U Loznici veći broj nezaposlenih nego u Kraljevu

Predsednik Srbije o „tačnom broju“ nezaposlenih u Loznici i Kraljevu. (YouTube kanal Srpske napredne stranke, 25. avgust 2017. godine)
„Sad kako smo Kraljevo uspeli da rešimo, a to ćete već krajem septembra da čujete, sa dve fabrike, jednom baš velikom i jednom nešto manjom, onda će biti mnogo manje problema u gradu na Ibru, ali onda nam ostaje ovaj deo gde imamo veliki broj nezaposlenih. Recimo, Loznica ima, iznenadićete se, znam tačan broj, 14.900 nezaposlenih, što je više nego Kraljevo koje ima 14.700 nezaposlenih, iako je Kraljevo za 25-30.000 veće mesto.“

Krajem avgusta, put je predsednika Srbije Aleksandra Vučića naneo u zapadnu Srbiju, u Osečinu, gde je otvorio tradicionalni Sajam šljiva. Tom prilikom je pričao o važnosti šljive kao izvoznog proizvoda, o putevima, o boljoj budućnosti, a govorio je i o problemu nezaposlenosti u ovom delu zemlje.


Tako, najavio je da će građani krajem septembra da čuju kako je „rešeno Kraljevo“ sa dve fabrike, ali da preostaje „ovaj deo“ gde još uvek ima mnogo nezaposlenih. S tim u vezi, pomenuo je i konkretne brojke:


„Recimo, Loznica ima, iznenadićete se, znam tačan broj, 14.900 nezaposlenih, što je više nego Kraljevo koje ima 14.700 nezaposlenih, iako je Kraljevo za 25-30.000 veće mesto.“


Izvor ovog „rešavanja Kraljeva“, odnosno, uopšte predstave o čemu je reč, moguće je naći u ranijim predsednikovim izjavama. Na primer, 10. jula na TV Happy, izjavio je da Kraljevo ima problem sa natalitetom, i to doveo u vezu sa „nivoom optimizma“ i brojem fabrika u tom gradu („Očigledno da imamo neki problem u Kraljevu sa nivoom optimizma, jer nisu ljudi dobili novu fabriku već decenijama.“)


Međutim, izvor podataka koje je Vučić koristio da bi dobio pomenute brojke, ostaće misterija: iako je rekao da će novinari da se iznenade „jer zna tačan broj“, avaj, nijedna od tri brojke koje je pomenuo predsednik nije ni izbliza tačna.


O čemu je reč?


Najpre, o broju stanovnika, što je u ovom slučaju manje važan podatak. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, na dan 30. juna 2016, Kraljevo je imalo 120.722 stanovnika, a Loznica 76.390. Dakle – Kraljevo ima skoro 45 hiljada stanovnika više od Loznice, a ne „25-30.000“, kako reče Vučić. Postoji ovde mogućnost da je predsednik mislio samo na užu, gradsku oblast ovih opština, međutim, „sveži“ podaci o ovome će biti objavljeni tek nakon popisa 2021. Prema popisu iz 2011, grad Kraljevo je imalo 68.749 stanovnika, a grad Loznica 24.363 – dakle, opet je razlika skoro 45 hiljada ljudi.


No, kada govorimo o nezaposlenosti, važniji su oni drugi podaci, povodom kojih su se novinari iznenadli zbog predsednikovog znanja „tačnih brojeva“. Dakle: Loznica 14.900 nezaposlenih, a Kraljevo 14.700.


Za sada će ostati nepoznato odakle predsednik crpi svoje znanje o ovim tačnim brojevima, jer zvanični podaci pokazuju nešto potpuno drugačije: Loznica je imala 10.202 nezaposlenih, a Kraljevo 11.375 nezaposlenih u avgustu 2017. godine, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).


Štaviše, podaci NSZ pokazuju da od januara 2012. Kraljevo nikada nije imalo toliki („Vučićev“) broj nezaposlenih, s obzirom da je najveća zabeležena brojka u NSZ bila 14.365 nezaposlenih u februaru 2013. Nakon toga, taj broj lagano pada, uz sezonske promene (uglavnom je više zaposlenih leti, nego u zimskim mesecima).


Sa druge strane, broj nezaposlenih u Loznici ne da nikad nije bio 14.900 u poslednjih pet i po godina, nego se nije primakao ni brojci od 13.000, s obzirom da je NSZ beleži maksimum nezaposlenosti u martu 2015. – tada je u Loznici bilo ukupno 12.700 nezaposlenih.


Prema tome, ponovo je došlo do situacije gde jei „stvarna realnost“ bolja od „Vučićeve realnosti“: setimo se kada je tvrdio da je rast broja turista u prestonici u aprilu 2017. bio manji (16 odsto) no što je zaista bio slučaj (18,3 odsto). Dakle, po predsednika Vučića bilo je bolje da je rekao istinu, tj. tačne brojke, nego što je iz ko zna kojih izvora ispovrteo one koje je saopštio. Možda je to urađeno sa ciljem da se za koji mesec (kad bude „rešeno Kraljevo“) saopšti da su nekakve mere dale nekakve rezultate, i da je nezaposlenost znatno opala. No, to nije tema ove ocene, a ona je – dakako – „neistina„.



(Naslovna fotografija: FoNet/TV FoNet)