Enciklika iz Belanovice

Dobro čini i dobru se nadaj: Verica Kalanović već je bila rekla zbogom varljivom sjaju politike i bila spremna da sa svojim partijskim šefom Dinkićem podeli gorku kaznu ostrakizma izrečenu pre par nedelja, dala je i ona ostavku rešena da u časnom izgnanstvu provede dane preostavše joj na zemlji, kad, u rekonstruisanoj Vladu, iz koje odoše mnogi dragi likovi, za pobegljuju se našlo mesto i to potpredsednice! Da, Vjerochka je premijera bila ostavila upravo zbog Dinkića koji je morao biti kažnjen za teški i uporni hibris. Cvetković kome se samostalnost osladila i u koga je ušao duh Banović Strahinje pokazao se kao pravi plemić: stručnost Kalanovićeve kao i njena bezrezervna privrženost vođi preporučivahu ju toliko da je morala biti vraćena u Vladu iz koje su, kako rekoh, otperjani i velikaši poput Škundrića i Bradića! Pao mi je kamen se srca kad sam video da su iz neiscrpnog rasadnika G17 pošteđene pravdena i sportska ministarka. Ova druga bi (ponoviću) vrhunskim sportistima razdelila sve što radno sposobno stanovništvo proizvede, sve što nam dobra dijaspora putem doznaka doznači i sve što nam dobra međunarodna zajednica donira. Imali smo u stripu ličnost koja otima od sirotinje i daje bogatima, sad imamo čitavu Vladu koja talentovanima džepove puni stanovima, ako se tako može reći, specijalnim penzijama i premijama bez premca.

Iako samo sloga Srbina spasava, Srbi se i dalje dele. Najbolniji raskol je onaj između DSS-a i B92, pošto glasnogovorniku Andrejuški nije dopušteno da pročita epistolarnu dramu iz još nepresahlog penkala doktora Koštunice, saradnja ove stranke sa devedesedvojkom prekinuta je, ako Jugoslav ne ode u našu Kanosu tj. Belanovicu da uvređenom papi poljubi papuču raskol će trajati stolećima. Dragan Bjelogrlić je u Sarajevu rekao kako žali što njegov filmski prvenac neće gledati i general Divjak (koga srbijansko tužilaštvo vija pod optužbom za ratni zločin). Film „Montevideo“ zaista je zabranjen na Palama; i Bjelogrlića i Sergija Trifunovića koji se na zabavi pojavio u majici sa generalom na glumačkim prsima ukorio je Goran Paskaljević – Kusturica je bio na službenom putu, pa ga je kolega, odmenio na braniku morala i srpstva (što je isto). Uglavnom se mladoreditelj Bjela, koji je ako se ne varam i zvanični maneken naše odnedavno profesionalne vojske, izvinio zbog svoje sarajevske epizode: Srbe je snimajući film, kaže, prikazao u svetlu ne može biti lepšem, pa je zato kazao kako bi bilo poučitelno da reklamu autentične Srbadije pogleda čak i general Divjak.

Nasuprot Bjelogrliću kome su ukor iz dramske sekcije G17 i ferbota sa Pala bili dovoljni da se izvini, Amfilohije neće da se izvini učesnicima parade ponosa iako ga mamuza niko drugi nego poverenica za ravnopravnost Nevena; nije rada, kaže da ga tuži, ali bi joj bilo srce puno kad bi se dragovoljno i iskreno pokajao i polizao sav sumpor i druge hemikalije kojima je opisao satansko pretvaranje Beograda u Sodomu i Gomoru.

Artemije pak o kome sam mislio da obitava na zavejanoj Fruškoj gori održao je u Njegoševoj ulici katakombnu liturgiju. Nisam ni znao da imam katakombe u komšiluku, vidim na internetu da već mnogi grme protiv narušavanja kućnog reda, jer u stanu koji je za potrebe liturgije proglašen katakombom, iako nije pod zemljom, peva horić a kroz ragastov izlazi miris tamjana koji se meša sa mirisom peršuna, paškanata i drugih sastojaka nedeljne supe; meni lično ne smeta katakombizam u mom šoru ubavom, držim da je pojanje možda i najlepše lice vere, rado bih štaviše pristupio crkvenom horu, da, pet hiljada policajaca skrajnuto je sa danonoćne potrage za Mladićem i upućeno u Novi Sad gde stanuje bivši šofer Gorana Hadžića. Za mene je to središte vesti, već sam doduše napisao u „Vremenu“ ali moram opet: blago zemlji u kojoj magacioneri imaju službena kola i vlastitog vozača! Možda će Hadžić biti pronađen u kući svoga batlera, sobara ili vlasuljara?!

Italijansko pravosuđe, kome se mafijaši i njihov premijer malo malo pa izmigolje, iskalili su gnev na našem Bogdanovu koga su zbog sečenja žice i mini-bakljade na stadionu kaznili sa tri godine i tri meseca robije. Pa, ako ste mislili da njemu odrežete toliko zašto su onda i orlovi kažnjeni sa 3:0?! Verujem da bi kažnjenik opravio žicu, rasadio novu travu tamo gde su pirotehnička sredstva pala, ako je koga oštetio, oštetio je naš Fudbalski savez: bio bih znači za to da mu se sudi, ali ovde ko nas, u našoj Kući fudbala.