremnog poslenika sedme sile.

Presekao sam se: shvativši doslovno moj iskonski predlog da se oduzmu sva službena vozila, Vlada je poverenika Šabića pretvorila u đaka-pešaka. Kako ću peške u inspekciju, izletelo je Rodoljubu iz groca bijeloga, pa nisam ni znao da ste vi toliko na terenu, mislio sam da u kancelariji čitate kojekakve dopise i faksimile. Šta je još bilo? Radošu Bajiću, mada nije pukovnik, nema ko da piše, te je sam sebi pisao u svojstvu izmišljenog Srbina. Radošu, Radošu, džarnuo si u komunistički zmijarnik i ne daju ti da završiš testamentarno remek-delo o Draži, ne daju ti hleba ni posla, ostaje ti samo svijetli obraz, tako nekako.

Da kod nas nema cenzure vidim i po tome što Milojko Pantić kolumniše. Nisam ni znao da je toliko propatio u komunizmu. Očajan je što se Srbija još nije izlečila od mrske boleštine, boljševizma i partizanije, koji su gori od fašizma i poplava zajedno. Veli da mu je neko rekao kako ni njega, tj. njegove blistave karijere ne bi bilo da nije bilo komunizma. Ma hajte, molim vas, rekao je Milojko, znači da bez komunizma ne bi bilo ni Tesle ni Pupina?!
Voljena „Zvezda“ ne može u Evropu navodno poradi toga što je u dugovima, gubicima i prevarancijama do guše, ali će pre biti da je naš šampion žrtva svog arhaičnog imena koje i posle toliko decenija budi vazda mrsko sećanje na partizanštinu.

Nemam strpljenja ni dara da se udubim o vesti o zloupotrebama. Tobože je predsednikov savetnik saletao državnu agenciju da smesta uradi nešto što je u interesu njegovog sina. Sve da ima i istine u ovog očitoj, belodanoj glasini, gde je našem bezgrešnome vođi spočitnuto da se okružio pohlepnim osobama, ja bih u tome video pre svega očinsku ljubav i brigu da dete stane na zdravu nogu.

Slavna RRA nepokolebljivo je stala u odbranu prava na slobodnu reč koja ne može biti uskraćena ni žestokom momku kakav je naš Kristijan. Proslavljeni krimos je publici iz prve ruke objašnjavao kako je lasno lišiti nekoga kolena ili života. Sad ne mogu da se setim ima li Kristijan na svojoj kajli i krst časni, ako ima, onda on reklamira i veru, a vera nudi oprost i najvećim grešnicima.

Novak Đoković razočarao je svoje verske fanatike iz B92, u njihovim komentarima nakon izgubljenog finala u Parizu mešaju se prebacivanje, ogorčenost, tuga i bes. Čuju se plač i škrgut zuba, da potkradem ja malo Sveto pismo, ako je ministar policije preuzeo silesiju citata od drugih poslenika nauke. Ali kako reče dobri Verbilije: „Ima i većih problema od plagijata!“ Tačno, ali za Megatrendovu najveću naučnu zvezdu i za mentorela Miću – trenutno nema muke veće od ove.