Početna Izjave Obećanja Izneću dokaze o mešanju zapadnih sila u izbore u Republici Srpskoj
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije o mešanju ambasada zapadnih zemalja u izbore u Republici Srpskoj.

Izneću dokaze o mešanju zapadnih sila u izbore u Republici Srpskoj

“Mi se nećemo mešati u odluku našeg naroda u Republici Srpskoj, ali ću posle izbora izneti dokaze, frapantne dokaze o najbrutalnijem mešanju pojedinih zapadnih sila u izbore u Republici Srpskoj... A to njihovo mešanje ide do tih granica da ambasadori pojedinih zapadnih zemalja zovu ljude na listama pojedinih stranaka i zabranjuju im da slučajno ne promene stranu, jer u protivnom, jer u suprotnom, odgovaraće i za zločine koji su počinili i za one koje nisu“.

Tanjug, 24. 9. 2018.

Komentar Istinomera
Govoreći na sednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke, uoči opštih izbora u Bosni i Hercegovini, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dotakao se i Republike Srpske. Naime, Vučić je u jeku predizborne kampanje ( u drugoj državi) izneo vrlo ozbiljne optužbe na račun “pojedinih ambasadora“ i obećao da će “nakon izbora izneti frapantne dokaze o mešanju pojedinih zapadnih sila u izbore u Republici Srpskoj“.

Rekao je još da “to njihovo mešanje ide do tih granica da ambasadori pojedinih zapadnih zemalja zovu ljude na listama i zabranjuju im da promene stranu.“

Iako su pritisci i ucene u izbornom procesu krivično delo, predsednik Srbije optužujući “pojedine ambasadore, međutim, nije rekao da li je svoja saznanja o tome prijavio nadležnim organima, kao što su policija i tužilaštvo Bosne i Hercegovine koji bi ove navode morali da ispitaju. Umesto toga, on je rekao da će dokaze izneti javnosti, ali i Mladenu Ivaniću, bivšem srpskom članu predsedništva Bosne i Hercegovine.

Izbori u Bosni i Hercegovini su održani 7. oktobra i kao što znamo Mladena Ivanića je na mestu srpskog člana Predseništva zamenio Milorad Dodik - politički saborac Aleksandar Vučića sa one strane Drine.

Od završetka izbora u BiH (i u Republici Srpskoj, kao jednom njenom entitetu) prošlo je skoro mesec i po dana. Budući da do sada javnosti nije izneo nijedan dokaz o mešanju pojedinih zapadnih sila”, niti rekao na čemu temelji svoje tvrdnje, Aleksandar Vučić za obećanje “da će izneti frapantne dokaze o mešanju zapadnih zemalja u izbore u Republici Srpskoj” dobija ocenu “neispunjeno“.

No, ove optužbe pred izbore u Bosni i Hercegovini, sem Aleksandra Vučića iznosio je i Milorad Dodik. On je otišao i korak dalje, pa je za mešanje i ucene optužio britansku i američku ambasadu. 

"Ljudi iz američke administracije i britanske ambasade hodaju po BiH i ljude koji su na listama, čak i iz moje političke partije, ubeđuju za neke druge aranžmane. Nekima i prete", rekao je predsednik RS Milorad Dodik i, takođe, obećao dokaze za svoje tvrdnje izneti "sutra".

Dodik je, zaista, u jutarnjem programu televizije Prva gostovao već sledećeg jutra, ali obećane dokaze, ponovo, nismo dobili.

*
Milorad Dodika/ Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

I dok se Vučić više u medijima nije oglašavao o ovj temi, od Dodika smo ubrzo čuli i “detelje”. Naime, u intervjuu za dnevni list Kurir, Dodik je rekao da "su Amerikanci i Britanci obezbedili oko 20 miliona evra za destabilizaciju vlasti u RS i za mešanje u predstojeće, oktobarske izbore.

“Britanci su obezbedili šest miliona funti za upliv u razne medije, neke strukturalne grupe i nevladine organizacije, a 12 miliona dolara stara američka administracija koja se bavi navodno pitanjima izbora. Oni su veoma operativni, za svakog znamo gde se nalazi. Pet ih je u Banjaluci i svaki dan se bave pitanjima destabilizacije... Gotovo svakog ko je na listi pozivaju iz stranih ambasada da se, navodno, demokratski s njima razgovora, a u suštini se sugeriše način ponašanja“, rekao je Dodik za Kurir i dodao da je u RS došlo 40 obaveštajaca iz Velike Britanije.

Izabrani srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine je, kako su izvestili ovdašnji mediji, rekao i da “poseduje tačne podatke kada se razgovaralo, šta je rečeno, da se preti ljudima iz nekog drugog bloka da moraju da ostanu ili da će se suočiti s posledicama“.

Baš kao i predsednik Srbije, za ove krupne optužbe u jeku predizborne kampanje, Milorad Dodik nikakve dokaze nije izneo.

Naslovna fotografija: Istinomer/ Zoran Drekalović
Najčitanije
Pitajte Istinomer
Šta je Ministarstvo zdravlja uradilo po pitanju blokiranih računa zdravstvenih ustanova?
Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, dana 26. maja 2017. blokirane račune je imala 21 zdravstvena ustanova, dok je u septembru 2016. u blokadi bilo njih 19. Sam iznos blokada od septembra 2016. do kraja maja 2017. godine porastao je za skoro 540 miliona dinara.