Cveće zla

Uh, prođe skoro mesec dana od mog prethodnog, prehvaljenog uratka, prepričam li sve što se nakupilo u međuvremenu oboriću rekord iz Australije gde je novinar Javnog servisa u prisustvu Ginisovih poverenika servisa intervjuisao kolegu dvadeset četiri sata, vaše pravo da znate sve!

E pa znajte da su novi radikali ponudili svoje nemerljive rodoljubne, duhovne i naučne potencijale sebi ravnima, dakle Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Srpskoj pravoslavnoj akademiji nauka i lepih umetnosti, da zajedničkim snagama spasu i unaprede Srbiju, ali su za divno čudo ove ustanove odolele šarmu rukovodstva Srpske napredne stranke! Kad smo kod šarma, Vuk Jeremić je uskočio u razgaženu, raseđenu fotelju Bobe Živojinovića koji ode na odgovorniju, međunarodnu dužnost. Video sam Jeremiju kako se propinje, da se prethodniku obisne oko vrata, a ne da ga grli preko lopatica ili ispod pazuha. Bilo kako bilo, ona stričevsko-očinja Asocijacija teniskih profesionalaca, na čije je čelo g. minisitar stao dok mu Teniski savez Srbije beše nedostupan, izgleda da je svečanom i mirnodopskom primopredajom dužnosti iščezla, kolektivno se učlanila u zvaničan, državin organ kojim rukovodi državni funkcioner! Bumo videli šta će nam sve priuštiti ovo hiperaktivno dete, razapeto između Svete zemlje i belog sporta. BIA je u zavičajnom muzeju izložila lične predmete i umetnička ostvarenja svojih najslavnijih mušterija. Ja bih da radim u toj uglednoj ustanovi postavci dao ime „Cveće zla“. Izložena su dela g. Župljanina, okrenutog više likovnoj umetnosti, pa pištolji generala Mladića, posvećenog vojnom umeću neutralisanja neprijatelja, bio ovaj u uniformi ili u dušmanskom civilu, izložena su dela doktora Davida Dabića, rođenog iz duha tragedije Radovana Karadžića. Nadam se da će publika moći da vidi i automobile koje je država poklonila našim zlikovcima ne bi li se ovi dragovoljno predali.

Da, jedna briga manje: most na Adi dobio je ime Most na Adi, kao kad je svojevremeno u Velikom bratu pobedio Miki iz Velikog brata. Most umalo da ostane nekršten i nestavljen na raspolaganje klijenteli jer su se kumovi bili sporečkali kako se pravilno kaže: most na Adi, most nad Adom, most ponad Ade, most iznad Ade, most povrh Ade, ali je prevagnula narodna prostodušnost, uglavnom će đeneralsko ime Draže Mihajlovića, inače zastupljenog na pomenutoj izložbi tajne policije, morati da čeka na novi podvig domaće mostogradnje! Potonja pak čeka hoće li g. Sreten Jocić biti pušten na slobodu zlatnu; preko svojega advokata, lepopričajućeg i još lepše izgledajućeg Cvijana, člana stranke radikalskih šizmatika, sužanj je tj. Sretenije predložio da ga se pusti na slobodu, a on će zauzvrat napraviti most tamo gde država bude uprla svoj blagosloveni prst; građanin Jocić kao da je projektant koji vlastitu neporecivu i unikatnu genijalnost stavlja na raspolaganje svome rodu! Ili možda hoće reći samo da ima novca ušteđenog od kirije, pošto mu je njegov i moj drug Struja povoljno našao stan kod Mire Marković, slažem se da bi nam svima jedan novi most bio od veće koristi nego boravak g. Jocića u ionako prenaseljenoj kaznenopopravnoj ustanovi, i ne bilo muke oko imena mosta – Amsterdam!