Početna Izjave Obećanja Izbor direktora EPS-a na konkursu do kraja 2016.
Aleksandar Antić

Ministar energetike i rudarstva o raspisivanju konkursa za izbor generalnog direktora EPS-a.

Izbor direktora EPS-a na konkursu do kraja 2016.

“Direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) biće imenovan na konkursu u drugoj polovini godine.”

Blic, 7.3.2016

Komentar Istinomera
Nakon smene generalnog direktora EPS-a Aleksandra Obradovića zbog nepridržavanja mera štednje koje je Vlada Srbije propisala, u martu prošle godine ministar energetike najavio je izbor novog direktora za drugu polovinu 2016. godine, uz obećanje da će za tu poziciju biti raspisan konkurs.

Iako konkurs, o kom je ministar Antić govorio, ubrzo i jeste raspisan, do izbora novog direktora nije došlo, a čitav konkurs je ubrzo zaboravljen. Naime, na sednici 23. marta 2016. Vlada je raspisala konkurs za generalnog direktora EPS-a, ali je taj isti konkurs u maju poništen, zbog, kako su mediji pisali, malo prijavljenih kandidata, čijim kvalitetom u Vladi nisu bili zadovoljni.
   
Od tada nije bilo nikakvih najava da će do raspisivanja novog konkursa doći, a Istinomer je pred kraj godine pokušao da od glavnih aktera, EPS-a i Ministarstva energetike, dobije odgovor na pitanje zašto se šest meseci ništa nije radilo kako bi nov konkurs bio sproveden. I dok su nam iz EPS-a odgovorili da ta pitanja nisu u njihovoj nadežnosti, iz Ministarstva energetike nismo dobili nikakva razjašnjenja. 

Inače, nakon smene Obradovića Vlada je ubrzo, na sednici održanoj 15. marta, na čelo EPS-a postavila Milorada Grčića, nekadašnjeg višegodišnjeg direktora Rudarskog basena “Kolubara”. Na tu funkciju Grčić je došao sa pozicije direktora Kancelarije za društveno odgovorno poslovanje EPS-a, a u saopštenju Vlade je navedeno da će se na mestu prvog čoveka EPS-a zadržati dok se ne sprovede konkurs i ne izabere novi rukovodilac.

I sam Grčić je tada naveo da ne zna da li će podneti prijavu na konkurs za mesto generalnog direktora.
Blic, 8.4.2016. godine
"Trenutno mi je prioritet da obezbedim nesmetan i siguran proces proizvodnje električne energije. Ako procenim da sam napravio neki pomak u svom radu tada ću odlučiti da li ću konkurisati za direktora EPS-a."
S obzirom na to da je Vlada konkurs za izbor direktora poništila, ne zna se da li je Grčić uopšte i bio zainteresovan da ostane na vodećem mestu u Elektroprivredi Srbije. Međutim, ono što je i više nego jasno jeste činjenica da EPS do kraja 2016. nije dobio generalnog direktora na konkursu, kao i da novi konkurs u drugoj polovini godine nije raspisan, zbog čega Istinomer obećanje ministra Antića ocenjuje kao “neispunjeno”.
Najčitanije
Pitajte Istinomer
Šta je Ministarstvo zdravlja uradilo po pitanju blokiranih računa zdravstvenih ustanova?
Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, dana 26. maja 2017. blokirane račune je imala 21 zdravstvena ustanova, dok je u septembru 2016. u blokadi bilo njih 19. Sam iznos blokada od septembra 2016. do kraja maja 2017. godine porastao je za skoro 540 miliona dinara.