Država sa jednom zvezdicom

Velika tajna (Srbija) postala je kandidat za člana porodice evropskih naroda, što nam je prvi čestitao Božidar Đelić, ministar kome je ovo bio sektor i koji se samoražalovao zato što nismo bili obradovani u decembru nego tek sada. Božek mora da je raspoložen kao Vuk Drašković petog oktobra: radiš na nečemu, radiš, a kad kucne čas trijumfa, svi se vesele i kočopere, a ti stojiš po strani i pred oči ti izlazi tetkin kauč na kome si sanjao ovaj istorijski treunutak.

Kandidaturu su naši rukodioci u srcu Unije avansno proslavili, pre nego što će moćnici obelodaniti svoju dugo donošenu odluku. „Ko bi reko čuda da se dese/da Miljacka mostove odnese“, pevao je u unekoliko visokome za njega g-molu Ivica Dačić, uz pratnju KUD „Zabranjeno pušenje“ koje beše opevalo Dabić Rašu, diku našu. Šeher Sarajevo našlo se u kolopletu muzičke umetnosti, požutele krštenice predsednika KUD-a i pomenutog Raše kome se sudi za bombardovanje i opsadu grada.

Sonja Liht iz Fonda za političku izuzetnost drži da je reč o politički izuzetnom istorijskom danu. Novinari su pitali politički izuzetne profesore Simića i Pribićevića kako se njima cela stvar čini, nisam imao srca da čitam njihove ambasadorske i savetničke izjave, ali primećujem da njih dvojicu trudbenici medija vide kao naučno-diplomatski komplet, kao Iljfa i Petrova naše politike. DSS je opet Kuća tuge, Koštunica oplakuje gubitak naše slobode i naše svete neutralnosti. Jedino je neumorni i zemaljskim dobrima okrenuti Popović, unatoč partijskome plaču i škrgutu zuba, uspeo da izjavi kako Srbiji predstoji privredna saradnja sa svima, pa i sa Evropskom daleko joj lepa kuća unijom…

Speaking of EU, hoćemo li morati da priznamo lažnu državu sa jednom zvezdicom tj. Kosovo?! Izgleda da nas ta gorka tableta čeka spremna na srebrnom europskom pladnju: dosad sam se nekako i samozavarao, ali sad Dragan Todorović veli da problem Kosova nadilazi naše moći i našu mudrost te jedva čeka da stasa novi naraštaj, novo, pametnije pokolenje kome ćemo očinski i dedovski da zaveštamo tu zavrzlamu, tu Rubikovu kocku veću od sebe same.

Ali Srbija nije jedina kandidatkinja: kandidat za Nobelovu nagradu Ćosić Dobrica objavio je novu mudroliju, o Republici Srpskoj kao jedinoj pobedi Srbalja u drugoj polovini minulog stoleća. Na promociji je besedio vođa Belih orlova, gospodin Bokan je u ratu želeo da pogine i izbegne sramotu, ali mu se nije posrećilo (nasuprot mnogim učesnicima rata, voljnim i nevoljnim, koji su molili boga da ne poginu, a ipak im se baš to desilo).

&

U Ženevi je čovečanstvu predstavljen novi fića. I Tadić i Dinkić slikali su se ponaosob u njemu, Tadić sa podignuta i raširena tri prsta („ovaj auto ima tri cilindra“), Dinkić ogovorno, sa obema rukama na belom volanu koji simbolizuje čistotu namere da napravimo i mi auto dostojan naše ratničke i sportske slave; otec serbskoi demokratii i osoba priblizhennaia k imperatoru g. Šaper iz „Idola“ dobio je nagradu iz kreativne oblasti, nisam našao ništa podrobnije o tome, kreativnost se ne može disciplinovati; profesora i bivšeg predsednika Ustavnog suda Momčila Grubača taman sam prepustio zaboravu, kad me ovaj znanstvenik i pedagog muževnog imena i prezimena ujede za moje partizansko srce, partizanština je uzela maha, veli ova dvostruka ličnost, daj baš da vidim kako smo se to opet pridigli, jer se zvanična Srbija u celom ovome veku stidi svog antifašizma i borbe za jednakost, tamo vidim da je intervjuisani prilično dobro nabrojao silne nepodopštine kojima obiluje ovo nesrećno društvo, ama ih je ne znam zašto nazvao partizanštinom! Sva njegova okretnost kojom je objašnjavao da nije u sukobu interesa i da ne krši Ustav, sva domišljatost da pokaže kako je bilo baš zakonito i baš moralno biti ustavni sudija a predavati za platu i na univerzitetu, ustrebaće mu ako ga SUBNOR koji nadam se ima još kojeg člana bude tužio za klevetu.

&

U Kragujevcu punom parom radi kafić za upoznavanje radi stupanja u brak, uz piće dobiješ upitnik koji gostioničar docnije ustupa klijentima suprotnog pola, ne znam ime lokala, ali mogao je gazda da ga u znak zahvalnosti nazove „Palma“.