Mali veliki čovek

Zaboravili smo smicalicu nastalu za vreme mrcvarijuma koji je stvorio negdašnji vladar Koštunica, da u Hag odu samo dobrovoljni zločinci ili nevinašca koja jedva čekaju da skinu mračnu optužbu sa svog krsnog imena. Tada je među velerodoljubima kružila mudrolija (a svak ko bi je uzeo u usta gradio se da je njegova vlastita, da je plod njegovog ličnog, iskrenog i pravičnog razmišljanja):“Da mu se sudi, ali ovde kod nas!“

Sad je na snazi bezmalo istovetan kategorički imperativ, samo što ga, u pomanjkanju ratnih zločinaca, današnji establišment primenjuje na osumnjičene doktore nauka: da se provere sve doktorancije čiji su autori prećutali obilne izvore iz kojih su uzimali pasuse, poglavlja, tomove i sl, ali da se disertacije provere na mestu njihove tvorbe.

Mentor gradonačelnikov gospodin ili tovarishch’ Jaškov zamoljen je da još jedared pređe gradivo koje je Siniša Mali proudly ukoričio i odbranio. Slavni KONUS se, kao što sam i pretpostavio, oglasio nedoraslim i nedostojnim da čačka po tuđoj naučnoj intimi, i ne zato što je u pitanju ministar policije, nego zato što KONUS služi istinama višeg reda, koje su za javnost (gde nismo svi ni magistrirali) nedokučive. Uglavnom, jedan je sa Uniona, drugi sa FON-a, prvi sa Megatrenda, osumnjičeni su svi na proveri kod svojih bližnjih; brane ih malo predsednik Vlade, malo rektor (zahvaljujući njemu žizneradostnomu, londonski g. Mićin doktorat ispao je još i ponajveća smejurija); treći su poput predsednika novobeogradske opštine i gradonačelnika prestonice prepušteni samoodbrani. Ja stojim iza svog naučnog dela, uzviknuo je prkosno Siniša Mali, rodoljub koji raširenih i uzdignutih ruku stoji u košulji pred streljačkim vodom okupatora. Hoće li premijer Vučić povodom sumnje bačene na novopečenog doktora, a visokog funkcionera SNS-a uskliknuti: „Ovo obrazloženje još je gluplje od onog o ministru Stefanoviću, koje je na mojoj ličnoj listi bilo prvoplasirano sve do ove nove gigagluparije!“ Ali, svako zlo ima svoje dobro, da gradonačelnika lovci na plagijate i švindleraj nisu uzeli na zub, ne bih ni znao u kojim se sve upravnim odborima obreo. Član lovačkog društva koje steže obruč oko njegovog doktorata poziva gradonačelnika svetosavski da da ostavku i da se ispiše iz svih tih bajnih odbora!

Zorana Mihajlovic

Laskavica meseca je potpredsednica Vlade gospođa Mihajlović Zorana: „Moj predsednik Vučić je jedini državnik u regionu!“ I ranije se visoka dužnosnica vladajuće stranke nije libila da kliče i podilazi vođi. Prvi potpredsednik vlade će najbolje znati, emu vidnee, dobro, možda nije rekla na ruskom, jer se sa tom bratskom silom bila malko pokarabasila, ali njezinu bismo izjavu morali imati uramljenu svuda gde primamo lažne državnike iz takozvanog regiona: „Slugo susednog nam naroda, primićemo te sa počastima predviđenim za državnike, ali imaj u vidu ko je jedini državnik: znaj svoe mesto!“

Milorad Dodik dobio je pasoš Republike Srbije, njegovim stopama, pa bile ove državničke ili ne, treba da se zapute i svi njegovi podanici, pa kad i poslednji žitelj Republike Srpske bude imao srbijanski pasoš, čik neka im neko zabrani da džumle otputuju iz Bosne i Hercegovine, tvorevine kojoj je naš predsednik Nikolić, bio državnik ili ne, prorekao propast, iščeznuće i zaborav.

Velji Iliću ne treba savetnica da bi nipodaštavao neku predstavnicu sedme sile. On to radi lično. Sad je novinarku nazvao bedom jednom, njena pitanja nazvao je glupostima, dok je njeno mentalno zdravlje u celosti doveo u pitanje: da li ste vi normalni?

Najslavniji srpski navodadžija i osvedočeni ljubitelj priraštaja stanovništva, kako prirodnog tako i onog podstrekavanog novcem iz opštinske kase, g. Palma, kažnjen je zbog svoga istrajnog i javnog pravoverja glede homoseksualnosti. Sud mu je odredio globu 57.300 dinara, već je stigao da kaže kako poštuje odluku suda, ali svoj svetonazor neće nikada promeniti. Pa ne moraš! Ako budeš pazio šta govoriš, biće to korak mali za tebe, a velik za Srbiju!

Godišnjicu genocida u Srebrenici neki delovi Beograda dočekali su izlepljeni plakatima sa likom fotogeničnog i harizmatičnog Mladića. Neka si ih postreljao i zaorao, generale, ima, eto, aktivista koji poseduju vlastitu štampariju u kojoj kreiraju i umnožavaju izjave zahvalnosti. Verujem da će snage pod komandom doktora Stefanovića otkriti gde je ovaj tiraž štampan i ko ga je lepio po gradu.

Gospodinu Šariću ispunila se želja da bude prikopčan na detektor laži. To je za ovog vazda raspoloženog i nasmejanog pritvorenika kao kad bi nekome šahovskom majstoru koji u pritvorskoj jedinici nema takmaca dozvolili da odigra partiju šaha sa najnovijim kompjuterom. Da, grešna mi duša, bio on državnik ili ne, Tomislavu Nikoliću je veći broj nepoznatih lica napao i takoreći srušio sajt! Dvared je presečena kolona u kojoj se predsednik svečano vozio, pa je razlupan džip namenjen njegovoj predsedničkoj sigurnosti, sad ni to nije dovoljno nego se nasrće i na sam sajt! Japancu kad daš svoju vizit kartu on je pogleda i nakloni joj se, jer je tu cela tvoja karijera i ceo tvoj dotadašnji život i rang, e pa tako je i sajt predsednika Nikolića možda nešto najlepše što je o sebi sin Šumadije poželeo da nam kaže, nadam se da će počinioci biti razotkriveni čim prije.

Kivna što je predsednikova pritužba na medije prošla tako kako je prošla, predsednikova savetnica zakrvila se sa Ljiljanom Smajlović i spočitnula joj da za polemiku sa njom zloupotrebljava „Politiku“. Ali kako zloupotrebljava? Pa, to je Ljilji što i tviter Biljani Srbljanović, produžetak čovekovih opštila! Pa i kad građanka Pak bilo šta kaže uvek se može reći da zloupotrebljava auru, harizmu i moć osobe koja se dragovoljno podvrgla njenim savetima.

Šta je još bilo? Šešelj neće da se izjasni da će biti poslušan i pokoran onako kako bi to Haški sud voleo. Sud pa nije rad da mu plati dvanaest miliona evra odštete za tuce njegovih leta i Gospodnjih u samici, Vlada je rada da garantuje, ali ne zna sirota šta bi jamčila, i pomoću čega, jer njen potencijalni štićenik nema za nju lepu reč i poručuje odonud da će puste li ga iz kelije terati kao i vazda po svome. Sudu i Vladi jedino može obećati da neće napuštati Srbiju koje se uželeo i koja će mu nakon neuslovnog smeštaja biti dovoljno velika, iako ne obuhvata Viroviticu, Karlobag, Ogulin i srpski Dubrovnik.

U godinama kad su naša tajna i javna policija danonoćno tragale za generalom Mladićem, tragale tako da mu ne uđu slučajno u trag i da ga ne ometu dok hrani pčele, slobodnim medijima bi tragaoci javili da je nađen te dnevnik generalov, te njegova zdravstvena knjižica, mislim čak i zdravstveni karton da je jednog lepog dana bio opkoljen i lišen slobode. E, tako se sada steže obruč oko svekolike materijalne i duhovne zaostavštine nestaloga Kosmajca. A šta ako je gospodin Kosmajac na primer otet, šta ako otmičari zatraže da im država za otetog građanina – do juče nepoznatog, pretpostavljam i neosuđivanog – plati toliko i toliko miliona u neobeleženim novčanicama od dvadeset evra?

(Jako taet vosk…) Patrijarhu Kirilu dodeljen je počasni doktorat Beogradskog univerziteta. Ne plašite se Vaša ruska svetosti: nema citata – nema plagijata! Poklonjen vam je od srca, uz molbu da ponesete i počasni doktorat Vladimiru Vladimiroviču koji nije ni skoknuo do Rektorata da ga primi.