Narodni front Kraljice Natalije

Dobro čini i dobru se nadaj, predsednik Nikolić, premda osuđen na zadnje sedište limuzine, neodustajno se vezivao, i gle, nagrađen je specijalnom plaketom za bezbednost u saobraćaju: „Da sam samo sitnije građe, seo bih i u sedište za decu, da i roditelje podsetim na zakon o saobraćaju i na zakone fizike. Neko će reći kako sam se i vezivao jer sam znao da mi auto nema zimske gume, ali sam ja pojas stavljao i leti, i zavoleo sam ga, dođe mi kao neka lenta, vezujem ga i sada kad se MUP smilovao na moje molbe da me uskladi sa zakonom: nisam više pretnja ostalim učesnicima u saobraćaju i ne dovodim u neravnopravan položaj vozače koji zbog letnjih guma plaćaju kazne!“

Divlje sazidanu dvospratnicu sa čuvarskom kućicom podno bijele kapije novine su pripisivale predsedniku. Tobože nije prijavio tu, ipak, znatnu nekretninu u Bloku 45, ali kako da je prijavi kad tamo nije dozvoljena gradnja?! Pre dobre dve nedelje napisao sam da dvorište bez crkve, bez kazana za rakiju ne može biti predsednikovo. Građanka Pak Stanislava kazala je samozatajno: „Kuća nije vlasništvo predsednika Nikolića.“ I zaista, zdanje pripada punoletnom R. N. te samim tim roditelji T.N. i D.N. ne mogu biti odgovorni za uzurpaciju zemljišta i slične nepodopštine.

Uostalom, ako samo stražarska kućica bude aktivna, tu će se smenjivati najmanje tri hranioca porodice, da ne govorim o tome koliko je radnika već zaradilo koricu hleba radeći na ovoj doduše divljoj, ali dopadljivoj građevini. Velimir Ilić zajamčio je svojom marinskom frizurom da dvospratnici neće faliti dlaka s glave – kad se bude donosio zakon o savskoj obali izgrađene kućice političarskog poroda imaće pravo prečeg postojanja.

Tužilaštvo za ratne zločine naprečac je odlučilo da otvori Arkanove sefove (kom. 2). Nije imalo ključ pa se pristupilo razvaljivanju. Kako došlo, tako očlo, rekao bih da sam bio očevidac. Avaj, sefovi behu prazni, ništa od sjaja koji je video Oliver Antić kad je službeno odbravio Titovu zaostavštinu. Da, Olivera je Vlada isterala iz Komisije za hrišćansku raspodelu imovine blaženopočivše SFRJ te će slavni šešeljevac moći opet da se posveti nauci i predsedniku Nikoliću još uvek željnom njegovih mudrih saveta.
(Troglas „Jako tajet vosk ot lica ognja“)

Patrijarh je osveštao kapelu u Vojnoj akademiji, video sam samo slike, vojnici i oficiri protivno Ženevskoj konvenciji svi na kolenima. Kako li glasi komanda u novom Pravilu službe, na koju uniformisani vernici zauzimaju taj u komunizmu odbačeni stav: „Na kolenaa – spus-tis!“ Ili: „Pozdrav odoozzz-do!“?

Predsednik Nikolić obreo se na probi drame „Solunci govore“. Ne može da dočeka premijeru, nego hita na prvu, čitačku probu, kad tamo, neko mu glavom i plećima zaklanja astal i studente glume, a to Mile Dodik, i njemu naspelo da vidi kako napreduje zajednički poduhvat banjalučke i beogradske mladeži. Otkud ti, otkud ti, izljubiše se radosni što ih deca s obeju obala reke Drine još jedared nenadano povezaše. Ja lijepe simbolke, kao da su se susreli na kamengradskoj ćupriji. Da. Hag nas je prijatno iznenadio. Silnim skraćenjima kazne obasuti su naši najmiliji, svi osim generala najmilijeg Pavkovića. Magistar Šainović broji sitno, kao i generali Lukić i Lazarević. Ispada da ni njihov kolega Đorđević nije baš onoliko zabrazdio i prekardašio koliko se to sudijama činilo. Sve u svemu, Sud se kaje, mi se nemamo rašta kajati, a međunarodna zajednica nam se ovim skraćenjima izokola izvinjava.

Pre neki dan vidim ministarče na finansiite, govori nešto o činovništvu. Nije, reče, zaposleno novih četrdeset hiljada pisara, nego su ovih četrdeset hiljada nedavno pronađeni. Pa to je čitav srez. Znam kako se na primer u Republičkom geodetskom zavodu kriju od mene kao stranke, ali nisam znao da ni oni koji im daju platu, kancelarije, markice, zdravstvene knjižice – ne znaju za njihovo postojanje u neprebrojnim kancelarijama.

Bivši predsednik Demokratske stranke i cele Srbije na najboljem je putu da izgubi i poslednju titulu koju mu je okrutna istorija dodelila. Kao počasni predsednik DS nasrnuo je na pravog predsednika i ugruvao se, oštri se da stane na čelo svih prezrenih u DS-u, ali i stranaka koje su se nedavno ispilile; obigrava i oko starih partijica koje žive u neparanoičnom strahu da neće one preći cenzus; zbog toga će možda biti i isteran iz DS-a, ali zar se to već nije desilo? Njemu su nezahvalnici objavili rat, zato će se njegova koalicija zvati da li „Narodni front“, „Narodni front Kraljice Natalije“ ili prosto i prisno „Moj front“, uglavnom će biti front, pri čemu budući Komandant fronta ne daje pet para na to šta misle redovi, i šta misle oficiri. Kaže da će mu za njegov front biti potrebna i volja lidera, ne kaže ‘stranaka’, niti ’stranačkih uprava’, ne haje čovek ni za kakve glavne odbore, otadžbinske uprave i slično, on će kao Maršal razgovarati samo sa generalima, navika je čudo. Demokratska stranka Srbije ushićena je što idu izbori, Smaradžić je oduševljen što će malobrojno članstvo i sam doživotni vođa za tu priliku izići iz zemunica, lavri i isposničkih pećina da bi propovedali o svetoj neutralnosti. Da, kao što predsednik ne može da dočeka predstavu „Solunci govore“, tako SPC ne može da dočeka urnu sa Teslinim pepelom. Mošti su dakako poželjnije, ali i pepeo je dobrodošao, ako je iz kvalitetnog izvora. Patrijarhov san je da Tesla bude fizički blizu Karađorđa, ne veruje Njegova svetost u bežično komuniciranje kojemu je Tesla otac. Predsednik Putin jedva čeka da počne Olimpijada u Sočiju koja će našim radnicima ostati u neprijatnoj uspomeni, a na koju će doći i sportisti koji su kak se veli gej. Chto delat’, bili seksualno poremećeni ili ne, gejevi isto naginju zdravom životu i takmičenju te su dobrodošli na veličanstvenu smotru sporta, druzhby, reklama i kapitala. Domaćin im sa svoje strane veli: „Budite spokojni, ali decu ne dirajte!“ Verovatno će istovetnu poruku uputiti i svim drugim takmičarima, novinarima i gostima.

Iskreno, ne pratim više šta rade naši demokratski izabrani predstavnici i njihovi potčinjeni, pa opet, kao da svaki drugi dan vidim ministarku Zoranu dok prinosi žertvu svome božanstvu, prvi potpredsednik vidi dalje od ostalih. Malo malo pa nabasam na ljubavni istorijat Doris Dragović, ne verovatno kompletan, nego ovaj bilateralni. Naši paleontolozi otkrivaju sa kojim je sve srpskim junacima, biserima rasutim po onom svetu, hrvatska lepojka ljubavisala. Ispada da kod nas hodočasti, a pevanjem samo pokriva put i smeštaj. Nad članstvom DS-a, poplašenim poput bogumila kad ih je ono vijao naš veliki župan Stefan Nemanja (ravnodušan prema Milanskom ediktu, dobro, bilo pa prošlo) bdije profesor Mićunović: „Nije DS, ni Đilas, ni Tadić, DS je opozicija negativnim društvenim procesima.“ Na stepenicama Palate pravde kao da stalno vidim Miškovića: trčećim korakom, kao da će sad predati Štafetu drugu Titu ili da nosi olimpijsku baklju, izbegava najbogatiji Srbin toplog novinarskog i badavadžijskog zeca i uzleće, prisilno osmehnut, ka sudnici. Evropski velikaš zadužen za regione sa posebnim potrebama zvani Kukan jamči da nećemo ući u Evropu do 2022. godine. Ko te vuče za jezik da nam to govoriš – hoćete da vas, iz te naddržavne administracije, tako krasno snađene i nadmene, zamrzimo više nego ove naše?