Koštana groznica III

Od prvog avgusta telefon će biti duplo skuplji, ali pošto cena usluge u našoj humanoj zajednici ne sme tek tako da se udvostruči, stradao je takozvani impuls, on je siromah prepolovljen: ako budete razgovarali često i opširno kao dosad, vaš račun će zbog tog opatuljenog i obogaljenog impulsa biti dvaput veći, ako pak proredite razgovore ili ako budete govorili brže i vi i vaši sagovornici (a ja snimajući „Retrovizor“ povećam brzinu čitanja barem 40%), eto lakog načina da se prividnom poskupljenju blagovremeno doskoči.

Vesti iz bivše SFRJ. U Skoplju se završava spomenik zvani Ratnik na konju koji biće visok dvanaest metara, samo mu ime kaže da predstavlja konjanika opšte prakse a ne neku određenu istorijsku ličnost, ali uvek budni Grci tvrde da je jahač pljunuti Aleksandar Makedonski, što će dokaže li se sličnost na međunarodnom sudu biti skandal bez premca i nepremostiva prepreka da BJRM ikad priviri u Evropsku uniju! Ratnik na konju i postolju koje takođe vuče poreklo iz antičke Grčke koštaće 9,4 miliona evra, a već je iz Atine (koja bez obzira na izvesne finansijske poteškoće motri da joj severni sused nešto ne prigrabi) proglašen za bespravnu gradnju, pa ne budite tako sitničava i uskogruda, deco Helade, kako se narod Azerbejdžana ne buni što postavljamo spomenike njegovima sinovima!

Vesti iz kosmosa i iz Tiršove: Deca kojoj su lekari na bolničkoj terasi radili EKG, jer drugde nije bilo mesta, gledala su pomračenje Meseca koje je po našem zdravstvenom sistemu besplatno isto kao i medicinska nega; što se srdačnih bolesnika tiče njih je na listi čekanja za operaciju lani bilo tri po hiljade, sad Zavod za socijalno drži da ih nema više od hiljadu i po, nadam se da je od dve hiljade precrtanih većina operisana, a da su tek malobrojnici kojima ni hirurgija ne bi pomogla u međuvremenu otišli Bogu na istinu.

Vesti iz središta zemlje: Domaći naučnici predvođeni karaarheologom Homenom našli su grobnicu i kosti za koje postoji ravnogorska nada da pripadaju prvom gerilcu u porobljenoj Evropi, od države se očekuje novac za dalje iskopavanje i naučnu obradu zemnih ostataka, projektom rukovodi Republička asocijacija za negovanje tekovina ravnogorskog pokreta, koje bile tekovine da bile! Ako je „republička“ i sa velikim „r“ znači da je državna, državina, a ja mislio da je sva ta četnička arheologija hobi! Ali nema veze. Dokaže li DNK da su pronađene kosti četničkog vođe, to će ojačati ionako ojačali kult. Pristalicama i ne treba ceo kostur, delić skeleta može biti još simboličniji nego celina, ruka Svetog Jovana kruži istočnom hemisferom u vitrini malo većoj od Behringerove miksete koju gledam dok kucam ove redove (potonji premašiše dobrano tri hiljade dogovorenih karaktera: izvinjavam se publici i rukovodstvu „Istinomera“). Uglavnom, ako pronađeno rebro bude ono koje naučnici priželjkuju, istorija Drugog svetskog rata moraće da se piše iznova. Ako, pak, zemni ostaci ne budu prepoznati kao Čičini – nikom ništa. Gen-etičari ne mogu tražiti uzorke DNK od svijnu građana čiji su preci i rođaci u ono doba bili streljani, ako grob ne ispadne Čičin imaćemo tek kosti nepoznate žrtve ondašnje kaznene politike u kojoj je smrtna kazna bila kao dobar dan. Ali, gle, mitu o Draži Mihajloviću ni to neće škoditi: i time što izmiče kopačima i što ga ni DNK ne bije, prvi gerilac u porobljenoj Evropi postaće još mističniji: još ima ljudi čije su ga oči videle, sa boračkim popustom odlaze u pozorište građani koji su pod njegovom komandom ne jednom opleli po mrskim komunistima, a general potonuo kao Atlantida.

P.S. Razočarao sam čitaoca za kojeg nisam do pre nedelju dana znao ni da sam ga ikad očarao: kad je shvatio da ne želim uniju (niti federaciju, niti bilo kakvu zajedničku državu) sa Republikom Srpskom tužnim je domalim srpskim levim prstom udario po CAPS LOCK ne bi li velikim slovima, kao jedino dostojnim tako uzvišene teme, dao oduška svojoj dešperaciji, a zašto? Pa ja samo neću da se ujedinjene srpskih zemalja podrazumeva, kao što se podrazumeva u glavi g. ministra policije (ako Republika Srpska ikad i bude u prilici da se osamostali), nego bih da se i volja građana Srbije jednom proveri na referendumu. Čijim ću se rezultatima kako rekoh povinovati i ako mi ne budu bili po volji.