Missing person

Minule sedmice svi su nešto dobili: Crnogorci prve junačke tastature sa slovima predaka „šj“ i „žj“ koja su toliko čekala da dobiju likovni izgled i pravo građanstva, ministar zdravlja tačno u podne dobi svečanu vakcinu, pali borci HVO u Brčkom dobiše venac koji im je, u čarapama, pavši prethodno na karlicu, po ledu dogurao nepokolebljivi hrvatski predsednički kandidat g. Bandić.

https://youtube.com/watch?v=KPuJr8D_oF0%3Frel%3D0

Tačno u ponoć Božidar Đelić je na ekskurziju poveo pedesetoro „običnih građana koji su u svom životu učinili nešto neobično“, Subotičani dobiše priliku da autobusom otputuju do Horgoša, i to sa ministrom Jeremićem koji inače nerado pribegava suvozemnom transportu, đelićevci su pre istorijskog noćnog leta imali prijem u Skupštini grada, poslenica Vajnog servisa prosula je za njima unapred pripremljenu čašu vode po cenu da tu sutra neki činovnik slomi vrat, i uprkos iskonskom praznoverju koje nalaže da se voda baca samo za studentima kad polaze na ispit! Na aerodromu je vođa puta ponovio gde se sve ide i ko će našu delegaciju sve dočekati u Brislu, neki budžovani dvoriće našijence lično, drugi će se zadovoljiti pozdravom putem video linka, uglavnom će ih u svakom narednom gradu čekati sve manje i manje zvaničnika, u Parizu će ih uhvatiti katolički Božić, ali će ih kako reče Božek „čekati vrh Ajfelovog tornja“.

Vrh novosadske katedrale, toranj Almaške crkve i Sinagoga uzaman su čekali Borisa Tadića, članove Vlade i delegaciju Skupštine Srbije: umesto na svečano proglašenje Statuta AP Vojvodine predsednik Srbije vinuo se do arheološkog nalazišta u Sremskoj Mitrovici i do Šida, na izložbu Save Šumanovića, iako mu iskopine i slike stoje na raspolaganju odavde do večnosti a proglašenje kakve god autonomije je bilo sad pa ko zna kad.

Ali, ali…

Da je hteo naprosto da izvrda svečanost u vojvođanskoj skupštini predsednik bi otputovao u Rumuniju, to se već desilo kad je Koštunica zabranio Kosovu da se udaljava sa lica mesta! Time što je kritičnog tj. svečanog dana od svih meridijana na kojima je rado viđen posetio dva vojvođanska mesta Tadić je pokazao da u severnoj pokrajini, a druge i nemamo, više ceni artefakta nego društvance kome je učinio neznatan ustupak.

Upavši u predbožićno mirbožanje vojne vlasti poručuje svim vojnim beguncima da slobodno i ponosno dođu u domaju za blagdane, vojna policija nosiće poveze preko očiju kao u igri ćorave bake. Sramota što nisu služili vojni rok nije im oproštena nego je zamrznuta dok se ponovo ne vrate tamo gde su utekli, a gde bi sami iznova trebalo da promisle, kao i general Mladić uostalom, o dobrovoljnoj predaji vojnim odsecima.

Pored svega što je napravio u Bosni Mladić će po svoj prilici kumovati ostavci Rasima Ljajića na mesto u savetu za saradnju sa Haškim sudom, te će od nove godine tautologije da smišlja neko drugi a ne stalno neumorni sin Sandžaka.

Taksisti su takođe dobili grejs period, mrske fiskalne kase neće do proleća ružiti njihova službena vozila, prekjuče su blokirali grad, shodno doktrini doktora Koštunice štrajkovali su u svojoj radnoj odeći i sa svojim priborom, te su ponovili slavni podvig crvenih beretki, jer bi puki štrajk, na koji dakako imaju pravo, podrazumevao da ne voze, da sede po kućama ili na taksi stanicama a da odbijaju vožnje u svrhu pokazivanja vlastite neophodnosti, ovako su bacili pod noge i pod zimske gume tek rođeni Zakon o javnom saobraćaju, policija koja je uhvatila tri navijača nije mogla da rastera i takstiste; bivši ruski premijer Gajdar (54 g.) umro je od infarkta u svojoj kući nadomak Moskve, izjavio je njegov portparol koji ne znam šta će ubuduće da radi.