Galupirajuća malodušnost

Četrvrti smo po pesimizmu od pedeset tri nacije koje je Galup podvrgao naučnom istraživanju, mračnije nastrojeni od nas su jedino Francuzi, Islanđani i Rumuni, ali izvan Evropske unije mi smo šampioni. Pa šta ? Švajcarci su bolje prošli na tom testu a imaju najveći broj samoubica, i to vatrenim oružjem iako u Cirihu imaju velelepnu ustanovu za uspavljivanje pojedinaca umornih od života i kadrih da naravno unapred plate ovu neusporedivu uslugu; u novo leto Gospodnje ušli smo ukoreni sa najvišeg mesta što smo tako malodušni i turobni, predsednik i premijer očekuju od nas malo više poleta i vere, patrijarh nam je poslao preteće pismo koje mu se toliko dopalo da nam ga je lično i pročitao u Hramu Sv. Save. Nadam se da su kamere zabeležile kako usred poslanice, koja kao da je iz pera samog Amfilohija, jedan građanin u zelenoj somotskoj jakni napušta službu Gospodnju. Njegova svetost beše pala u pravu jarost, koja je i sama mislim greh, osuđujući pohotu tela i telesno mudrovanje, šta god potonje bilo, pa je upozorila na masovna čedomorstva nezapamćena u istoriji čovečanstva a koja su eto zahvatila i blagosloveni mandat Svetosti. Ali okrenimo se stvarima vedrijim: Mirko Cvetković je u okviru proklamovanog optimizma veselo izjavio da ćemo uštedeti silne pare ako špijunski satelit otplatimo do prvog februara, ispašće duplo jeftiniji nego kad smo ga nepromišljeno kupili, svega 27,85 miliona evra. Treba satelitu samo da nađemo polje rada ne bi li nam se što pre isplatio.

Srpska narodna stranka najavljuje veličanstveni miting na kojem će tražiti nove izbore i maloljudniji parlament; ovo poslednje sam godinama predlagao u „Vremenu“, trebalo je da patent prijavim Autorskoj agenciji, SOKOJ-u i Zavodu za inovacije. Da, počeo je čekaluk za nove registarske tablice koje će nas koštati četiri hiljade dinara, na kojima ipak neće biti vaskrsnuta ćirilica, ali će se pojaviti latinična slova sa dijakritičkim znacima te će plaćanje parkinga preko mobilnog biti teže nego dosad. Lažna država Kosovo već je odlučila da ne prizna nove tablice, pa da, time što uvodi nove tablice za teritoriju izvan lažne države i MUP posredno – a država Katar je to učinila neposredno – priznaje nezavisnost Kosova.

Nove tablice nisu jedini boljitak koji nam se smeši u novoj godini, moraćemo svi da zamenimo poštanske sandučiće, novo doba donosi silesiju časopisa, reklama, opomena pred utuženje i sl. da to ne staje ni u kola, ni u sanke, nego će stati samo u novo, jedinstveno sanduče na čijem dizajnu uveliko radi kreativni tim pošte; time će posao pismonoša biti znatno olakšan, a haustori će biti uredni kao kapele u kojima će od ove godine činodejstvovati sveštenici-oficiri Vojske Srbije.

NIN se pojačao sa četiri urednika, a glavni urednik je tim povodom besedio tako nadahnuto (maksimalno će izoštravati društvene i političke teme, aktuelne probleme će analizirati i produbljivati, uz najviše stepen poštovanja profesionalnih standarda etc.) da će i sama njegova govorancija bez sumnje privući nove prenumerante. Prijatelj Srbije i stanovnik Kremne Peter Handke dvojezičnim sloganom, na nemačkom i srpskom, traži pravdu za Milanovića, direktora RTS-a čijih je šesnaest nameštenika stradalo u bombardovanju televizije. Iako znam da će mi to mnogi čitalac zameriti, moram reći da mi u presudi Milanoviću smeta što su se i njegov naredbodavac, umalo ne rekoh vlasnik, Milošević, i onaj ko je bacio bombe tj. NATO izvukli bez ikakvog ukora; Tihomir Purda koga je bosanka policija uhapsila po nalogu Srbije nije rad da mu se sudi u Srbiji, hrvatski branitelj verovatno nije upoznat sa reformom našeg pravosuđa pa tradicionalno zazire od komšijske pravde; humanitarna organizacija „Stara Raška“ podelila je siročićima i deci sa posebnim potrebama poklone vredne četrdeset hiljada evra, Sinod ju je nagradio ordenom Svetog Save. Baš lepo od Sinoda, Svetoj materiji je lakše da nekome okači medalju nego da sama prikupi pomoć za uboge kojih je u našoj lepoj premda pesimističnoj zemlji tušta i tma.